Wijnbeurs Delhaize: 21 februari – 20 maart 2019: rode wijnen

Openen doen we onze selectie bij de rode wijnen niet met een Belgisch product maar wel met een Portugese wijn, Portugal is het land waar Delhaize al heel wat leuke verrassingen zowel op degustatief als op kwalitatief vlak heeft ontdekt.

Sao Miguel ‘A Sombra’ 2017

Een assemblage van Alicante Bouschet, Aragonez en Trincadeira uit de regio Alentejo, geteeld op en bodem van klei en schist. De wijngaarden strekken zich uit over zowat 250 ha, de druiven voor deze wijn worden ’s nachts mechanisch geoogst. Na de verwijdering van de steeltjes is er een maceratie van 48 u voor de fermentatie die plaatsvindt onder gecontroleerde temperatuur, 21 à 25° C in roestvrije stalen vaten. De malolactische fermentatie gebeurt in roestvrij stalen vaten met eiken duigen.

In het glas geeft deze Sao Miguel een robijnrode kleur met paarse schijn. In de neus zorgt hij voor een intens aroma van rode en zwarte bosvruchten die harmonieus gecombineerd zijn met bloemige en geroosterde toetsen. In de mond licht vettige aanzet met zachte tannines en aangename zuurtegraad met delicate fruitige hints. Elegante en gezellige lange afdronk.

Serveren bij 16 tot 18° C, 13.7 % alc vol met bewaarpotentieel van minimum drie jaar. Deze nieuwkomer in het assortiment Delhaize past bij diverse mediterrane gerechten, bij pasta, lam, gevogelte en zachte kazen.

Portugal is de grootste kurkproducent ter wereld waarbij Alentejo meer dan eens als het land van de kurk wordt vooropgesteld. De krukbossen behoren tot de belangrijkste hotspots voor de biodiversiteit in Europa. Als eerbetoon aan de regio, Casa Relvas heeft sinds 1997 meer dan 300 ha kurkbomen aangeplant, werd aldus Alexander Relvas een gans apart etiket in kurk ontworpen.

The Velvet Devil ’Merlot’ 2016

Net als Kung Fu Gorl afkomstig uit de staat Washington, een assemblage van 89% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon en 1% Malbec. De druiven worden geteeld op een meestal zanderige bodem waardoor een goede drainage mogelijk is en de besmetting met de veel voorkomende wortelziekte phylloxera wordt voorkomen.

Washington is gekend voor de koelere temperaturen en mistig klimaat. De Cascade Mountains beschermen de wijngaarden tegen schadelijke weersomstandigheden. Vinificatie en maceratie in 30% nieuwe Franse eik met rijping in vaten op de wijnmoer gedurende 10 maand.

Stevige rode mantel, in de neus aroma’s van zwarte bes, kers, rijpe pruim met hints van cacao en een vleugje kruidigheid. In de mond keren de aroma’s van kers en zwarte kers terug, aangevuld met hints van ceder. Bij de afdronk blijft de intense smaak van kers en zwarte bes duidelijk aanwezig, met subtiele hints van tabak wat voor een leuk mondgevoel zorgt.

Serveren bij 16° C, 13.5 % alc vol en bewaarpotentieel van 5 jaar. Past bij steaks, varkens- en lamscoteletten, stoofvlees en hartige soepen. De rijke, fluweelzachte textuur zorgt ervoor dat je deze wijn ook perfect alleen kunt drinken.

Château Sigognac 2014

Een Medoc wijn met assemblage van Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot, 13.5% alc vol, geteeld op bodems van klei en kalk.

De vinificatie gebeurt in kuipen uit hout, beton en inox met gecontroleerde temperatuur bij 25° C. Alle percelen worden op een onafhankelijke manier en soort per soort gevinifieerd om zo precies mogelijk te kunnen zijn bij het mengen. De druiven worden volledig ontdaan van hun schil na een dubbele selectie bij de pluk. Het sap blijft 21 dagen in kuipen alvorens het over te gieten en de most te persen en dit voor de laatste vermenging.

Leuke bessenrode mantel met violette schijn in het glas, in de neus mooie aroma’s van rijp zwart fruit en cassis. In de mond elegant en soepel, mooi fruitig, zachte tannines en subtiele houtsmaak. Bewaarpotentieel van 10 jaar.

Past uitstekend bij gegrild wit vlees en zachte kazen.

Agit Optima Oltrepo Pavese Tiserva D.O.C. 2015

Een 100% Pinot Noir uit de regio Oltrepo Pavese, Italië, 13% alc vol, geteeld op een terroir van 60% kalk, 30% klei en 10% zand. Gelegen in Borgo Priolo, het zuiden van Lombardije op zowat 300m boven de zeespiegel.

Koude pre-fermentatie gedurende 5 tot 8 dagen, 10° C, gevolgd door 10 dagen maceratie en 12 maanden rijping in Franse eikenhouten vaten en 6 maand op fles.

Levendig robijnrood met granaatrode schijn, in de neus een rijk bouquet aroma’s met bessen, violet en koffie. In de mond elegante aanzet, leuk karaktervol met een mooie lange en kruidige afdronk.

Ideaal bij een wildstoofpotje, geroosterd vlees en gerijpte kazen.

Château Haut-Baradieu 2014

Onze afsluiter is een Saint-Estèphe, assemblage van 50% Merlot en 50% Cabernet Sauvignon geteeld op een domein van 3 ha met bodem van klei en kalk. Maceratie en vinificatie in temperatuur gereguleerde inoxkuipen en maceratie van 3 weken.

Wijn met heel mooie heldere mantel die in de neus fruitige aroma’s losweekt van heel rijp rood fruit. In de mond volrond, mooie textuur met zachte tannines zonder enig spoor van hardheid.

Het bewaarpotentieel situeert zich tussen 3 à 8 jaar, 13% alc col. Een wijn die voor een ideale pairing zorgt met gegrild vlees.