Beaumes de Venise – Rhonéa – BdV 6/10

Coöperatieve gelegen in het hart van het Rhônedal, direct verbonden hun kelders, die tal van ambachtelijke wijnmakers verenigt en diverse appelaties aanbiedt : Beaumes de Venise, Muscat de Beaumes de Venise, Vacqueyras, Côtes du Rhône Villages Visan, Rasteau, Gigondas, Roaix, Vaison-la-Romaine… Een overvloed aan appellations en stijlen voor alle gelegenheden en alle budgetten.

Wijnen van lokale producenten, gemaakt met respect voor de natuur en de mens. Duurzame ontwikkeling is niet alleen een internationale kwestie, maar ook een lokale uitdaging waarvoor onze collectieve inspanningen dagelijks en meervoudig zijn, alomtegenwoordig in onze samenwerking en in voortdurende evolutie. Overtuigd van de ontwikkeling van lokale en duurzame wijnbouw, plaatst Rhonéa Sociale Verantwoordelijkheid en het behoud van het milieu centraal in haar coöperatief project. Rhonéa is een stichtend lid van het label “Vignerons Engagés”, het eerste label voor duurzame ontwikkeling in de wijnindustrie, opgericht in 2010. Deze filosofie komt dagelijks tot uiting in concrete, kwantificeerbare en meetbare verbintenissen

Rhonéa heeft zichzelf de middelen gegeven om ethisch, eerlijk en transparant te handelen met een compromisloos MVO-beleid dat voortdurend wordt uitgedaagd. Deze etiketten op onze flessen getuigen van ons engagement. Hoge milieuwaarde: Deze certificering heeft tot doel milieuvriendelijker landbouwpraktijken te bevorderen. Voor onze wijnboeren is het een eerste stap in het behoud van de biodiversiteit en de vermindering van de inputs. Biologische landbouw: 14% van ons land is momenteel biologisch gecertificeerd of in omschakeling. Tegen 2030 willen wij 100% van onze merken organisch produceren, d.w.z. 50% van onze volumes vandaag en een doelstelling van 75% over 10 jaar. Demeter: Voor onze ambachtelijke wijnbouwers die verder willen gaan, is de biodynamiek een aanvullende benadering die verband houdt met het begrip van de natuur, de plant, het dier en de mens. Het bevordert de wetten van het leven en de totstandbrenging van meer autonome landbouwecosystemen.

De ambachtelijke wijnboeren beheren hun domein als familie, sommige al 3 of 4 generaties lang, op gemiddeld 10ha. Zij beperken de ingrepen in de wijngaard tot een strikt minimum en richten zich op biodiversiteit en respect voor een landschapshandvest. Zij worden dagelijks ondersteund door het technische team van Rhonea: besluitvormingstools voor precisiewijnbouw, dienstverlening om hen administratieve taken uit handen te nemen, enz. Wij hebben talrijke initiatieven genomen om hen te helpen, te begeleiden en te ondersteunen bij het voortbestaan en de ontwikkeling van hun bedrijf.

“De overgang naar duurzame wijnbouw is een noodzaak. Wij willen er een kans van maken in plaats van een beperking en daarom zetten wij ons sterk in voor onze ambachtelijke wijnbouwers om hen in elke fase te begeleiden” Thierry SANSOT – Directeur Wijnbouw & Wijnbereiding

RHONÉA: WIJNEN VOOR ELKE TAFEL

Net als in de keuken probeert Rhonéa de oorspronkelijke smaken van onze terroirs te onthullen. Mengen is een belangrijk onderdeel van deze filosofie. Daarom nodigen wij bij elke nieuwe jaargang enkele chef-koks van Escoffier’s Disciples uit om samen te werken aan de uiteindelijke assemblage van onze jaargangen en hen kennis te laten maken met de geheimen van onze ambachtelijke wijnboeren.

