Brasserie Appelmans & Absinthbar viert zijn twintigste verjaardag en brengt hun menu van 20 jaar geleden terug tot leven aan de prijzen van 20 jaar geleden! Oprichters en high school sweethearts Kasper Stuart en Danyelle Van Thoor startten in 1997 hun eerste horeca-avontuur in Antwerpen en openden ondertussen een hele reeks van epische horeca-concepten, waarvan er momenteel nog een aantal actief en succesvol zijn. Appelmans is een van de eerste concepten van beroemde horeca-wizard Kasper Stuart, en viert nu zijn verjaardag feestelijk met een hele hoop leuks: een revival van de succesnummers uit hun menu van de laatste 20 jaar, een Big Brunch, een barmenu met de signature absinthcocktails van al hun iconische bartenders van de laatste 20 jaar, een cocktailkit om thuis zélf cocktails te maken, én in hun verjaardagsweek trakteren ze hun trouwe klanten door de gerechten van 2004 ook aan de prijzen van 2004 aan te bieden.
High school sweetheart founders Kasper & Danyelle
“High school sweethearts” Kasper Stuart en Danyelle van Thoor ontmoetten elkaar tijdens de opleiding Hotelmanagement van de PIVA in Antwerpen. Als oprichters van de tasTE! Restaurant & Bar Group, zijn ze tevens de bezielers van Brasserie Appelmans & Absinthbar. Kasper, het creatieve brein, is verantwoordelijk voor de operationele taken, conceptontwikkeling, marketing en innovatie. Buiten het managen van zijn eigen restaurants is hij als adviseur ook betrokken bij talloze restaurant- en hotelprojecten in binnen-en buitenland. Danyelle, een administratieve duizendpoot, is financieel directeur van tasTE! en verantwoordelijk voor personeelsadministratie en financiële strategieën.
In oktober 1997 startte het koppel hun eerste grote avontuur in Antwerpen, met de oprichting van spektakelrestaurant ‘De Wok en ‘t Tafeldier’. Op dit moment, vele jaren en concepten later, runnen ze nog altijd vier zaken: Brasserie Appelmans & Absinthbar (Antwerpen), Black Smoke (Rotterdam & Antwerpen) en Bar & Bistro Monroe (Antwerpen).
“Een vak als dit zevenentwintig jaar volhouden is natuurlijk niet evident. Sterker nog, misschien is het wel een van de moeilijkste dingen om te doen, als je daar heel gefocust mee bezig bent. Eerlijk gezegd denk ik dat ik het volhoud omdat die focus bij mij juist ontbreekt. Bij mij is het de liefde voor het moment, de liefde voor mijn vrouw en voor de mensen waarmee je werkt, die er eigenlijk voor zorgen dat je permanent kunt doorwerken. Misschien een beetje cliché, maar ik zie het voor een deel ook niet als werk. Ik lijd aan hospitality-ADHD, dus dat zit gewoon in mijn DNA.” – Kasper Stuart
De start: Location location location!
Het verhaal van Appelmans en Absinthbar startte in april 2004. Een bevriende restauranthouder wees Kasper op de overnamemogelijkheid van een historisch pand in het Papenstraatje. Het pand op nummer 1, met zijn gehele inboedel, stond al een tijdje op de markt. Er was weinig interesse gezien een aantal van de voorgaande projecten het niet had gered in dit pand. Voor de twee ondernemers was het echter een ‘no brainer’. Dit prachtige 19de-eeuws pand met een 16de-eeuwse kloosterkelder op een toplocatie in de Antwerpse historische binnenstad naast de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal was een buitenkans. Ondanks de minder goede reputatie van de binnenstad, volgens velen enkel bezocht door toeristen en weinig kwalitatief, waren ze niet van hun stuk te brengen. Hun overtuiging? Location, location, location!
Na overleg werd er qua concept gekozen voor een mooie stadse brasserie met een kosmopolitische bar. De naam voor de brasserie werd al snel gevonden in de geschiedenis van Antwerpen: Pieter Appelmans was een van de belangrijkste bouwmeesters van de kathedraal. Voor de verbouwingen en het interieur werd er gekozen voor architect Jo Peeters. Hij kreeg de taak een tijdloze brasserie en bar te creëren met veel oog voor detail. Drie maanden (en een ingrijpende verbouwing) later openden op 6 november 2004 voor het eerst de deuren van Brasserie Appelmans & Absinthbar.
Brasserie of bar?
Kasper en Danyelle wilden 20 jaar geleden terug naar de origine van de brasserie, maar dan in een hedendaagse en eigenwijze vorm met de nadruk op drinks. De focus lag dan ook van in het begin op absint en cocktails, ook al was absint in 2004 eigenlijk nog steeds verboden in België.
De Absinthbar was een belevingsplek waar bartenders een eigen podium kregen, hier stond het shaken, stirren en mixen van cocktails centraal. Net zoals in een open keuken alles volledig in het zicht: een fijne show voor de gasten. Vanaf het begin was het duidelijk dat de dranken net zo belangrijk waren als de gerechten en om de beleving nog groter te maken werd dit vanaf dag één ook nog gecombineerd met muziek. Elk weekend zorgden DJ’s ervoor dat eten, drinken, interieur én muziek hand in hand gingen. Enkele internationaal bekende dj’s, die nu wereldwijd worden geprogrammeerd, zijn de revue gepasseerd in Brasserie Appelmans.
