Welkom in Luxemburg

Luxemburg, het enige Groothertogdom ter wereld, is een land waar de hoofdstad één van de belangrijkste plekken van Europa is en waar heel wat talen en culturen samenkomen. Hier ontdek je tal van historische monumenten en verborgen kastelen, kan je wandelen door de prachtige natuur, is de typerende bruisende vibe overal voelbaar en laten fijnproevers zich verwennen door eigenzinnige food trends die gepaard gaan met lokale schuimwijnen en een ruim assortiment Moezelwijnen.

De zomer komt er met rasse schreden aan. Tijd om de agenda erbij te nemen en geen zomerse stadsactiviteiten te missen! In België hebben we heel wat legendarische zomerfestivals, maar ons kleine buurlandje Luxemburg moet niet onderdoen. Denk maar aan openluchtconcerten, vuurwerkspektakels en rooftop parties met vrienden of familie. Haal je zonnebril van onder het stof en laat je verrassen door enkele voorstellen van evenementen en locaties die de komende maanden ‘hot’ zullen zijn in Luxemburg.

Nationale feestdag op 23 juni : Al sinds de 18de eeuw verandert op “Groussherzogsgebuertsdag” de stad Luxemburg in één groot feest! De hele stad deint mee op de muziek in de verschillende kiosken en er zijn concerten op het parkeerterrein ‘Glacis’. City Sounds wordt ongetwijfeld het epicentrum van de muziekliefhebbers op 22 en 23 juni. Je krijgt ook een stevige portie vuurwerk voorgeschoteld, een vlammenshow en een militaire parade!

Festivals… niet meer op één hand te tellen!

Of je nu van klassieke muziek houdt, jazz of wereldmuziek, in Luxemburg is er ongetwijfeld een festival dat op je lijf geschreven staat! Laat je  in de zomermaanden verrassen met het groot aanbod van concerten met o.m. “Fête de la musique” –  Siren’s Call in de abdij van Neumünster (wijk Grund) – Kinnekswiss loves – Blues & Jazz Rallye – Plëss in Concert en Schueberfouer: De grootste… en de oudste kermis in Luxemburg (er zijn verwijzingen gevonden in charters uit 1340!).

Luxemburg: Cool places for summer

Wanneer we echt met zomerse temperaturen moeten rekening houden, dan willen we vaak maar één ding: thuisblijven en de ventilator op de hoogste stand zetten. Maar het kan ook anders. Er bestaan heel wat activiteiten dichtbij huis én in koele omstandigheden. Luxemburg wemelt van dat soort plekken waar je alleen, met het gezin of met vrienden kunt ontspannen én jezelf verfrissen!

Éislek: Verkoeling onder de grond – onderweg naar de mijn! Ontsnappen aan de zomerse hitte? Dat kan op een unieke manier in een mijn! Treed in de voetsporen van de mijnwerkers van de Kopermijn van Stolzembourg. Tijdens een gegidste rondleiding duik je in het mijnverleden van de Éislek terwijl je langs adembenemende rotspartijen en ondergrondse meren loopt.

De regio Guttland is het vertrekpunt van heel wat wandelroutes. De Guttland Trail Mamerleeën leidt ons naar een uitgebreid netwerk van natuurlijke zandsteengrotten. Honger? Houd dan halte in Hunnebuer, een ontspanningszone en de perfect plek aan het water om te picknicken met het gezin. Volgens een legende zou Attila de Hun hier zijn paarden hebben laten drinken.

Luxemburg-stad: Kazematten en het Park van Merl-Belair. Ontdek de Bock kazematten en de Pétrusse kazematten, onderaardse gangen vol geschiedenis en vol avontuur. Overweeg zeker ook een bezoek aan het Park van Merl-Belair waar je geniet van een mooi zicht op een vijver, een grote speeltuin voor kinderen en een idyllische sfeer die uitnodigt om te ontspannen.

Genieten van wat verkoeling kan in een binnenruimte en een bezoek van het ‘Musée National des Mines de Fer’ in Rumelange waar de fascinerende geschiedenis van de mijnen ontdekt. Een andere aanrader is het Museum van de Cockerill mijn in Ellergronn met tentoonstellingen over fossielen en artefacten uit het mijnverleden.

