Wijnen Galicië : Monterrei

De D.O. Monterrei werd pas in 1996 gecreëerd, maar men had er reeds in de jaren 70 van de 20ste eeuw het voorlopige D.O. statuut ontvangen. De regio ligt in het zuidoosten van de provincie Orense, nabij de grens met Portugal. De naam Monterrei is afgeleid van het Castilliaans woord voor ‘koningsberg’ . De vesting op de heuvel kijkt over de wijngaarden uit.

De wijngaarden liggen verspreid over de hellingen van de open valleien rond de Támegarivier. De herkomstbenaming omvat de gemeenten Monterrei, Oimbra, Castrelo do Val, Vilardevós en Verin. De wijngaarden liggen in de dalen van diverse zijrivieren van de Támega, een zijrivier van de Douro, en bevinden zich op een hoogte variërend van 400 tot 450m. De D.O. ondersteunt de ontwikkeling door een Monterrei Superior-classificatie toe te kennen aan wijnen die met meer dan 85% van een inheemse druivensoort gemaakt zijn.

Monterrey is het warmste en droogste deel van Galicië en heeft tegelijk de grote hoeveelheid regen kenmerken aan Galicië. De wijnranken zijn beschermt tegen de regenachtige noordwestelijke wind door de Siërra de Larouca. Typerend voor deze regio zijn de lange zomers, soms kurkdroge zomers terwijl er in de winter kans is op vorst. De terroirs bestaan er hoofdzakelijk uit alluviale klei met frequente mengeling van schist, graniet, lousa en quartz.

Voor de witte wijnen zijn de toegelaten rassen: Doña Branca, Verdello (Godello), Verdello Louro (Treixaduraà. Ook toegalten zijn de Albariño, Bra,ca de Monterrei, Caiño Blanco en Loureira. Voor de rode wijnen zijn dit Mencía, Bastardo (Merenzao), maar ook Aruaxa ( Tempranillo), Caiño Tinto en Souson.

Het aantal wijnhuizen in deze regio blijft behoorlijk stabiel hoewel de productie van 3.259 miljoenliter in 2015 terugliep tot amper 1.856 miljoen liter in 2017 of een terugval van meer dan 40%. Ook het aantal individuele wijnbouwers daalt elk jaar, 447 in 2015 tot 426 in 2017.

De degustatietafel was samengesteld uit 20 wijnen uit 13 wijnhuizen.

Monterrei:

Galvan 2017 – Adegas Daiel Fernandez ( Alba Alabra) 30.000 flessen – rood

100% Menciawijn, met stevige kleur en toetsen van rijpe rode vruchten in de neus. In de mond een mooie volronde aanzet die jammer genoeg te weinig aroma biedt bij de afdronk.

Lobarzan IS 2012 – Bodega Castro de Lobarzan – 1600 flessen – rood

Assemblage van 65% Mencia, 27% Arauxa en 8% Bastando. Mooie rijke kleurschakeringen in het glas met fruitige hints in de neus, volronde aanzet met toetsen van rijp rood fruit, elegante evenwichtige wijn.

Castro de Lobarzan 2016 – Bodega Castro de Lobarzan – 6.800 flessen – rood

Assemblage 74% Mencia, 19% Arauxa en 7 % Bastardo. Mooie rode kleur met volle aroma’s van rijp fruit; Aangename aanzet met warme hints en gezellige afdronk

Gorvia 2012 –Quinta da Muradelle – 1800 flessen

100% Dona Branca: leuke levendige kleur, mooie florale toetsen in de neus. In de mond delicaat fruitig met mooie afdronk. Bewijst dat ook de witte wijnen een duidelijke bewaarcapaciteit bezitten.

Maria Moura 2016 – Martin Codax – 7.500 flessen

Assemblage 95% Verdello, 5% Verdello Louro. Aromatische hints in de neus met mooie fruitige achtergrond, Leuke gele kleur. In de mond voldoende fris en gezellig evenwichtig

Gargalo Godello 2017 – Bodega Gargalo – 40.000 flessen

100% Verdello. Frisse aanzet met aromatische accenten in de neus, ook in de mond fruitige toetsen en leuke gezellige afdronk.

Ladeiro Barrico 2016 – Bodegeas Ladeiro – 5.000 flessen – rood

Assemblage van 80% Mencia en 20% Branco. Stevige rode kleur met frisse aroma’s in de neus, gezellige op het middenpalet met subtiele hints van kreupelhout, aangename afdronk. Mag best nog een tijdje rijpen.

Triay 2016 – Triay Adegas de Oimbra – 8.000 flessen – rood

Assemblage van 90% Mencia en 10% Arauxa. Forse rode kleur met aroma’ van rijp rood fruit in de neus. Pittige aanzet in de mond, volrond, net iets te veel tannines bij de afdronk.