Wijnfestival Delhaize 8 – rood : Gérard Bertrand

Gérard Bertrand is een expert in Zuid-Franse wijn uit de Languedoc-Roussillon streek. Het wijnhuis produceert zowel schuimwijnen als rode, witte en roséwijnen met druiven uit de streek. Met zijn jarenlange ervaring streeft Gérard Bertrand naar excellentie, authenticiteit en innovatie.

Het is geen toeval dat het wijnhuis en Delhaize samen in zee zijn gegaan en een samenwerking zijn gestart : beide partners delen een rijke wijngeschiedenis, expertise en passie voor het vak alsook de drang naar precisie in de keuze van de kwaliteitswijnen. Dat maakt van Delhaize vandaag één van de best vertegenwoordigde retailers van wijnen uit Zuid-Frankrijk.

Beide bedrijven geloven en zetten tevens in op innovatie : Delhaize was zo de eerste retailer die de 100% bio en zonder sulfieten cuvées Naturae van Gérard Bertrand introduceerde. Deze wijnen worden zonder twijfel geapprecieerd door de liefhebbers van natuurlijke en milieuvriendelijke producten. Vandaag ontwikkelen ze nog steeds met succes nieuwe wijnen die balanceren tussen traditie en moderniteit. Een voorbeeld bij uitstek is het gloednieuwe design van de fles Baie des Perles.

CHÂTEAU LA SAUVAGEONNE PICA BROCA 2014

Assemblage van Grenache en Syrah op een ondergrond die zich ontwikkelde uit drie soorten rots : zandsteen, leisteen of kleisteen.

Vinificatie en maceratie : de oogst gebeurt manueel, de druiven worden verzameld en vervoerd naar de kelder, waar ze gesorteerd worden. Een deel van de Syrah-druiven wordt tot wijn verwerkt door een koolzuurmaceratie. De Grenache-druiven worden geplet voordat ze in de warmtegereguleerde vaten gaan voor een traditionele maceratie. Elk druivenras wordt afzonderlijk tot wijn verwerkt om zo het potentieel van dat ras en de bijhorende streek uit te drukken. De maceratie duurt ongeveer twintig dagen. Tijdens het samenstellen van de wijn wordt een kleine hoeveelheid Carignan, afkomstig van een van de beste percelen van het wijnhuis, toegevoegd. De wijn wordt op het einde van de winter in nieuwe vaten van 225 liter gedaan om te rijpen gedurende 12 maanden.

In het glas, robijnrood met een lichte oranjekleurige weerspiegeling. In de neus, mooie aroma’s van kreupelhout, confituur van zwarte vruchten en specerijen. Subtiele toetsen van peperkoek. In de mond krijgen we leuke elegante tannines met een mooie diepgang, de wijn is evenwichtig en levendig. Alcohol : 14,5% vol. Een wijn om onmiddellijk van te genieten die ook nog enkele jaren kan worden bewaard. Uitstekende gezel bij gegrild vlees en kaas. Prijs : € 10,49 – 20% = € 8,39.

H DE L’HOSPITALET 2015

Assemblage van Syrah, Cabernet sauvignon en Merlot, geteeld op een bodem van  klei en kalk, rotsen uit de Jura-periode.

Vinificatie en maceratie : de druiven worden geplukt wanneer ze volledig rijp zijn, op die manier zijn ze al erg smaakvol. Het biedt de mogelijkheid om het potentieel van het wijngebied en de druivenrassen kenbaar te maken tijdens de wijnproductie. De druiven worden ontsteeld en daarna verwerkt via een traditionele maceratiemethode, in roestvrije stalen vaten met warmteregulatie. De temperatuurcontrole gebeurt heel nauwgezet en de frequentie van overpomping wordt bepaald door het regelmatig proeven van de druivenmost. Na de alcoholische gisting, die ongeveer twintig dagen duurt, gaat 60% van de wijn in vaten van 225 liter om te rijpen gedurende 8 tot 12 maanden. Indien nodig, vindt er een lichte klaring van de wijn plaats voor het bottelen.

Robijnrood met in de neus intense en fruitige aroma’s met noten van zoethout. Vol in de mond met uitgebalanceerd parfum en aroma’s die ook in de neus werden waargenomen. Alcohol : 14% vol. Kan 2 jaar bewaard worden. Prijs : € 7,45 – 30% = € 5,22.

BAIE DES PERLES 2016

Assemblage van Grenache Blanc, Vermentino, Clairette. Lichtgeel met lichtgroene, bijna parelmoeren weerspiegelingen. Neus : fris en intens met aroma’s van citrus, exotische vruchten en anijs. Subtiele noten van snoepjes, peer en ananas. In de mond fris en smaakvol met een levendigheid en zuiverheid, ondersteund door minerale rijkdom. Alcohol : 13% vol. Bewaarpotentieel : 2 jaar. • Prijs : € 7,99 – 20% = € 6,39.