Wijnbeurs Delhaize 4 – Domaine Bousquet & Domaine Thibault

Een selectie van twee domeinen in het zuiden van Frankrijk met zeer typerend accenten. Domaine Bousquet maakt deel uit van de IGP Cité Carcassonne terwijl Domaine Thibault tot de Faugères wijnen behoort.

Domein Bousquet is al 5 generaties een familiaal landgoed. Hun wijngaarden zijn gelegen rond de historische site van Carcassonne. Dankzij de knowhow van de familie en hun passie en gedrevenheid zijn ze in staat om frisse, soepele wijnen te produceren met een prachtig aroma dat voornamelijk in de mond tot ontwikkeling komt.

De Chardonnay 2016 van Domaine Bousquet, domein van ruim 100 ha, groeit op een ondergrond van klei en slib kalk. De druiven worden bij hun aankomst in de chai direct geperst met nadien vinificatie en maceratie en wijnbereiding op troebel makende bestanddelen vloeibare fase. Best geserveerd bij 12°C biedt de wijn een alc vol van 13%.

In het glas een mooi glanzend geelwitte kleur die in de neus aroma’s vrijgeeft van witte bloemen met een zeer typisch chardonnay cachet. Ook in de mond krijgen we leuke fruitige toetsen met vooral hints van perzik en toetsen van appel.

Mooie wijn voor onmiddellijke degustatie die goed past bij vis, kaas, rauwkost en wit vlees.

Domaine Thibault Faugères 2015:

De familie Estève sinds de tweede helft van de 19de eeuw eignaar van de wijnkelder Château des Adouzes, heeft het mogelijk gemaakt om de beste wijngaarden onder de benaming Château des Adouzes te produceren.

Hun Faugères 2015 wordt geteeld op een ondergrond van leisteen en is een assemblage van Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault en Carignan, productie die in totaal afkomstig is van ruim 40 ha. De vinificatie en maceratie van de druiven na persing, vindt plaats in thermogereguleerde cuves.

In het glas een granaatrode wijn met matige intensiteit die in de neus aroma’s losweekt van kleine rode vruchten. Volle maar toch fluweelzachte aanzet in de mond gevolgd door een leuke frisheid en mooie elegantie bij de afdronk. Wijn met 13.5% alc vol en bewaarpotentieel van 3 tot 5 jaar.

Past goed bij o.m. rundcarpaccio, tartaar, gegrild vlees en blauwgeaderde kazen.

Saint-Saturnin Les Limberts –reserve 2015

Assemblage van Carignan, Grenache Noir, Syrah, Cinsault en Mourvèdre. Geteeld op een bodem van zeer steenachtige kalksteen en klei-kalksteen op terrassen en hellingen van Saint-Saturnin, in totaal 700 ha.

Afzonderlijke vinificatie van de verschillende druivensoorten na selectie van de beste percelen. Het werk in de wijnkelder is aangepast aan het potentieel van de oogst met beheerste temperaturen waardoor de maceratie- en rijpingsduur worden aangepast om de rijkdom van deze gronden zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Rijping van minstens 6 maanden in kuipen.

Stevige granaatrode kleur in het glas, in de neus ontluiken aroma’s van zwarte rijpe vruchten gekoppeld aan subtiele kruidig accenten. In de mond een erg aromatische aanzet met veel finesse maat toch voldoende karakter. Onderscheid zich door de soepelheid, licht vettig en de aangenaam lange afdronk. 13% alc vol.

Leuke compagnon bij gebraden vlees, wil en zacht en harde kazen.