Yuma, verrijkte crackers

Yuma, crackers verrijkt met duurzame insecteneiwitten, nu ook bij Delhaize

 

Een Belgische start-up die voedingsproducten op basis van insecten toegankelijk maakt voor iedereen. In 2020 bracht Yuma, een jonge Belgische start-up, crackers op de markt met krekelmeel, bron van duurzame eiwitten. Twee jaar later gaat het biomerk een stapje verder om insecten in onze voeding te introduceren, en stellen ze twee soorten crackers voor die verrijkt werden met krekelmeel: Kruiden & Peper en Meergranen. Deze revolutionaire producten worden nu al verdeeld in meer dan 300 bio-verkooppunten in België. Vanaf 19 mei vind je ze ook bij Delhaize, en dat in het hele land. Een mooie première voor het merk dat voedingsproducten aanbiedt op basis van insecten.

Crackers verrijkt met 100% duurzame eiwitten

Yuma ziet het als haar missie om insecteneiwitten beetje bij beetje in onze dagelijkse voeding te introduceren. De jonge onderneming begon met snacks in de vorm van zes soorten crackers, helemaal op maat van een apero onder vrienden, die de nieuwsgierigheid verder aanwakkeren.

Het Belgische merk gaat verder op het ingeslagen pad en richt zich nu ook op de lunch en het ontbijt. Het gezonde gamma vormt een alternatief voor brood, werd verrijkt met krekeleiwitten (24% meer eiwit in vergelijking met andere crackers) en komt in twee heerlijke smaken: Kruiden & Peper en Meergranen. Dankzij dit gehalte aan dierlijke eiwitten zijn ze een bron van duurzame eiwitten én een pak voedzamer dan andere gezonde crackers op de markt. Yuma’s vernieuwende crackers hebben Nutriscore A, berusten op 100% natuurlijke recepten en worden artisanaal gemaakt, in België. Wat kaas of humus erbij en je krijgt een heerlijk, compleet én duurzaam ontbijt!

Eindelijk insecten in de Belgische supermarkten!

Vanaf 19 mei worden de Yuma-producten verkocht in alle Delhaizes in België. Het is de eerste keer dat een voedingsmerk, gespecialiseerd in producten op basis van insecten, over het hele land verkrijgbaar wordt. En dat heeft zo zijn redenen: de Europese markt voor eetbare insecten is immers volop in ontwikkeling! Eind 2021 stemde de Europese Commissie voor de goedkeuring van de nodige vergunningen.  Dat betekent dat de regels in de loop van 2022 overal in Europa eenvormig zullen zijn en dat de export een pak makkelijker zal verlopen. Een moment waarop producenten van eetbare insecten jarenlang hebben gewacht!

Stap voor stap, dat werkt!

Yuma’s langetermijndoel bestaat erin om alternatieven voor vlees voor te stellen (denk maar aan burgers), verrijkt met insecteneiwitten, en om zo een positieve impact te hebben op de planeet. Om dit doel te bereiken, wil het merk de consumenten eerst vertrouwd maken met de troeven van dit nieuwe voedingsmiddel.

Dus besloot Yuma voorzichtig van start te gaan, met lekkere en gezonde producten die voor een fractie verrijkt zijn met krekelmeel. In een latere fase, wanneer ook fijnproevers insecten als normale ingrediënten zullen zien, zullen deze een prominentere plaats in hun producten innemen en een duurzaam alternatief vormen voor traditionele eiwitten. ​

Insecten kweken en het milieu een handje helpen

Insecten gebruiken in de voeding: het klinkt misschien verrassend en intrigerend in de oren. Maar het is volstrekt logisch, want de consumptie van insecten vereist minder natuurlijke bronnen en is daarom beter voor de planeet. Voor de kweek van krekels heb je 15 keer minder plaats nodig, 25 keer minder voeding, 2000 keer minder water dan voor de traditionele veeteelt én er worden 60 keer minder broeikasgassen uitgestoten. En dat terwijl het eiwitgehalte hetzelfde blijft.

Bovendien zijn krekels een kwalitatief voedingsproduct, dankzij de geconcentreerde mix van eiwitten, vitamines, mineralen en vezels: elementen die vermoeidheid en stress bestrijden en een antioxiderende werking hebben. Wie krekels eet, consumeert dus goede proteïnen en draagt een steentje bij aan een beter milieu. Crackers Kruiden & Peper en ​ Meergranen crackers zijn verkrijgbaar bij Delhaize en Bio-Planet

Yuma, de start-up die ons krekels doet eten, blijft groeien

Yuma startte als eenvrouwsproject; alles begon immers bij Gabrielle. ​ ​​Nadat ze op een krekelboerderij in Brussel had gewerkt, besloot de jonge vrouw, die toen vegetariër was, om de insecten regelmatig te eten en zo voldoende eiwitten en vitamine B12 binnen te krijgen. Later bestudeerde ze eetbare insecten en hun troeven voor onze gezondheid en het milieu … En Yuma was geboren!

Gabrielle startte het nieuwe project in haar eentje op en kreeg al gauw de hulp van Delphine. Dit perfecte duo wil ons ervan overtuigen dat het consumeren van insecten binnenkort deel uitmaakt van onze dagelijkse voeding. Nog eens drie jaar later groeit Yuma verder aan en vervoegt een derde persoon het team.

Een nieuw team, dat betekent nieuwe doelen en nieuwe ideeën! Iets om naar uit te kijken