Week van de Friet

Zien van frieten is voldoende voor Vlaming om er zin in te krijgen…

>> Zien van frietjes van de frituur wekt bij Vlaming een groter gevoel van goesting op dan zien van pizza. >> Antwerpen heeft meeste frituren, Limburg hoogste aantal frituren per inwoner. >> De helft van de Vlaamse frituren verwijst naar “friet” of “frituur” in hun naam. >> Vrouwen eten vaker frieten met hun handen dan mannen.

De 23ste editie van Week van de Friet loopt nog tot zondag 13 november. Dit jaar staat de tweede week van november in het teken van onze nationale trots: de versgebakken, heerlijk goudgele frietjes van de frituur! Tijdens deze 23ste editie van de Week van de Friet wordt ons culinair erfgoed opnieuw in de kijker gezet. Met de Week van de Friet wil VLAM iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur.

Maar wat doet het zien van frietjes van de frituur juist met de Vlaming? VLAM onderzocht het naar aanleiding van de Week van de Friet via een impliciete associatietest bij 73 Vlamingen. En wat blijkt?

Het zien van frietjes van de frituur linken Vlamingen aan termen zoals goesting, lekker, gemakkelijk, gezellig, traditie en volks. Uit het experiment kwam ook naar voor dat frietjes van de frituur sterk ingeburgerd zijn in de Vlaamse traditie. Vlamingen linken termen zoals nostalgie, traditie volks en trots immers veel sterker aan frietjes van de frituur dan aan pakweg pizza. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor termen zoals goesting, onweerstaanbaar en zondigen. Het experiment bevestigt dus dat het zien van frietjes van de frituur best wat teweeg brengt bij de Vlaming: naast goesting in deze lekkere en makkelijke maaltijd ligt er ook een flink gevoel van Vlaamse traditie als saus bovenop.

Antwerpen heeft meeste frituren, Limburg hoogste aantal frituren per inwoner. Dat de Vlaming van zijn frietjes houdt is dus een uitgemaakte zaak. Maar in welke provincie vinden we nu het meeste aantal frituren in Vlaanderen? Antwerpen heeft met 28% het hoogste aantal frituren van alle Vlaamse provincies. Vlaams Brabant dan weer het minste met 13%. West-Vlaanderen is goed voor een vijfde van alle Vlaamse frituren (20%), en Oost-Vlaanderen neemt 22% voor zijn rekening. Limburg landt op 17%.

Hoewel Antwerpen in absolute cijfers de meeste frituren heeft, zijn het de Limburgers die het hoogste aantal frituren per inwoner hebben (0,5 per 1000 inwoners, 0,4 per 1000 inwoners in Antwerpen). Vlaams-Brabant heeft niet enkel het minst aantal frituren van alle Vlaamse provincies, maar ook het laagste aantal frituren per inwoner (0,3 per 1000 inwoners).

Wist je dat: *

  • … 96% van de West-Vlamingen de term frikandel gebruikt, terwijl 91% van de Antwerpenaren dit een curryworst noemt? In Limburg verwijzen ze in 32% van de gevallen dan weer naar de populaire frituursnack als een lange hamburger.
  • … in Oost-Vlaanderen (78%), West-Vlaanderen (65%) en Antwerpen (64%) frietjes veruit het vaakst gegeten worden uit een kartonnen bakje? In Limburg (45%) en Vlaams-Brabant (46%) is de puntzak veel meer ingeburgerd.
  • … een overrompelende 91% van de Belgen het er over eens is dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn met de Belgische cultuur?
  • … vrouwen (61%) vaker frieten met hun handen eten dan mannen (53%)?
  • … 80% van de Belgen vindt dat onze frietjes uniek zijn in de wereld?
  • … 80% van de Belgen steevast naar dezelfde frituur gaat?
  • … 68% van de Belgen het liefst zout op zijn frietjes wil?
  • … mayonaise nog steeds met voorsprong (41%) de populairste saus is?
  • … 51% van de Belgen minstens één keer per maand een bezoekje brengt aan de frituur?

Geef het kind een naam

‘t Hoekske, ‘t Pleintje, of toch maar Frituur De Markt? We kennen allemaal wel een frituur met een dergelijke naam. We doken in de data en vonden enkele interessante trends!

  • 11% van de frituren in Vlaanderen gebruikt het woord “friet” of een variant daarvan in de naam van hun frituur. Als we alternatieve schrijfwijzen “frit” en “frites” erbij tellen komt dat op 18%.
  • 37% van de frituren draait niet rond de frietpot en integreert het woord “frituur” in hun naam – kwestie dat je weet waar je aan toe bent.
  • Dat wil zeggen dat bijna de helft van de Vlaamse frituren (48%) kiest voor duidelijkheid in hun naam, met verwijzingen naar de frietjes die ze bakken of simpelweg het feit dat ze een frituur zijn.
  • Ook heel populair zijn verwijzingen naar de locatie waar de frituur gevestigd is. Hongerig en op zoek naar een frituur? Probeer zeker eens de hoek van de straat of de markt. Ook op een rondpunt heb je meer dan gemiddeld kans om een frituur aan te treffen. Ook frituren met ‘plein’ en ‘dorp’ in hun naam doen het goed. Hierbij laten we specifiekere verwijzingen zoals ‘Frituur Watersportbaan’ even buiten beschouwing.
  • Andere vaak gebruikte verwijzingen zijn ‘patat’ of een variant daarvan (2%). Of een verwijzing naar de lekkere eigenschappen van frietjes en het verorberen ervan (smul, lekker, goesting, smaak, …) (2,5%).

Sinds 2000 voert VLAM in opdracht van de Vlaamse frituristen en aardappelschilbedrijven promotie voor de frietjes van de frituur. Door de frietjes van de frituur een hele week in de spotlight te zetten, wil VLAM het aandeel van de frituur binnen het frietverbruik verhogen. Aangezien bijna élke Vlaming graag frietjes eet, mikken de campagnes op een brede doelgroep, van 15 tot 65 jaar oud. Om een positieve sfeer rond de frituur te creëren, speelt VLAM in op de positieve waarden die de consument associeert met frituren: sociaal, gezellig, nostalgisch, ongedwongen, laagdrempelig …

www.weekvandefriet.be