VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de visserijsector voor de 31ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Met deze actie brengt VLAM elk jaar een andere vis onder de aandacht en illustreren we dat vis eten veel variatie toelaat. Dit jaar zetten ze wijting in de kijker, een klassieker in de Franse keuken maar weinig bekend in België. Slechts 5% van de Belgische gezinnen kochten wijting in 2018. Nochtans heeft deze vis heel wat troeven.
Wijting onder de loep
Wijting is directe familie van de kabeljauw en heeft ook drie rugvinnen en twee buikvinnen. De rug is groenblauw, de flanken zijn zilverkleurig met een donkere vlek aan de basis van de borstvin. De zijlijn is donker en de snuit spits. Jonge dieren kunnen een kort kindraadje hebben.
De vis meet 20 tot 70 cm en kan 20 jaar oud worden. Wijting leeft veelal in de nabijheid van de zeebodem en voedt zich met schaaldieren, schelpen, wormen en kleine vissen. Zijn wetenschappelijke naam is Merlangius merlangus, merlan in het Frans. Wijting komt talrijk voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan van de wateren rond het noorden van Noorwegen tot Portugal.
Visserij op wijting
De Belgische vissers vissen niet gericht op wijting en halen deze voornamelijk boven in de Keltische Zee, de Noordzee en het oostelijk Engels Kanaal. Het zijn voornamelijk de boomkor, flyshooters en plankenvissers die instaan voor het gros van de wijtingvangsten. In België wordt de wijting gegut aangevoerd, uitgezonderd door de flyshooters en de kustvissers. De aanvoer van wijting schommelt tussen 180 en 300 ton per jaar.
Volgens het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) heeft de Belgische visserij op wijting geen negatieve invloed op de bestanden en is er geen reden tot ongerustheid over de staat ervan.
Wijting, een lekker visje
Wijting is een lekker en goedkoop alternatief voor kabeljauw. Het visvlees van wijting is mager en zeer licht verteerbaar, maar bevat wel graatjes. Wijting was tot aan het eind van de 20ste eeuw een vis voor arme mensen. Steeds meer wordt de soort gewaardeerd en gewild door de consument. Wanneer de vis heel vers is, heeft het witte en gelaagde vlees een fijne smaak. In Frankrijk is wijting een klassieker op de menukaart. Aan onze kust en op kermissen is gezouten en gedroogde wijting (‘bolling’) een attractie. Wijting wordt vaak in beslag gefrituurd (als ‘lekkerbekje’, ‘kibbeling’ en ‘fish and chips’) of gepaneerd geserveerd. Je kan hem ook verwerken in een bouillabaise, pekelen of bakken (in de oven).
Voor amateurs en professionals
Tijdens het jaar van zijn verkiezing wordt de Vis van het Jaar op verschillende manieren gepromoot. VLAM heeft een receptenfolder samengesteld met enkele lekkere gerechten met wijting. De recepten werden uitgewerkt door 8 NorthSeaChefs.
De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Zo wordt de consument aangespoord eens een recept met wijting uit te proberen in de keuken. Ook de visgroothandel, supermarkten en cash&carry bedrijven worden gestimuleerd om wijting in de kijker te zetten.
Voor horecaprofessionals heeft VLAM ook elk jaar wat in petto. Zo organiseren ze een nationale wedstrijd voor de horeca. De kok die het lekkerste en origineelste Vis van het jaar-recept op zijn menukaart heeft staan, wint de wedstrijd en krijgt de titel ‘Viskok van het jaar 2020’. Inschrijven kan tot begin oktober 2019. De finale van de wedstrijd vindt plaats in november tijdens Horeca Expo in Flanders Expo Gent.
Horeca Vlaanderen besteedt bovendien aandacht aan de Vis van de maand en de Vis van het Jaar in zijn maandelijks magazine. Horecaprofessionals krijgen zo meer voeling met de seizoensvissen van bij ons.
Verder organiseert VLAM workshops voor leraars hotelscholen in samenwerking met de NorthSeaChefs, Horecavorming Vlaanderen en de Vlaamse visveiling. Ook de leerlingen aan de hotelscholen kunnen van dichtbij kennismaken met wijting via workshops en het digitaal platform ‘hoe bereid ik vis’ voor horeca-opleidingen