Restaurant MiRaMaR – Blankenberge

Restaurant Miramar op de zeedijk in Blankenberge opende een 5-tal jaren terug de deuren. De achterliggende bedoeling was zowel de lokale bevolking als de toeristen met lekkere en gezonde gerechten te verrassen, terwijl ze ontspannen genoten én van het culinaire én van het mooie uitzicht op de pier en de Noordzee.

De covid-pandemie werd aldus Méline, een ernstige en onverwachte stoorzender. Door de organisatie van afhaalmaaltijden kon deze moeilijke periode deels bestreden worden. Ondertussen vonden de gekozen doelgroepen opnieuw de weg naar de kust en het restaurant.

De roots van het restaurant Miramar liggen evenwel in Pallieterstad Lier. Het was een kinderdroom van chef Heidi Mondelaers om een eigen horecazaak te openen. Een opleiding in de hotelschool PIVA in Antwerpen was dan ook een logisch gevolg. Omdat er geen middelen waren voor een restaurant begon ze samen met haar man en de steun van haar ouders een broodjeszaak / frituur te Lier.

Na een 13-jarig avontuur dat ze met heel veel liefde en passie beleefden, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging, temeer omdat ook hun zoon Andy een opleiding volgde in Hotelschool Ter Groene Poorte te Brugge. Met nieuwe energie en veel moed werd een tweede zaak opgestart, Taverne ’t Goemerke te Lier.

Een mooie periode van vijf jaar bleek enkel een tussenstap om haar droom volledig te realiseren, nl de opening van Restaurant MiRaMaR in Blankenberge. “Miramar” betekent ‘zicht op zee’. Daarmee willen ze refereren naar het mooie uitzicht op de Noordzee en de Pier. Deze zaak werd opgestart samen met hun zoon Andy en zijn grote liefde Méline die ook een opleiding heeft gevolgd in Ter groene Poorte te Brugge.

Het interieur van het restaurant zowel als dit van het overdekte terras op de zeedijk, zijn gezellig uitnodigend. De kaart biedt een ruim assortiment van typisch Belgische gerechten, er wordt zo veel mogelijk gewerkt met dagverse gezonde en lokale producten. Bovendien zijn er afhankelijk van het seizoen meerdere suggesties evenals enkele suggestiemenu’s.

Wij opteerden voor het menu ‘Noordzee’, 29€, bestaande uit een ambachtelijke garnaalkroket en sliptongetjes. Bij het aperitief alvast een leuk hartig hapje, een toast met kruidige Italiaanse kaas, hesp en takje peterselie. De garnaalkroket was mooi krokant, smeuïg met behoorlijke hoeveelheid garnalen en kreeg het gezelschap van een fris slaatje, pittig schijfje citroen naast enkele romige dipjes duiveltjessaus. Een mooie aanzet alleszins.

De 3 in boter gebakken sliptongetjes blikten uitnodigend, perfect gebakken en makkelijk te filleren, kregen ze het gezelschap van een gezellig fris slaatje en knapperige goudgele en krokante frietjes. Globaal een mooie culinaire compositie met leuke ingrediënten en enkel persoonlijke touches van het chef-duo Heidi en Andy.

Als begeleiden drank opteerden we voor een Flores de Callejo, monovariëtale Tempranillo, DO Ribera de Duero van wijnmakerij Felix Callejo. Flores de Callejo is afkomstig van wijngaarden van meer dan 40 jaar oud die zijn geplant in kleileemgronden. Gelegen in het hoogste deel van de Duero-vallei, tussen 850 en 930 meter boven zeeniveau, bevinden ze zich in een bevoorrechte enclave binnen de denominatie. In de wijnmakerij ondergaan de druiven van Flores de Callejo een strenge selectie in een dubbele tafel. Daarna worden de druiven ontsteeld en zonder ze te pletten, worden ze naar roestvrijstalen tanks gebracht voor koude voorgisting op 10°C. Nadien beginnen de inheemse gisten met spontane gisting rond de vijfde dag na het vaten en laten ze 3 dagen macereren met de schil. Tenslotte wordt het in Franse eikenhouten vaten gerijpt om een rijpingsperiode van 6 maanden te ondergaan voordat het wordt gebotteld.

Flores de Callejo is de jongste uitwerking van de saga Felix Callejo. Een rode wijn met het fruit en de frisheid van de jeugd, ideaal om op dit moment te consumeren. Hij is 6 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten. Alcohol: 14.00%

Resaurant Miramar – Zeedijk 168 – 8370 Blankenberge – tel 050/ 73 67 50 – www.bistromiramar.be – gesloten op woensdag

Culinaire commentaren

Tasted4you: 2 minutes – gezellig en uitnodigend interieur – dagverse, gezonde en zo mogelijk lokale ingrediënten – mooie presentatie – lekkere en behoorlijk ruime portie – zicht op het strand en de pier