Wijnbeurs Delhaize – 5/slot – Quinta do Esperito Santo Vinho 2015

Wijn afkomstig uit de Portugese regio ‘Lisboa’ die zich rond de Portugese hoofdstad heeft genesteld en voornamelijk wordt geteeld op terroirs van klei en kalksteen.

In een assemblage van Tinta Roriz en Castelão , ranken die met een dichtheid van 4200 voet per ha werd aangeplant.  De persing vindt plaats na volledige verwijdering van de steeltjes. De gisten van de sappen gebeurt in vaten van 10.000 liter met een programmeerbaar overpompsysteem en temperatuurcontrole bij 28 tot 30° C. Maceratie in contact met velletjes en vruchtvlees gedurende 28 dagen waarna rijping van drie tot vier maanden in vaten van Portugese en Amerikaanse eik. 14.5% alc vol

In het glas een mooie en stevige uitgesproken robijnrode kleur. In de neus krijgen we intense aroma’s vol fruittoetsen van rode vruchten, pruimen en ook enkele subtiele accenten van rozijnen en vijgen. De Portugese en Amerikaanse eikentoetsen komen goed gebalanceerd tevoorschijn met enkele mooie koffie- en chocoladetoetsen, een complex bouquet met leuk evenwicht.

In de mond zorgt de aanzet voor een groot volume en complexe structuur, leuke openbaring van toetsen van rijpe bessen, framboos en gedroogde vruchten, gecombineerd met stevige maar ronde tannines waardoor de wijn een mooie zachtheid en leuk karakter meekrijgt. Persistente afdronk met aangename fruitsensatie. Bewaarpotentieel tot 5 jaar.

Past perfect bij vlees- en pastagerechten, barbecue maar kan ook gewoonweg op zich worden gedegusteerd bij de haard.

Deze wijn wordt tijdens de wijnbeurs aangeboden in de traditionele 75 cl flessen maar is voor deze gelegenheid ook verkrijgbaar in bag-in-box van 3 liter.

Château Tanunda est 1890 Shiraz – Cabernet Franc 2016

Een nieuwe introductie uit Cowra, New South Wales, assemblage van 91% Shiraz en 9% Cabernet Franc, geteeld op granieten ondergrond.

De oogst van de druiven gebeurt apart, net als de fermentatie. De oogst vindt plaats bij optimale rijpheid, en de fermentatie op velletjes gebeurt in roestvrijstalen cuves en dit gedurende 5 à 7 dagen. Dan worden de druiven geperst en malolactische fermentatie gebeurt in een combinatie van roestvrijstalen tanks en eiken vaten en dit gedurende een 12-tal maanden. Wijn 14.5% alc vol.

In het glas een diep robijnrode kleur met mooi violette toetsen. In de neus, volle maar elegante aroma’s van zwart fruit, kersen en zwarte  besmet leuke hints van blauwe pruim, mint en zelfs een vleugje eucalyptus.

In de mond een sappige en geconcentreerde mengeling van beide druivenrassen die zorgt voor complexe smaken met een eerder brute, ruwe bast die door mooie hints rijpe bosvruchten, braambes, en bosbes wordt doorbroken, subtiele accenten van eik.

Is nu reeds mooi op dronk maar kan best nog enkele jaren worden bewaard. Past goed bij rood vlees en wild.