Noord England: culinaire ontdekkingen – Crafthouse – Leeds

Dit restaurant maakt deel uit van de D&D group London die een 30-tal internationale restaurants onder zijn vleugels heeft. The Crafthouse vond een onderkomen op de 5de verdieping van het luxueuze Trinity Leeds shopping center en biedt naast een eigen lift voor de fijnproevers die er halt houden voor lunch of diner, een panoramische zicht over een groot deel van de stad. Niet alleen zorgen de hoge ramen voor een weelderige lichtinval maar de terrasdeuren geven toegang tot een uniek decor.

Het 144 plaatsen tellende restaurant kreeg een leuk design mee van de hand van Conray en Partners. Het was aldus Tina Norden, director bij Conray,  de bedoeling dat ons kantoor in het restaurant verleden en toekomst van Leeds verwerkte. Door het gebruik van eik, marmer, leder, zwarte keramiek en gepatineerde zink kon hulde worden gebracht aan het industrieel erfgoed van de stad.

Piekfijn gedekte tafels met wit gesteven linnen zorgen voor een stijlvolle aanblik maar ook de hoge cocktailtafels die het restaurant ahw in twee aparte ruimtes splitsen zijn een integraal onderdeel van het decor. Een privé zaaltje voor een 20-tal personen onttrekt gezelschappen aan de soms te gretig te luister gelegde oren van andere restaurantbezoekers.

De keuken staat olv chef Lee Murdoch met assistentie van Stefan Rose als chef-patissier en Joe Carroll, als junior sous-chef. De Schot Lee Murdoch bouwde zijn carrière uit in het 5-sterrenhotel Turnberry resort hotel in Zuid-Schotland. Zijn keukencreaties werden hier bekroond met de Award of excellence van de Royal Academy of culinary art. Nadien maakte Lee de overstap naar het St Regis Saadiyan Isle resort in Abu Dhabi waar zijn 55&5th The Grill restaurant eveneens werd bekroond. De terugkeer naar Crafthouse Leeds moet ook hier voor een grote gastronomische input zorgen en Lee hoopt stiekem op andere bekroningen.

Stefan Rose is een van de rijzende sterren aan het Britse culinaire firmament. Het is pas gedurende zijn universitaire studies dat hij zijn culinaire aanleg ontdekte. Sinds 2013 geeft hij exquise diners in The Crafthouse een delicaat zoet ruggensteuntje. Net als Stefan vervoegde Joe Carrell in 2013 de D&D groep, als sous-chef samenwerken met Lee is zich dagelijks verrijken aldus Joe. Professionalisme, strenge kwaliteitsnormen en oog voor detail zijn de punten waarop de keuken van het restaurant Crafthouse zich focust.

Oog voor detail valt eveneens op bij het personeel. Geen zwarte vesten die onbehaaglijk overkomen of slappe witte vesten met overbodig garnituur, maar een vlotte jeansbroek met plooi!, een wit hemd en mooi grijze gilet met zwarte das geven een ongedwongen houding maar net door deze eenvormige kleding, de leuke tafelaankleding en het sfeervol interieur, komen de kledingsaccenten volop tot hun recht en groeien ze uit tot een stijlvol onderdeel van het restaurant.

Om de culinaire verrassing af te ronden kregen alle deelnemers van ons groepsdiner het 3-gangen menu, telkenmale met 5 keuzemogelijkheden, in hun moedertaal aangeboden. Volgens sous-chef Joe gewoonweg een vorm van elementaire beleefdheid en een uiting van de gastvriendelijkheid die het restaurant uitstraalt.

Wij opteerden als voorgerecht voor een saffraan gerookte zalm met ingelegde regenboogwortel en popcornshot. Als extra garnituur poeder van gebrande boter en een krokant blaadje kobikool en een blaadje bloedzuring. Mooi decoratief, subtiele smaakparing en subliem lekker.

Als hoofdgerecht kozen we voor Gressingham eend met Koreaanse glazuur, kimchi van andijvie, verkoolde nieuwe seizoensradijs, zout gebakken sunchoke  en crispy sausje met delicate zuringazijn. Ook hier een kunstwerkje op het bord en een overvloedig smaakpalet.

De pavé van melkchocolade en kastanjes gemixt met gekarameliseerde en gepocheerde peer en een sorbet van kastanje en brandy bracht het plezier van onze smaakpapillen in een nog hogere versnelling

Cfrathouse – 70 Boar Lane, 5de verdieping – Leeds

Culinaire commentaren

Taste4you:    6 minutes

sublieme smaakassociaties

decoratieve kunstwerkjes

stijlvolle inrichting

elegante en joviale bediening

leuk panoramisch uitzicht

een niet te missen voltreffer!