Luxemburg heeft een verrassend uitgebreid aanbod van fascinerende culturele sites. Denk maar aan musea, kunstgalerijen en architecturale parels. De militaire en archeologische musea en de duidelijke verwijzingen naar het industriële verleden, vooral de mijnindustrie, vormen een mooi cultureel aanbod samen met de prachtige hedendaagse kunsttentoonstellingen. En niet alle culturele hotspots bevinden zich in de hoofdstad.

Een selectie musea die zeker een bezoek waard zijn wanneer je Luxemburg bezoekt: Steichen Collections Luxembourg – Minett Park Fond-de-Gras –  Luxemburg-Stad heeft zeven grote musea: Nationaal Historisch en Kunstmuseum, Lëtzebuerg City Museum, Casino Luxembourg – Forum Hedendaagse kunst, Villa Vauban, lMuseum van het fort van Dräi Eechelen en Hedendaagse Kunstmuseum Grand-Duc Jean (MUDAM). Samen vormen ze “Museumsmile”: 7 cultuurhuizen op minder dan een mijl afstand van elkaar en in de vorm van een glimlach. Op de hoogte van Kirchberg vinden we MUDAM (hedendaagse kunst) en  Museum Draï Echelen gevestigd in de oude militaire burcht van Thüngen.

Fall for it !

Luxemburg ontpopt zich steeds meer tot bestemming bij uitstek voor onvergetelijke weekends. De herfst en de winter brengen een unieke sfeer naar het Groothertogdom Luxemburg met momenten vol gezelligheid en opwinding, het landschap boordevol warme herfsttinten speelt hierbij een belangrijke rol. Denk maar aan romantische wandelingen op het platteland, verrijkende culturele ontdekkingen, verrassende culinaire lekkernijen of gewoon een ontspannende uitstap naar één van de wintermarkten… het lijstje activiteiten is lang genoeg om verschillende maanden te vullen.

Luxemburg-Stad is ook in de herfst en de winter een favoriete bestemming voor citytrippers. De kosmopolitische hoofdstad is gericht op shopping en is ook voor liefhebbers van vergezichten een ideale plek. Denk maar aan ‘Chemin de la Corniche’, ook wel ‘het mooiste balkon van Europa’ genoemd, een verborgen parel in het kleine land. De Place de la Constitution biedt een magisch zicht over de Vallei van de Pétrusse waar kliffen en rotsformaties harmonieus samenleven met de ruïnes van forten en burchten. De Adolfsbrug en de Plateau Bourbon zijn dan weer trekpleisters bij uitstek voor ervaren en minder ervaren fotografen.

Luxemburg zit boordevol culturele pareltjes. Het Château de Clervaux vormt het permanente decor voor de wereldvermaarde fototentoonstelling “The Family of Man” van Edward Steichen, een uitstap die elke bezoeker verbluft. De Kastelen van Beaufort in de regio Mullerthal stralen ook in de koudere maanden veel charme uit. Ook al is het middeleeuwse kasteel tijdens de winter gesloten om veiligheidsredenen, ook van buitenaf is deze plek “Instagrammable”. De geschiedenis opsnuiven? Ga dan voor een geleid bezoek van Château Rennaissance.

De regio’s Mullerthal en Éislek hebben prachtige landschappen in petto met (op Europees niveau gecertificeerde) wandelpaden die het hele seizoen door bereikbaar zijn. Laat je verleiden door een verkwikkende wandeling in een bos dat bol staat van de felle herfstkleuren, bevroren beekjes, een briesje wind en een helderblauwe hemel!

Het ganse jaar vind je in Luxemburg een uitgebreid aanbod overnachtingsplaatsen, van romantische tot onuitgegeven plekken. Denk maar aan de iglohutten van Camping Park Beaufort die luxueuze comfort tot in het hart van de Luxemburgse natuur brengen. We laten ons ook graag verleiden door het Hazelnut-House, een historisch huis op het platteland met rondom een adembenemend landschap en een boomgaard! Wie op zoek is naar een gezellig weekend vol welzijn kiest voor het prestigieuze Château d’Urspelt. De kamers zijn de ideale plek voor een romantisch moment als koppel en het verwarmde zwembad in een grot met bijhorende wellnessvoorzieningen doen gasten van ver naar Luxemburg komen.

www.visitluxembourg.comwww.luxembourg-city.com

illustraties visit luxembourg & rvh