25 jaar Domaine Boyar

Domaine Boyar is het eerste private wijnbedrijf dat in Bulgarije werd opgericht na de val van het communisme in 1989. Het werd in 1991 tegelijk geregistreerd in Sofia en in Londen. Het is een van de grootste en meest succesvolle wijnbedrijven van Bulgarije en ook de grootste exporteur van Bulgaarse wijnen in West-Europa.

Domaine Boyar is koploper in de Bulgaarse wijnindustrie en staat helemaal bovenaan wat de productie van kwaliteitswijnen betreft, met een jaarlijkse omzet van 12 miljoen € (in 2015). De wijnbedrijven in Sliven en Korten produceren jaarlijks 7,5 miljoen flessen. Bijna 6 miljoen daarvan worden buiten Bulgarije verkocht. Het wijnhuis heeft een portfolio van 210 producten, van wijnen op basis van één druivenras voor dagelijkse consumptie over exclusieve gamma’s tot boutique wines, wijnen die in het prestigieuze klassement van Robert Parker meer dan 92 punten scoren. Domaine Boyar is een van de grootste investeerders in de Bulgaarse wijnindustrie. Ongeveer 15 miljoen € werd er geïnvesteerd in het hoofdgebouw van het bedrijf, Sinite Skali (The Blue Ridge). Nog 2 miljoen extra werd er geïnvesteerd in de boutique winery Korten. In 2014 rondde het bedrijf een project af voor de bouw van een gloednieuwe microvinificatie-eenheid, voor het bedrag van 850.000 Bulgaarse lev.

1999 is een zeer belangrijk jaar in de geschiedenis van Domaine Boyar. Het bedrijf kocht het wijnbedrijf Sinite Skali (Bleu Ridge), gelegen aan de rand van de stad Sliven nabij het nationaal park Sinite Kamani. Het wijnbedrijf deed voor de installaties beroep op het Australische A&G Engineering (wereldberoemd om zijn innovatieve oplossingen), waardoor het vandaag een van de meest moderne wijnbedrijven wereldwijd is. Sinite Skali maakt gebruik van ultramoderne wijntechnologieën en volgt extreem hoge standaards op gebied van hygiëne en temperatuurcontrole. Alle materiaal is in roestvrij staal. Het werd doelbewust zo gekozen om zowel de traditionele manier van wijnmaken te garanderen als de meest moderne. Het wijnbedrijf bezit een collectie van meer dan 2000 Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Zelfs vandaag wordt Sinite Skali nog steeds gezien als een van de meest moderne wijnbedrijven van Centraal- en Oost-Europa.

Domaine Boyar bezit ook het kleinere wijnbedrijf Korten, beroemd om zijn microvinificatiemethodes en productie van klassevolle boutique wines. Het wijnbedrijf werd volgens de klassieke Franse stijl ingericht, weliswaar met de meest moderne installaties van wereldberoemde topmerken. Het combineert traditie met ultramoderne vinificatiemethodes. Korten bezit een basis van 2300 Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten, een must voor de vinificatie en rijping van deze topwijnen.

Het werk van de Bulgaarse oenologen is gebaseerd op de Franse manier van vinifiëren, zowel voor de productie van kleine hoeveelheden exclusieve wijnen als voor de zogeheten vin de garage-wijnen. Dit zorgt voor unieke en karaktervolle wijnen die elk wijnjaar anders zijn. Met dat doel voor ogen wordt er heel nauwkeurig in de wijngaarden gewerkt en wordt het vinificatieproces volledig manueel gestuurd. De druiven voor deze wijnen komen uit geselecteerde wijngaarden in de regio die het hele jaar door streng gecontroleerd worden. De druiven worden met de hand geplukt en gaan voor de vinificatie zowel in eikenhouten vaten van 500 liter als in kleine roestvrijstalen tanks van 960 liter. Alle stappen tijdens het productieproces, zoals het onderduwen van de schillenkoek en het persen, worden manueel uitgevoerd door een ervaren wijnmakersteam. De wijnen worden in het bedrijf gebotteld en rijpen vervolgens op fles voor minstens 6 tot 24 maanden (en meer). Dit gebeurt in optimale omstandigheden qua temperatuur en luchtvochtigheid. Het doel van de oenologen is wijnen maken met een uniek karakter gekoppeld aan hun origine.

Domaine Boyar is een van de grootste Bulgaarse importeurs richting de Benelux en Groot-Brittanië. Het is goed voor meer dan 80% van alle Bulgaarse wijnen die naar deze landen uitgevoerd worden. De Engelse markt is de meest belangrijke voor het bedrijf. Domaine Boyar is aanwezig in de grootste winkelketens aldaar, zoals Tesco, Marks & Spencer, Morrisons, enz. In het Verenigd Koninkrijk verkoopt Domaine Boyar meer dan 3 miljoen flessen. Domaine Boyar Blue Rigde is tevens de enige Bulgaarse wijn die opgenomen werd in de Top 50 van de beroemde Britse wijnlijst ACNielsen.