Deze routes werd in 2012 in het leven geroepen en maakt deel uit van de vereniging van Spaanse wijnsteden, ACEVIN. In samenwerking met meerdere actoren, musea, wijnkelders, boetieks, hotels en restaurants, worden verschillende toeristische wijngebonden diensten aangeboden.
Het oenotoeristisch aanbod varieert in de loop van het jaar en volgt nauwgezet de activiteiten in de wijngaarden en wijnkelders. Belangrijk item in het aanbod is het wijnfestival Vivid in de maand april waarbij een brede waaier van activiteiten wordt voorzien die de wijnen D.O. Empordà moeten promoten.
Wijnhuis Arché Pagès
De familie Arché Pagès telt 5 generaties wijnbouwers die meestal op grote Spaanse domeinen actief waren. Het is pas in 2004 dat de huidige generatie besliste om een eigen kwalitatieve wijn met karakter en gepersonaliseerde assemblages te commercialiseren. De kelders in Capmany stralen passie en beroepsernst uit, gekoppeld aan een minitieuze controle in alle stadia van de wijnproductie, met een uitgesproken kwaliteit als eindresultaat.
De oogst gebeurt volledig manueel waardoor een eerste selectie van de trossen reeds aan de ranken kan worden gerealiseerd. De druiven worden in kleine bakken naar de chai gebracht waar een nieuwe controle plaatsvindt zodat elk druivenras een optimale maturatie meekrijgt.
In de kelder beschikt men over moderne apparatuur om de vinificatie op te volgen. Elk perceel heeft eigen citernes, reservoirs en inox opslagtanks met beperkte capaciteit. De vinificatie vindt trouwens plaats onder gecontroleerde temperatuur. De rijping van de sappen gebeurt in alle rust en dit traditioneel op Franse eiken vaten. De duur van de rijping is afhankelijk van het beoogde eindresultaat en de botteling gebeurt op het moment dat de sappen aan de voorgeschreven criteria beantwoorden. Op fles gaan de wijnen in een ondergrondse bewaarkelder op 3 m diepte, voorzien van een systeem dat temperatuur en vochtigheid nauwkeurig controleert en zorgt voor een absolute stabiliteit van de wijnen.
Een bezoek aan de wijnkelder van Arché Pagès kan worden verruimd met bezoek aan de stad Albères, het nabijgelegen natuurpark, oude prehistorische dolmen, middeleeuwse kastelen zoals het Château Requesens en het klooster an Sant Quinze de Colero en de vlakten en bergen van Empordà. Iets verderop kan Figuères worden bezocht met het Dali museum en het Château Sant Ferran, de Cap des Creus en de Baie da Roses (Rozenbaai).
Op de proeftafel:
Satirs tinto 2009:
Assemblage van 43% Garnatxa negra, 30% Cabernet sauvignon en 27% Cariñena. Deze ranken met een leeftijd tussen 8 en 23 jaar groeien op een ondergrond met granietresiduen. Manuele oogst met selectie in de wijngaard en aan de chai.
Aparte fermentatie van elk wijnras gedurende 10 dagen aan 27°C, maceratie van 23 dagen met dagelijkse remontage en lichte filtering. Rijping van 6 maand op Franse eik op lies met als eindresultaat een wijn van 15% alc. vol. Productie van 22134 flessen.
Geeft in het glas een stevige robijnrode kleur en zorgt in de neus voor leuke, fruitige aroma’s van rijp rood fruit. In de mond een licht vettig en volrond karakter waarbij de fruitige toetsen perfect het middenpalet bespelen. Subtiele toetsen van cacao, zoethout en subtiele houtaccenten. Aangenaam lange afdronk.
Cartesius tinto 2009:
Assemblage van 56% Garnatxa negra, 30% Merlot en 14% Cabernet sauvignon. Wijnranken van 15 tot 25 jaar oud op graniet met manuele oogst en dubbele selectie van de trossen.
Aparte vinificatie van de wijnrassen gedurende 10 dagen bij 27°C, maceratie van 26 dagen met dagelijks dubbele remontages en lichte filtering. De sappen rijpen minutieus gedurende 10 maanden op Franse eik met lies, het eindresultaat is een wijn met 15.5% alc. vol. en productie van 7521 flessen.
Deze wijn biedt in het glas een leuke rode mantel en verrast de neus met een florale en fruitige aroma’s. In de mond krijgen we accenten van rijp zwart fruit, tabak, chocolade en fijne accenten van kreupelhout. De wijn zorgt voor een uitgesproken karakter met subtiele toetsen van zoethout. Erg aangename en lange afdronk.