Vignobles & Signatures: oogst 2022

Domaines FABRE – Haut-Médoc, Margaux : een zeer goede kwaliteit

De oogst begon zoals gepland, zeer vroeg, op 15 september voor de Haut-Médoc wijngaarden en op 16 september voor de Margaux wijngaard. Het oogstrecord van 2003 werd op een dag na niet verbroken!

Door de koele ochtendtemperaturen kon de oogst op een goede temperatuur en onder een heel mooi zonnetje binnengehaald worden. De Merlots waren net klaar en de oogst van de Cabernet Sauvignon begon.

Jean-Hubert Fabre merkt op dat de proeverijen van de eerste Merlot-most onbetwistbaar van zeer goede kwaliteit zijn, met name zeer diepe kleuren en zeer uitgesproken aroma’s met toetsen van framboos. De totale zuurgraad ligt in het gemiddelde van de afgelopen jaren, wat belangrijk is voor het evenwicht en het rijpingspotentieel van de wijnen.

De Cabernet Sauvignon en Petit Verdot zullen ongetwijfeld in hetzelfde kwalitatieve kader staan, aangezien de weersvoorspellingen nog steeds zeer gunstig zijn. “We zullen het vonnis over een paar dagen hebben…

De domeinen Fabre in de Médoc zijn al generaties lang in familiebezit en produceren wijnen van de appellations Haut-Médoc en Margaux, in het hart van de linkeroever van Bordeaux. Samen met Florence, zijn vrouw, zorgt Vincent voor het algemene beheer van Domaines Fabre. In 2013 voegde Mélanie zich bij haar ouders aan het hoofd van het landgoed, in 2017 gevolgd door haar man Nicolas en Jean-Hubert, de jongste van de broers en zussen.

Samen beheren ze meer dan 92 hectare wijngaarden die wijnen produceren die aanspraak maken op de AOP Haut-Médoc en Margaux. De familie Fabre distribueert haar wijnen rechtstreeks zonder tussenkomst van de “Place de Bordeaux”, in navolging van Gabriel Fabre die begin jaren zeventig besloot zijn wijnen rechtstreeks te verkopen. Bijna 80% van de verkoop wordt geëxporteerd naar meer dan 30 landen.

Domein Fabre – Pauillac – www.domaines-fabre.fr

 

Vignobles Joseph JANOUEIX – Saint-Emilion, Pomerol, Côtes de Castillon: een veelbelovend wijnjaar

De handmatige oogst begon op 13 september op het kalksteenplateau van Château Haut Sarpe Grand Cru Classé Saint-Emilion. Deze wijngaarden zijn een van de oudste in de appellatie met 21,5 hectare, bestaande uit 70% Merlot en 30% Cabernet Franc. De Merlot druiven zijn klein, knapperig, zeer vlezig en de tannines van de pitten zijn gesmolten. Vervolgens wordt de wijn gevinifieerd en gerijpt bij een temperatuur van 25°C. Françoise Janoueix merkt op dat de wijnstokken zich hebben aangepast aan het gebrek aan regen tijdens de zomer.

Dit jaar wordt gekenmerkt door zeer aromatische wijnen. De Cabernet Franc en Sauvignon zullen eind september een goede rijpheid bereiken volgens oenoloog en technisch directeur Didier Beillon.

Gedurende vier generaties blijft de familie Joseph Janoueix verenigd aan het roer staan van 11 châteaux in de regio Saint-Emilion (Château Haut-Sarpe, Château Le Castelot, Château Vieux-Sarpe, Château Haut-Badette, Château Franc-Cantenac, Château La Confession, Château de Sarpe, Château La Rose Saint-Georges, Château Queyron, Château Haut Ferrandat, Château Cap d’Or), 6 in Pomerol (Château La Croix Toulifaut, Château La Croix, Château La Croix Saint-Georges, Château Le Prieuré, Château Le Gabachot, Clos des Litanies), 2 in Côtes de Castillon (Château La Gasparde en Château Saint-Genès), 1 in Bordeaux Supérieur (Château La Croix Mouton). Sommige van deze wijnen liggen in de kelders van het Élysée…

Vignobles Joseph JANOUEIX – Libourne – www.josephjanoueix.com