Sinds 1485 telt de familie Jonquères d’Oriola meer dan 27 generaties wijnmakers, waarvan de geschiedenis nauw verbonden is met de wijnstok en de paardenwereld. Verschillende Olympische titels en wereldkampioenen paardrijden en schermen hebben de reputatie van deze Catalaanse familie gevestigd. Een uitmuntendheid die ook tot uiting komt in de kwaliteit van hun wijnen.
Philippe en William Jonquères d’Oriola, respectievelijk vader en zoon, werkten enkele jaren samen om wijnen te produceren op Château de Corneilla del Vercol in de Roussillon.
Vandaag heeft William Jonquères d’Oriola de leiding overgenomen van Château de Corneilla, het anker van de familie. Hij volgt zijn vader op die hem zijn passie voor wijn maar ook een uitgesproken voorliefde voor reizen doorgaf. De twee gingen 38 jaar na elkaar de wereld rond. Deze ongelooflijke ervaring stelde William in staat de grootste wijngaarden ter wereld te ontdekken en zich te laten inspireren door teelt- en oenologische praktijken die steeds meer rekening hielden met het milieu. Deze verantwoorde aanpak is nu een van de prioriteiten van de huidige eigenaar.
Zijn nieuwsgierigheid, zijn gevoel voor uitdaging en hoge normen zijn essentiële kwaliteiten om de waarde van de wijngaard die aan hem is doorgegeven te vergroten. Zich bewust van het sterke potentieel ervan, besloot hij het namelijk al zijn adelbrieven terug te geven door in te zetten op een progressieve investering en op de wil om het landgoed op een kwalitatief hoog niveau te brengen. Sindsdien zijn de wijnen van het domein blijven groeien in kwaliteit en creativiteit, en deze dynamiek wordt gekenmerkt door een sterk merkenbeleid voor bepaalde gamma’s.
Een uniek terroir en nieuwe ervaringen
De moderniteit en creativiteit van het domein komen ook tot uiting in de originele cuvées die de afgelopen jaren aan de kelder van het domein zijn toegevoegd. In 2013 werd een deel van de geoogste druiven naar Engeland verscheept om in hartje Londen in een voormalige jeneverstokerij de eerste wijn te maken. In 2018 voltooide de cuvée Élevage en mer/Élevage sur terre een bootreis van meerdere maanden rond de wereld om een vergelijkende proefervaring te bieden. In 2021 werd een nieuwe cuvée gerijpt in extreme omstandigheden (in een half ingegraven kelder op 1800m hoogte) om een nieuwe oenologische ervaring mogelijk te maken.
Het domein
95 hectare wijngaarden verdeeld over verschillende eigendommen gelegen tussen het zuiden van Perpignan en Collioure, in de Roussillon. De wijngaard is verdeeld over zes appellations: AOP Côtes du Roussillon, AOP Côtes du Roussillon Villages Les Aspres, AOP Collioure, AOP Muscat de Rivesaltes (Vins Doux Naturels), AOP Rivesaltes (Vins Doux Naturels) en IGP Côtes Catalanes.
Le Château de Corneilla
Dit landgoed uit de 13e eeuw, gebouwd door de Tempeliers, is het familiehuis van de Jonquères d’Oriola. De constructie van baksteen en ronde kiezelstenen is typisch voor de Roussillon. Alle wijnen die men produceert worden gemaakt in de kelders van het kasteel.
AOP Côtes du Roussillon
Deze wijnstokken zijn geplant op een terroir van quartaire terrassen gevormd door het massief van de Pyreneeën, gelegen aan de rand van de Middellandse Zee.
AOP Côtes du Roussillon – Villages les Aspres
Ten zuidwesten van Perpignan, op de uitlopers van de Mont Canigou (2784m), profiteren de wijngaarden van de appellation Côtes du Roussillon Village les Aspres van een uniek terroir bestaande uit zandige klei, gerolde kiezels en kalksteen. Ons domein ligt op 150 meter hoogte en 8 km van de Middellandse Zee, wat de finesse en de rijkdom van onze wijnen ten goede komt.
AOP Collioure – Col de Mollo
De wijngaarden liggen op de hoogten van Collioure, op een hoogte van 231 meter op de Col de Mollo, een oude Romeinse weg die werd gebruikt om de Pyreneeën te doorkruisen. De percelen, geplant op een bruine schist terroir, profiteren van een ideaal mediterraan klimaat: uitzonderlijke zonneschijn gecombineerd met maritieme invloeden laten de druiven een optimale rijpheid bereiken. Het onderhoud van deze bijzonder steile wijnstokken en de oogst gebeuren volledig met de hand.
IGP Côtes Catalanes
Deze wijnstokken, gelegen op dit kustterroir, profiteren van een mediterraan klimaat. De nabijheid van de zee vermindert de temperatuurverschillen, wat de frisheid in het profiel van de wijnen ten goede komt.
Domaine du Paradis
Dit landgoed is gebouwd rond een kapel uit de 13e eeuw, Notre Dame du Paradis. Het domein bestaat voornamelijk uit wijngaarden waarvan de roeping is om “cépagewijnen” te produceren.
Transmissie en uitmuntendheid
“De overdracht en het behoud van een gezonde wijngaard staan bij ons centraal. Onze teeltfilosofie is gericht op een echt respect voor het milieu, waarbij de biodiversiteit en de regulering van de ecosystemen moeten worden beschermd. In onze wijngaarden worden verschillende acties uitgevoerd om een continue biologische activiteit aan te moedigen. Deze begeleiding van de wijnstok is essentieel om hem in staat te stellen zich aan te passen aan de klimaatveranderingen die hem treffen. Wij zijn ervan overtuigd dat inzicht in de biologie van de bodem essentieel is om levende bodems te herstellen door regeneratieve landbouw te bevorderen.
Tegelijkertijd passen wij geleidelijk aan alternatieve teeltmethoden toe om de biologische activiteit autonoom te laten zijn en de hulpfauna in onze wijngaarden aan te moedigen. Al onze percelen worden duurzaam bebouwd met het HVE 3 (High Environmental Value) label. Deze verschillende percelen zijn streng geselecteerd met als doel een van de meest representatieve wijngaarden van het zuiden van de Roussillon te zijn. William Jonquères d’Oriola