2022: Terugkeer van ‘ De Route du Champagne en fête’

Deze zomer, op 30 en 31 juli, worden de champagnes van de Côte des Bar in Champagne in de bloemetjes gezet tijdens de Route du Champagne en Fête. Kelders en wijnhuizen zullen hun deuren openen voor bubbelliefhebbers om hun wijnen te proeven.

Een land van Champagne

De vereniging Cap’C, die dit evenement organiseert in samenwerking met het Office de Tourisme de la Côte des Bar, stelt voor om deze streek, gelegen in het zuidelijke deel van het champagne-productiegebied, te ontdekken. Tijdens dit zomers evenement voor het grote publiek, dat in 1995 door de wijnbouwers is bedacht, zullen 15 kelders en zes dorpen op de linkeroever van de Aube tot leven komen. Met een glas champagne en een routekaart in de hand, bent u klaar om deze uitgelezen bestemming voor wijntoerisme te ontdekken. Kelders en flessen zullen open zijn voor gratis proeverijen.

Bijna 8.000 hectare is gewijd aan wijngaarden – een kwart van de AOC Champagne – en de meerderheid daarvan is pinot noir (83%) en in mindere mate chardonnay en pinot meunier. Dankzij de aard van de bodem en het mildere klimaat van de zuidelijke Champagnestreek, produceert de Côte des Bar bubbels met karakter. Dit land van de champagne is ook een land van tradities, met 64 gemeenten die zijn ingedeeld als champagne-appellation en ongeveer 600 plukkers. De Champagnehuizen verschepen niet minder dan 11 miljoen flessen per jaar.

Een behouden natuur en erfgoed

In deze prachtige landschappen van beboste bergtoppen, steile wijngaarden en groene valleien zijn tradities zeer belangrijk: handpluk, korte snoei, beperkte opbrengsten per hectare en persen, langzame, natuurlijke en progressieve wijnbereiding zijn allemaal begrippen die tot op de letter worden nageleefd. Er zijn ook prachtige kastelen en tuinen. Een bestemming die kan worden ontdekt door te wandelen, fietsen, rijden of tijdens leuke activiteiten zoals Wine Gaming, een escape game in augmented reality in de wijngaard.

In de mooie dorpen Argançon, Baroville, Bligny, Champignol-les-Mondeville, Meurville en Urville die deelnemen aan La Route du Champagne 2022, is het accommodatieaanbod van hoge kwaliteit en zeer gediversifieerd. Het is een gelegenheid om de verschillende landgoederen en een prachtige streek niet ver van huis te ontdekken, in een zeer feestelijke sfeer.