Hoewel heel wat consumenten Champagne onlosmakelijk associëren met de eindejaarsfeesten, bieden de bubbels nochtans specifieke troeven waardoor het een heel geschikt aperitief is of wijn die je het hele jaar door kan drinken.
Het bijzondere aan de parelende bubbels is dat ze de smaakpapillen prikkelen en de eetlust alvast opwekken. Champagne staat simpelweg garant voor een streling van zelfs het meeste gevoelige verhemelte. Het prikkelt de zintuigen, roept delicate aroma’s op en wekt fijnproeverij op. Maar meer nog dan een aperitief is Champagne een volwaardige wijn, rijk in al zijn diversiteit en dit op vlak van druivensoorten, terroirs, assemblages, rijpingstijden en dosages.
Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Champagnes zich bijzonder goed lenen als metgezel op een zomers tafereel : bij een picknick in het gras, als aperitief bij valavond op het strand … samen met een zeevruchtenschotel of gecombineerd met zomers fruit.
Vooral de frisheid van talloze Champagnes maakt het een troef voor de zomer. Die frisheid, symbool van eeuwige jeugd, is een direct gevolg van de noordelijke ligging van de Champagnegronden. Tijdens de oogst worden de druiven pas geplukt als het evenwicht tussen suiker en zuurtegraad optimaal is.
Het spreekt voor zich dat de druivensoorten een belangrijke rol spreken in de uiteindelijke smaak van een Champagne. Zo verleent de chardonnay druif wijnen een toets van bloemen, citrusvruchten en gele vruchten… een waar universum aan zomerse smaken !
De blancs de blancs worden enkel met chardonnay druiven gemaakt en afhankelijk van het terroir en de stijl die de vinoloog nastreeft, zal het ene of het andere smaakaspect dominanter zijn. Toch zal u een mooie afdronk ervaren en een frisheid die krijt- of citrusachtige toetsen op het verhemelte zal achterlaten.
Maar ook de liefhebbers van rode vruchten of noten komen aan hun trekken, met een Champagne op basis van pinot noir of pinot meunier. De Champagnes blancs de noirs etaleren zich als bijzonder fris en aangenaam, opnieuw dankzij de noordelijke ligging van de wijngaarden.
De dosage slaat op het toevoegen van een kleine hoeveelheid suiker tijdens de laatste fase van de wijnproductie. Die laatste toevoeging zal het verschil maken tussen een demi-sec, een brut of een extra-brut. De meerderheid van de Champagnes zijn brut, maw het suikergehalte is lager of gelijk aan 12g/liter.
Men noemt een Champagne extra brut als het gehalte op minder dan 6 gr/liter ligt en brut nature als er geen enkele toevoeging van suiker na het mousseren gebeurde.
Champagnes met een lage dosage vertonen een mooie levendigheid en verrassen in de mond met een zekere frisheid, ideaal voor liefhebbers van een pure sensatie.