Wijnfestival Carrefour – Market 3 – rood – Château Salauze 2015

Deze AOP Minervois is afkomstig van een wijngaard van 30 ha in de Minervois. Geteeld op een hoogte van 200 m genieten de wijnranken van een eerder zacht klimaat met beperkte hoeveelheid regen. De terroirs zijn ondiep, hoewel doorspekt met kleiachtige stenen. De ganse regio geniet bovendien van een microklimaat en wordt door de Montagne Noir beschermd tegen koude winterwinden.

Deze wijn is een assemblage van 40% Syrah, 30% Grenache en 30% Carignan. De unieke smaak wordt mede bepaald door het toevoeging van Carignan, afkomstig van zeer oude wijnranken aangeplant in 1925, die in gobletvorm worden gesnoeid en manueel worden geoogst. Bij de maceratie wordt ook gebruik gemaakt van de toevoeging van koolzuur. Toch blijft de opbrengst met maximaal 35hl/ha, eerder beperkt.

Château Salauze 2015 is een mooie rode wijn met vast diepe kleur die in de neus aroma’s van rood fruit losweekt. In de mond krijgt het rijpe fruit het gezelschap van toetsen van kreupelhout en subtiele hints van cacao. De wijn wordt bij voorkeur enkele uren voor de degustatie gekarafeerd zodat alle accenten zich volop kunnen ontwikkelen. Opgediend bij 16°c is het een ideale wijn bij hartige bereidingen, vleesgerechten met saus, wild en evenzeer bij pittige kazen. Bewaarcapaciteit van 5 tot 7 jaar. Promo 4.89€, normale prijs 6.9€

Château Moulin des Laurets 2015:

Deze Puissegin Saint-Emilion is een typische Bordeaux-wijn, 100% Merlot. DeSaint-Emilion is een wijnsoort dat zowel fervente voor- als fervente tegenstanders heeft en is wellicht de wijn in de regio Bordeaux die de meeste discussies losweekt.

Deze 100% Merlot wordt tweemaals daags rondgepompt om voldoende lucht aan de gistende massa toe te voegen. Na de vinificatie is er een maceratie van 3 weken gevolgd door een rijping van 18 maanden op eiken vaten. Nog om het karakteristieke Saint-Emilion cachet mee te geven wordt de rijpende wijn om de 3 maand afgeheveld.

Een stevige rode kleur in het glas, met aroma’s van kreupelhout en rood fruit in de neus zorgt voor een volronde aanzet in de mond met een aangename afdronk. Weliswaar geen sublieme uitschieters maar alleszins een correcte wijn met een bewaarcapaciteit van 5 tot 10 jaar die op een leuke manier konijn met mosterd, rundkarbonade of gekonfijt lam met vijgen begeleid. Promoprijs 7.34€, normale prijs 10.40€.