Restaurant Le Commerce – Beaumont

Deze voormalige halteplaats in het stadje Beaumont sloot na meer dan een eeuw, ruim 20 jaar geleden de deuren van het hotel, maar bleef actief als restaurant waar men tal van lokale bereidingen kan uittesten.

Gelegen op het marktplein tegenover de Sint Lambertuskerk kan men er volop van deze specialiteiten genieten, maar men kan er eveneens uitblazen op het terras onder een enorme koepel in art-déco stijl.

Het stadje is vooral bekend voor zijn vestingmuren, de Salamandertoren en zijn bitterkoekjes. Anderzijds is er de legende van de 3 Auvergniërs die er heil zochten nadat ze in ongenade waren gevallen bij Kiezer Karel voor wie ze te weinig respect opbrachten. De spreuk “Beaumont ongeluksstad, ’s middags aangekomen, wordt  men er reeds om 13 uur opgehangen” vindt haar oorsprong in dit verhaal. Een legende die trouwens aan de basis ligt van een historische reconstructie die elke 5 jaar een uitgesproken toeristische trekpleister vormt. De volgende editie van dit middeleeuws verhaal vindt in 2020 plaats.

Le Commerce is trouwens een van die horecazaken die geschiedenis ademen. Een restaurant, brasserie of taverne waar je de sfeer van weleer voelt en beleeft, in zo’n weergaloos historisch kader: een kasteel, een priorij, een brouwerij, een molen, een herenhoeve of een notarishuis. Stuk voor stuk gebouwen die hun verleden en hun onnavolgbare ambiance vandaag combineren met cultuur, genieten en lekker eten of drinken. In de brasserie en het restaurant, die laatste in een apart sfeervol en authentiek zaaltje met stevig, traditioneel meubilair vindt men een aantal typische streekproducten zoals de witbieren van Chimay, eau de villée van distillerie Ragniers, de Ada bieren van brouwerij Val de Sambre in Gozée en de beaumontaise een taart van bladerdeeg van bakkerij Solbreux gevuld met fijne vleeswaren van beenhouwerij Baire, verrassend knapperig maar lekker en voedzaam.

Wij ontdekten bij onze proeverij een keurige Italiaanse salade met rijk assortiment slablaadjes, stevige porties ham, overvloedig gedrapeerd met parmezaan kaas. Geserveerd met knapperig ovenvers brood en olijfolie assortiment en voltreffer voor zij die tegelijk een stevige hap verwachten zonder evenwel overdaad te willen doen. Anderzijds een keurige Schotse entrecote met slaatje van groene bonen, erwtjes en ijsbergsla. Mooi gegrild vlees, extra mals en keurig rosé gehouden en overgoten met een mooi gedoseerde romige pepersaus. Dit alles met een korfje goudgele en leuk krokante frietjes. Onze gerechten werd opgefleurd met een stevig lokaal biertje.

Le Commerce – Grand Place 7 – 6500 Beaumont

Tel 071- 31 4600 – geopend vanaf 10u30 – gesloten op dinsdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  etablissement ademt geschiedenis

authentieke elementen bleven mooi bewaard

perfecte brasseriekeuken zonder belastende glamour

lokale specialiteiten