Witte Ribera dankzij de Albillo Mayor druif !

De wijncultuur in Ribera del Duero gaat meerdere eeuwen terug. De Albillo Mayor druif is een verwijzing naar de geschiedenis van de regio, een verleden dat teruggaat tot in de Middeleeuwen.

Tot voor kort was de Albillo Mayor een complementaire maar toch essentiële druif. De Albillo Mayor werd voornamelijk gebruikt bij het maken van roséwijnen, de beroemde claretes van de Ribera del Duero, naast de rode wijnen.

Op dit moment bestaan er in de Ribera del Duero honderdjarige druiven van het ras Albillo Mayor, die samen met de tempranillo’s worden geteeld. Ondanks haar secundaire en aanvullende status binnen de productie van tempranillo, bedraagt de gemiddelde leeftijd van de wijngaarden 50 jaar, ahw een beloning voor het harde werk van de Ribera del Duero wijnbouwers. De geteelde totale oppervlakte van de wijngaarden van Albillo Mayor ruim 500 hectare, op een totaal van 23.000 hectare van de totale oppervlakte voor wijnen beschermd door de DO voor de Ribera del Duero regio.

Wijnmakers die wijnen mengen met de Albillo Mayor van Ribera del Duero definiëren ze als een druif met een grote veelzijdigheid, perfect voor de synthese van oude wijnen. De druif wordt vanwege het moeilijke, harde en gecompliceerde karakter dat men aanvankelijk ervaart, maar nadien overgaat in een grote vrijgevigheid en veelzijdigheid, omschreven als een typische Castiliaan.

De Albillo Mayor heeft een grote persoonlijkheid, maar is toch delicaat. Ze is zeer afhankelijk van de zorg, moet op het juiste moment worden geoogst gezien de kleinste onachtzaamheid het grote potentieel van de Albillo Mayor verpest. Geteeld met de nodige nauwkeurigheid biedt de Albillo Mayor een eindproduct van grote uitmuntendheid.

De witte wijnen die worden geproduceerd in Ribera del Duero met de Albillo Mayor druif volgen hetzelfde proces als de lokale rode wijnen. Ondanks het feit dat het een witte druif is, gedraagt ze zich alsof het een rode wijnsoort is.

Voor het eerst sinds de oprichting van de oorsprongsbenaming van de Ribera del Duero kan de witte wijn nu onder appellatie worden geproduceerd. De geboorte dus van de Witte Ribera. De DO Consejo Regulador heeft geluisterd naar de verzoeken van de producenten om de historische waarde van de Albillo Mayor te beschermen, maar ook om hem de erkenning te geven die hij verdient als honderdjarige en inheemse druivensoort. Deze mijlpaal is mogelijk gemaakt door de wijziging van de specificaties binnen de regels van de DO, de wijnhuizen kunnen nu mogelijk deze wijnen produceren wanneer ten minste 75% Albillo Mayor aanwezig is.

Na de publicatie van het besluit is de beroepstermijn van twee maanden ondertussen verstreken zodat de definitieve publicatie in de BOCYL, de witte wijnen Abillo Mayor voortaan het label Appellation of Origin, meekrijgen.

De Albillo Mayor variëteit heeft het nodige potentieel om de veeleisende kwaliteitsnormen, gecertificeerd door de DO, te handhaven en te verhogen, en de essentie van het terroir uit te drukken.

Momenteel maken ongeveer 30 van de meer dan 300 wijnhuizen die deel uitmaken van de DO van Ribera del Duero, witte wijnen met de Albillo Mayor. De productie is evenwel beperkt, meestal niet meer dan vijfduizend flessen per jaar.

De Albillo Mayor wordt gebruikt met grote creativiteit, in dezelfde mate als toen de Tempranillo 37 jaar geleden voor het eerst werd gebruikt. De Albillo Mayor wordt geproduceerd met zijn eigen fijne kneepjes en karakter, maar biedt de wijnliefhebber dezelfde hoge kwaliteitsnormen als de traditionele rode Ribera del Duero.