Noord England : culinaire ontdekkingen – Whitworth café – Manchester

De bouw van de Whitworth art gallery startte in 1889 , een gift van Sir Joseph Whitworth aan Robert D. Darbishire met de opdracht in een van zijn grote parken een kunstgallerij op te richten, bouw die in1908 werd voltooid. Sedertdien vonden hier diverse belangrijke tentoonstellingen plaats o.m. Vincent Van Gogh was er te gast, en kende het grote statige gebouw enkele modernere extensies. De laatste werd eind oktober 2014 voltooid en kreeg eveneens een licht en luchtig café mee.

Door het feit dat de meeste Britse kunstgallerijen en musea gratis toegankelijk zijn, Whitworth verwelkomt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers is de aanwezigheid van een eetgelegenheid in deze gebouwen de logica zelf. In tal van regio’s hebben de Britten de traditie om tijdens hun middagpauze even wat kunst op te snuiven en de emoties ervan ter plaatse tijdens de lunch te laten bezinken.

Het Whitworth café staat olv Peter Boorth tevens directeur van The Modern Caterer. Hij zorgt voor een gevarieerd menu enerzijds sterk seizoensgebonden, en anderzijds opgebouwd op verse en gezonde ingrediënten. Deze facetten reflecteren zich zowel in het ontbijt, de lunches als diners en eveneens in de à la carte suggesties. De hoge ramen van het café zorgen voor een enorme lichtinval, een spetterend uitzicht op het park, zodat men de natuur moeiteloos kan observeren.

De openingsuren van het Whitworth café lopen nagenoeg parallel met deze van het museum; maandag tot woensdag 9-17; donderdag 9 tot 21 uur vrijdag en zaterdag 9- 17 uur en zondag 10 tot 17 uur.

Op het menu tijdens onze proeverij een ruim assortiment mini-snacks en dito sandwiches van wit, grijs en bruin brood die de diversiteit van Peters keuken aantonen. Bovendien een ruime waaier van vers gestoomde groenten die de ‘gezonde voeding’ moeten benadrukken. Een van Peters lievelingsbereidingen is de makreel, gegrild krijgt deze vis een garnituur van erwten en wortelen met licht curry accentje.

Cakes en gebakjes kunnen evenmin ontbreken, zij vormen de aanzet om bij een koffie of thee te degusteren, maar evenzeer voor een uitje in het park waar ze met de geurige meeneemkoffie een nog aromarijker tintje meekrijgen.

Whitworth café – Oxford road – Manchester

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  1 minute

licht en luchtig restaurant met zicht op park

verse gezonde ingrediënten

ruim assortiment snacks en sandwiches