Wijnfestival Delhaize 1 – Champagne Vranken

In 1976 werd Vranken Champagne House opgericht door Paul-François Vranken in Vindey. Het was Paul-François die in de beginjaren van Vranken Champagne House de vorm uitvond van de eerste fles voor zijn Brut Cuvée, genaamd Demoiselle. Later werd Vranken Champagne House, Vranken-Pommery Monopole Group. Ze dragen innovatie, expertise, vermetelheid, ethiek en governance hoog in het vaandel. De groep is de eerste in Europa die maar liefst 6 340 ha aan wijngaarden bezit. Dit maakt hen het grootste wijnhuis van Europa. Hiernaast zijn ze ook de tweede grootste producent van champagne en zijn ze een grote speler op de rosé-markt. De groep bezit sinds 1983 ook een portfolio met verschillende internationale merken. In juli 2015 werd hun wijnhuis benoemd tot UNESCO Werelderfgoed.

De samenwerking tussen VPM en Delhaize gaat terug tot 1977. Meneer Vranken maakte in samenwerking met Delhaize een aperitief Champagne waarin het gebruik van brandy likeur werd vermeden. Dit zorgde ervoor dat de champagne geen zware smaak kreeg maar fris bleef alsook makkelijk te drinken was. Dit was meteen ook het begin van de grootschalige verkoop van champagnes in België en elders in de wereld. De eerste champagne, die de samenwerking tussen Delhaize en VPM startte, was de Champagne Veuve Monnier gevolgd door Champagne Vranken. Vervolgens werden ook de porto Rozès, de roséwijn Camargue en Pink Flamingo geïntroduceerd in het Delhaize-gamma.

In 2011 werd de sterke samenwerking tussen de twee groepen vastgelegd in een exclusief contract voor verschillende merken en producten van de VPM groep. Zo behoorden Champagne Vranken, Champagne Demoiselle Tête de Cuvée, Champagne Meiter, Champagne Diamant Vranken en Porto Rozès tot het gamma.

Voor VPM blijft Delhaize, sinds het begin van de samenwerking, één van hun belangrijkste partners. Vandaag de dag is Delhaize hun derde grootste klant.

CHAMPAGNE DEMOISELLE DU LION

Assemblage van Chardonnay en Pinot Noir. De vinificatie van de Cuvée Demoiselle Lion onderscheidt zich van de traditionele Cuvée Demoiselle die voornamelijk uit Chardonnay bestaat door het verhoogde percentage Pinot Noir. Deze geeft de wijn een meer uitgesproken structuur, een vollere en krachtigere smaak, naar het beeld van de Leeuw, symbool van Delhaize.

In het glas een mooie lichtgouden wijn die zich onderscheidt door zijn fijne bubbels. In de neus krijgen we een een zekere maturiteit, getint door fleurige frisheid, aroma’s van geroosterd brood en subtiele toetsen van Granny Smith-appel. In de mond is het een erg vloeiende en evenwichtige Champagne. Hoewel hij fijn en licht is, is hij sterk aanwezig in de mond dankzij de hogere aanwezigheid van Pinot Noir.

Geserveerd tussen 6°C en 8°C, past Champagne Demoiselle du Lion, 12° alc vol, goed bij de eenvoudigste gerechten maar hij kan ook perfect de meest uitgewerkte maaltijden vergezellen. Prijs : € 38,99.

CHAMPAGNE VRANKEN BRUT NATURE

Assemblage van Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir, 12% alc vol, prijs €29.99 past goed bij gegrilde, gebakken vis of vis in papillot. Deze cuvée wordt eveneens aangeraden bij zeevruchten en voornamelijk oesters.