Private Bar:
Omwille van het grote succes barstte de Absinthbar na een tijdje uit zijn voegen. In 2012 werd dan ook beslist om nog een tweede bar te bouwen op de tweede mezzanine. Architect Kurt Hereygers van Not Before Ten ontwierp de Private Bar, een speakeasy bar met een totaal eigen uitstraling maar met exact hetzelfde DNA als de Absinthbar beneden. Een moderne brasserie met twee verschillende bars vind je normaal gezien alleen in grote steden als Londen en New York, nu werd dit ook succesvol in onze wereldstad Antwerpen gerealiseerd.
Food:
Men kan zich afvragen of, met de grote focus op drinks, het eten dan nog wel belangrijk is? Het antwoord is simpel: jazeker! Het is net de combinatie die de magie creëert. Brasserie Appelmans serveert een fantastische keuze aan gerechten, waarbij klassiekers uit de Belgische en Franse keuken worden gecombineerd met gerechten die de chefs een eigen moderne interpretatie geven. Tevens worden de kosmopolitische invloeden uit de Antwerpse haven gebruikt als inspiratie en vind je de multiculturele samenstelling van de keuken terug in de wereldse menukaart.
“Dat we inmiddels 20 jaar bestaan en dat we in die periode meer dan 3 miljoen gasten over de vloer kregen is natuurlijk een fantastische prestatie voor onze brasserie & bar. Maar zo’n wapenfeit komt er niet zomaar …Elke dag opnieuw werken we met een heel team om ervoor te zorgen dat onze gasten echte gastvrijheid beleven met inspirerende gerechten, topcocktails en service met een smile. En net die teamspirit vinden wij het echte succesverhaal!” – Danyelle en Kasper
Programma 20 jaar
Menukaart 2004- 2024: Gelanceerd op 23 oktober en opgebouwd uit de klassiekers uit 2004 in combinatie met signatuurgerechten van de voormalige chefs, aangevuld met gerechten van de huidige brigade onder leiding van Chef Dave Robberecht
Barmagazine & barkaart: Lancering op 30 oktober met alle Absinthbar classics in combinatie met de signatuurcocktails van onze voormalige bartenders van de afgelopen 20 jaar, aangevuld met cocktails van Niels Peeters en zijn team.
Take the Absinthbar home! Vanaf 3 december verkopen we 100 “minibars” tjokvol cocktail & feestplezier als uniek eindejaarscadeau. De meest populaire cocktails van de Absinthbar worden samen met een hele hoop goodies aangeboden in een unieke take away set die online besteld kan worden maar opgehaald moet worden in de brasserie of bar. Verkoopprijs 49 euro.
Verjaardagsweek: Donderdag 28 november tot en met donderdag 5 december trakteren we voor onze verjaardag en dit om onze gasten nog eens extra te bedanken. 6 Brasserie Appelmans klassiekers die sinds 2004 op onze kaart staan worden die week geserveerd aan de prijzen van 2004
Brasserie Appelmans klassiekers, tijdens de verjaardagsweek aan de prijzen van 2004: Appelmans “Classic 2004” tomatensoep € 4,20 – Met kruidenroom, kerstomaatjes, gehaktballetjes en krokante basilicum. – Garnaalkroketten €10,50 ; Twee garnaalkroketten, hyper klassiek geserveerd met gefrituurde peterselie en verse citroen. – Belgische kaaskroketten €8,50 ; Twee kaaskroketten klassiek geserveerd met gefrituurde peterselie, citroen en een crostini met dip van kruidenkaas. – Salade Appelmans €11,50 : Frisse maaltijdsalade met maiskip, Gandaham, groene appel en yoghurtvinaigrette. – Antwerps stoofvlees €10,90 : Rundstoofvlees van topslager Luc De Laet van The Butcher’s Store. Bereid met Antwerps Bolleke (De Koninck) bier en Tierenteyn mosterd, geserveerd met dikke Belgische frieten, mayonaise en een fris koolslaatje – Dame blanche €5,00 : Vanille-ijs met warme Callebaut-chocoladesaus en verse slagroom.
Weetjes:
- We ontvingen ruim 3 miljoen gasten sinds de opening in 2004. • Absint werd na de opening nog 4 maanden illegaal verkocht in de bar totdat Vincent Van Quickenborne, toenmalige staatssecretaris van de administratieve vereenvoudiging, dit op 25 februari 2005 gelegaliseerd heeft. • De Espresso Martini staat in de Absinthbar sinds 2004 op de kaart en we waren daarmee de eerste in België. • De Absinthbar en Private bar serveren samen gemiddeld zo’n 90.000 handgemaakte cocktails per jaar. We schatten, ondanks de twee jaar Covid onderbreking, dat we vermoedelijk zo’n 1.5 miljoen cocktails geserveerd hebben in de laatste 20 jaar. • Kanye West werd geweigerd in 2012 omdat hij te laat binnenkwam en de keuken gesloten was. Hij werd niet herkend door de assistent-manager van dienst die zijn gezelschap vriendelijk doorverwees naar overbuurman Da Giovanni. Het werd internationaal nieuws en blijft voor altijd aan de zaak verbonden.
PRAKTISCH : Brasserie Appelmans & Absinthbar – Papenstraatje 1 – 2000 Antwerpen – www.brasserieappelmans.be – www.taste.nu
Illustraties kris vlegels