Rhonéa zorgt voor meerdere typische productielijnen. De  “Parcellaires” belichten de mooiste terroirs van ambachtelijke wijnmakers: oude wijnstokken, geologische bijzonderheden, specifieke blootstellingen en hoogtes… In elke appellation komt onze knowhow tot uiting in de strenge selectie van percelen, de nauwkeurige vinificatie en de rijping om complexe, karaktervolle wijnen te bewaren. MUSCAT PETIT GRAIN : Explosieve aroma’s van exotisch fruit en witte bloemen, een atypische vinificatie, de sensatie van het bijten in de druif, een aantrekkelijke, onbevangen en “vintage” verpakking om liefhebbers van nieuwigheden te verleiden. JAS DELLANGE: Wijn en het heilige zijn door de eeuwen heen sterk met elkaar verbonden. De fles Jas Dellange stelt de strijd van Jacob met de engel voor en symboliseert het niet aflatende werk van de wijnbouwer tegenover de natuur, die gezegend weet te worden als aan alle voorwaarden is voldaan, zoals hier in deze fles. DOMEINEN EN KASTELEN: Trots op hun land, boeren met een groot hart, gepassioneerd van vader op zoon of neo-boeren, onze ambachtelijke wijnmakers hebben allemaal een verhaal te vertellen via hun landgoederen. Zij belichamen de diversiteit en authenticiteit van de wijnen uit de Rhône-vallei. Wij bieden u de mogelijkheid om unieke wijnen te ontdekken, gemaakt met traditionele en familiale knowhow, bestemd voor liefhebbers van haute couture en voor specialisten in de Crus. MUSCATS : Gemaakt van de oudste wijnstokken van de Beaumes de Venise en Rasteau wijngaarden, weerspiegelen deze wijnen de Franse wijnbouw know-how van onze ambachtelijke wijnmakers: het bewerken van het land en het oogsten met de hand voor een zeldzame selectie van zonovergoten druiven.

Op de proeftafel:

AOC Beaumes de Venise – Trias 2019

Rood – assemblage 75% Grenache noir, 23% Syrah, 6% Mourvèdre en 1% Viognier – 15.5% alc vol – label Vignerons engagés – degustatietemperatuur 16 à 18°C

De wijnranken met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar bevinden zich in terroirs op 300m hoogte die rusten op een ondergrond van gypses, molybdènes en cargneules meer dan 230 miljoen jaren oud. Het trias terroir met rode ondergrond beheert perfect het water tijdens de drogere periode. Deze wijn maakt deel uit van het segment ‘parcellaires’ met complexe karaktertrekken. 2019 was een extreemwijnjaar, droge en koele winter, warme lente en hete droge zomer. De ondergrond was een handig hulpmiddel en zorgde toch nog voor en rendement van 35 hl/ha.

De druiven werden geoogst bij perfecte fenologische maturiteit en kregen na ontsteling een cuvaison an 22 dagen bij een temperatuur van 37°C met 7 pigeages per dag tijdens de tart van de fermentatie, nadien regelmatige omroeringen en rijping van 12 maanden in beton en demi-muids.

Diep purperen kleur. In de neus subtiele hints van kreupelhout, geconfituurd zoet fruit, pruimen en zoethout. Volle en aangename aanzet, fruitig, lange en complexe afdronk.

Leuke compagnon bij boeuf bourguignon, risotto met champignon en gigot d’agneau.

AOC Muscat de Venise – Blanc moelleux 2021

100% Muscat petits grains – geteeld op terroirs in Vigneaux, Rocalinot en La Gière, ondergrond argilo-calcaire en marnes sableuses uit Miocene -15% alc vol – 110 g/l suikerresidu- degustatietemperatuur 6 à 8° C.

Manuele oogst tijdens het frisse ochtendgloren, druiven en sappen blijven tijdens de triage, persing en maceratie constant op een temperatuur van 4 à 6 ° om hun kwaliteit en aroma’s optimaal te bewaren. Tijdens de fermentatie wordt deze door de mutage geblokkeerd om aan te wettelijke normen te voldoen. Rijping op cuves gedurende 4 à 6 maand.

Parallel met de keuken, selecteert Rhonéa zorgvuldig de terroirs en percelen zodat de Muscat de meest originele aroma’s kan weergeven, stijlvol, fruitig en zachte tannines. De uiteindelijke assemblage van de sappen gebeurt samen met chefs van het Guild Disciples d’Escoffier zodat elke wijn terechtkan in de wereld van de gastronomie. Elke cuvée is trouwens vanaf de botteling perfect op smaak.

In de neus krachtige en toch fijne fruitige aroma’, mooi evenwichtig in de mond, schommelend tussen soepelheid en frisheid.

Het credo van Rhonéa luidt: “Des vins qui se conjuguent à toutes les tables”.

Beaumes de Venise : 1. Wijnregio 27 okt – BdV  2 : Domaine de la Pigeade – 30 okt – BdV 3: Domaine de Pieblanc 1 nov –  BdV 4: Domaine de Durban 4 nov –  BdV 5 Domaine Demoiselle Suzette 6 nov – BdV 6 Rhonéa 8 nov – BdV 7: Domaine des Garances 11 nov – BdV 8: Domaine des Bernardins 13 nov – BdV 9 :  Xavier Vins 15 nov – BdV 10(slot) : Gastronomische pairing 18 november