2004 en 2006 veredeld door Ruinart

Afdalen naar de krijtgroeves van Ruinart is doordringen tot zijn kern, het ontdekken van zijn best bewaarde geheimen en zo dicht mogelijk tot de ziel van de champagnestreek en zijn wijnen komen. Want het is in dieptes van de streek dat sommige van de meest prestigieuze champagnes rijpen.

We vinden er onder andere de Dom Ruinart 2006, een van die prestigieuze champagnes, die wacht in de krijtgroeves om ontkurkt te worden. Deze 100% Chardonnay die uitsluitend samengesteld is met Grand Crus, heeft een mooi geel, lichtgroene kleur met zilverkleurige accenten. Het wijnjaar 2006 drukt zich uit in een zachte balans, elegantie, luchtigheid en natuurlijke zachtheid door een gebalanceerde dosering. De finale biedt noten van citrus die een zijdezachte en verfrissende aciditeit.

De Dom Ruinart Rosé 2004 heeft een mooie rosé kleur met fijne koperen accenten, die toch bijna rosé zijn, gemaakt van 81% Chardonnay grand cru en 19% gevinifieerde Pinot Noir. Het wijnjaar 2004 wordt gemarkeerd door zijn frankheid en rechtuit zijn, die voor een frisse en doorstastende finale zorgen. We proeven voornamelijk rood fruit, aangevuld door volledig gerijpte citrus: bloedsinaasappel, mandarijn. Net zoals de Dom Ruinart Blanc de Blancs 2004 waarop deze champagne voortbouwt, onderlijnt de lage dosering de puurheid en complexiteit van de grands cru wijngaarden van de Champagnestreek.

Het is in de XVIIIe eeuw dat Claude Ruinart, de zoon van de oprichter, de waarde inziet van de krijtgroeves aan de stadsingang van Reims. Thermisch stabiel, zonder trillingen en een perfecte luchtvochtigheid zijn de ingrediënten die van deze verlaten galerijen een ideale plek maken om wijn op te slaan, te bewaren en te gedijen.

Na het verwerven van deze fenomenale site die zich over drie verdiepingen en acht kilometer uitstrekt, vestigde het oudste champagnehuis als eerste zijn kelders in deze beschutte ondergrondse kathedralen zodat de wijn een perfecte rijping in de fles kent.