Wijnfestival Delhaize 9 – rood : Martin Vins

Martin Vins bevindt zich in Vacqueyras in de Vaucluse, in de Provence-streek. De wijngaarden van het wijnhuis bevinden zich in de Rhônevallei.

In 1968-1969 ging Louis Martin, vader van de huidige eigenaar Philippe Martin, een samenwerking aan met Delhaize. Elk jaar reizen de wijnaankopers van Delhaize af naar Vacqueyras om er deel te nemen aan wijndegustaties van Martin Vins en er zorgvuldig de wijnen uit te kiezen die uiteindelijk in de Delhaize-winkels aangeboden zullen worden. In de wijnafdeling van Delhaize kunnen klanten zo genieten van uitstekende prijs-kwaliteit wijnen. Binnenkort vieren Martin Vins en Delhaize de 50ste verjaardag van hun succesvolle samenwerking.

CHÂTEAU SAINT ANDRE GIGONDAS 2014

Assemblage van 65% Grenache, 25% Syrah en 10% Mourvèdre uit ruim 100 ha wijngaarden in de Rhonevallei op een bodem van klei en kalk.

Vinificatie : traditionele vinificatie in betonnen vaten. De druiven worden 100% afgerist. Tijdens de vinificatie is er een thermoregulatie aan 24°C à 26°C, gevolgd door een opwarming tot 28°C à 30°C tijdens de postfermentatie. Het druivendraf wordt bekomen via remontage en délestage. De pulpgisting neemt 25 à 30 dagen in beslag.

Donkerrobijnrood met in de neus, een intense kersen- en aardbeiengeur, begeleid door het aroma van kreupelhout. In de mond een soepele en evenwichtige textuur, gedomineerd door de smaak van fruit, olijven en een vleugje laurier. Zijdezachte tannine tijdens elke stap van de degustatie. Bij voorkeur geserveerd tussen 16°C en 18°C. Alcohol : 14,3% vol. Leuke compagnon bij gegrild vlees, stoofschotels (konijn met olijven, lam) en kazen en een bewaarpotentieel van 2 tot 5 jaar. Prijs : € 12,39 – 20% = € 9,91.

DOMAINE CHARAVIN RASTEAU 2015

Assemblage 65% Grenache, 25% Syrah en 10% Mourvèdre, terroirs 30 ha op bodem van klei en kalk. Vinificatie : mechanische oogst van de Syrah-druif. De andere druivensoorten worden met de hand geoogst en integraal afgerist. De vinificatie gebeurt in roestvrije stalen vaten. Het maceratieproces neemt 14 dagen in beslag onder een gecontroleerde temperatuur tussen 23°C en 26°C.

Robijnrood met neus van bosvruchten en peper. In de mond volrond met leuke tannines en een fruitige lengte. Alcohol : 14,5% vol. Bewaarpotentieel : 2 tot 4 jaar, te serveren bij barbecue, wit vlees met saus, geitenkazen en tiramisu. Prijs : € 9,39 – 30% = € 6,57.

FONT SARADE 2015

Assemblage 53% Grenache, 43% Syrah en 4% Mourvèdre. 18 ha kleihoudende mergelgronden in de Rhônevallei. Vinificatie en maceratie : de druivenoogst wordt manueel geplukt en afgerist. De maceratie neemt 23 dagen in beslag. De vinificatie gebeurt in betonnen vaten bij een temperatuur tussen 24°C en 26°C.

Paars getint granaatrood, met neus van zwarte vruchten (zwarte bessen, zwarte kersen). Een volle, omvangrijke wijn met lengte. Smaakt naar zwarte kersen. Alcohol : 14,5% vol. Bewaarpotentieel : 3 tot 6 jaar, te serveren bij filets van rood vlees, wildbraad en chocoladedesserts. Prijs : € 11,99 – 20% = € 9,69.