Wijntoerisme: op verkenning tussen de zomerse ‘plezierwijnen’

Deze zomer hoef je niet naar een of ander ver land om met een drankje in de hand een land met een rijke geschiedenis en cultuur te ontdekken … Op naar de wijngaarden van de Elzas!

De beroemde wijnroute van de Elzas viert in 2023 zijn zeventigste verjaardag en is daarmee de oudste van de Franse regionale wijnroutes. Het is de bakermat van bekende en heel diverse Elzaswijnen, zoals de aangename Pinot Blanc, de elegante Riesling en de uitbundige Gewurztraminer. Bovendien geniet je er van het beste uitzicht op de onontkoombare en spectaculaire Grands Cru’s. Verwacht je aan cultuurhistorische pareltjes en pittoreske landschappen terwijl je van noord naar zuid bijna 70 dorpen doorkruist over een afstand van meer dan 170 km. Aan de vooravond van deze verjaardag hadden we zin om een zijwegje in te slaan, met fruitige en aangenaam drinkende wijnen en prachtige vergezichten over de wijngaarden. We selecteerden zeven wijnhuizen specifiek voor hun ‘plezierwijnen’, die vlot naar binnen gaan en die ideaal zijn voor een gezellig avondje met vrienden. En dat is meteen ook de rode (en witte!) draad van de route die we deze zomer in de Elzas volgen. Puristen zullen zich moeten onthouden – of net laten verleiden – en plaats moeten maken voor een nieuwe generatie die verzot is op deze wijnen. Wat ze in petto houden? Frisheid, gezelligheid en lichtheid!

Cultuur en wijnbouw

De Elzas, een pionier in de biologische en biodynamische wijnbouw

De meeste van deze ‘plezierwijnen’ worden geproduceerd volgens duurzame wijnbouwmethoden en voldoen aan de verwachtingen van consumenten die steeds meer bekommerd zijn om het milieu en die op zoek zijn naar iets dat gewoon goed gemaakt is. Dat blijkt uit recente studies zoals die van Ipsos uit 2021 naar de toenemende bezorgdheid over het milieu in Europa en het effect daarvan op de populariteit van biologische en lokale producten, waaronder wijn: ‘Minder maar beter consumeren’ is de laatste jaren het motto geweest op het gebied van wijn, met een opvallende toename van de consumptie van biowijn. In 2021 dronk al 29% van de Europeanen geregeld biologische wijn, in 2015 was dat nog 17%. Met die snelheid zal Europa over twee jaar goed zijn voor naar schatting meer dan driekwart van de wereldwijde consumptie van biowijn.

Niets voelt zo natuurlijk aan als op ontdekking gaan in de prachtige natuur en wijngaarden van de Elzas, een pionier in de verantwoorde en biologische wijnbouw. We nemen dan ook de tijd om langs te gaan bij wijnbouwers en hen bijna poëtisch te horen vertellen over hun terroir … in ideale klimatologische omstandigheden, jawel! De Elzas geniet namelijk van een zonnig, warm en droog semicontinentaal klimaat dankzij de natuurlijke barrière van de Vogezen die de wijngaarden beschermt, wat de gezondheid van de bodem en de bewoners ervan ten goede komt.

Tijdens onze tocht staan de frisheid, levendigheid en knapperigheid van de Elzaswijnen centraal, waarbij we kennismaken met de passie en knowhow van de wijnboeren en met een belangrijke filosofie uit de Elzas:

« Je erft geen grond meer van je ouders, je leent het van je kinderen ! » Antoine de Saint-Exupéry

Een voorsmaakje van plezierwijn:

AOC Alsace Sylvaner 2019 « Réserve » van Gustave Lorentz. In het glas, strogeel met groene accenten, in de neus intense aroma’s, met citrusvruchten en een zekere complexiteit. In de mond : aangenaam licht citrusfruit met een droge en elegante afdronk. Een charmante wijn met een mooi evenwicht. Prijs: 10,35€ bij Bovino.be www.gustavelorentz.com/visites/