32 Chemin de l’Herbe – Bonlez

Witgekalkte muren, witgekalkte balken terra cotta tegelvloer, een restaurant dat zijn authenticiteit en oorsprong niet kan verbergen. Geen pretentieus decor, maar twee gezellige kamers met ruime intimiteit; leuk geklede tafels met ingetogen sfeer en keurige versieringen en een immens open haardvuur.

32 Chemin de l’Herbe is een op en top familierestaurant, een figuurlijke toegangspoort tot de natuur en het rustige en zachte landschap van Waals Brabant. Het duikt plots op achter een hoek, in het centrum van Bonlez en oogt veeleer een gezellige woning dan wel een restaurant. Hier bracht Michel Vande Broucke, de huidige eigenaar en uitbater, een deel van zijn jeugd door en beleefde er tal van gelukkige momenten. Toen het 24 jaar geleden in vreemde handen dreigde terecht te komen,  besloot hij in een opwelling om het zelf te kopen en er een restaurant in onder te brengen. Een nieuw leven voor een pand dat nu zelfs de nieuwe generatie bekoort.

Als jonge snaak komt Michel Vanden Broucke, afgestudeerd aan de hotelschool van Spa en verdere opleiding in Brussel, terecht in de keuken van het flamboyante efemere restaurant Carlton. Onder de leiding van de stuwende kracht van de legendarische Franse chef-kok Alain Passard krijgt hij tal van kansen om zijn passie voor koken verder te ontwikkelen en zijn kennis bij te schaven.

Totaal onverwacht schuift Michel het fornuis terzijde en ambieert een topfunctie in de wereld van mode en kleding. Ook hier maakt hij carrière. Hoewel, eens te meer, zonder enge aanleiding keert hij ook deze sector de rug toe en keert hij terug naar zijn eerste passie. Ditmaal ver weg van het drukke stadsgewoel, opteert hij in een familiale woning in Bonlez voor een nieuw restaurant waar bij gezelligheid en jovialiteit koppelt aan dagverse producten.

Nu, 25 jaar later, is het restaurant nog steeds een symbool van geborgenheid en gastvrijheid dat met witgekalkte muren en balken en een terra cotta tegelvloer geen pretentieus interieur aanbiedt, maar wel de gasten joviaal onthaalt. Zijn passie voor het koken heeft Michel duidelijk overgedragen aan zijn zoon Simon die sinds enkele maanden aan het fornuis staat met assistentie van Emmanuel Veyt.chemin-de-lherb-2424

De gulle, uitbundige soms overladen keuken van Michel heeft door de komst van Simon een meer hedendaags en decoratief tintje meegekregen. Het streven om de eigen natuurlijke smaken van de dagvers ingrediënten optimaal te laten openbloeien,  het verzorgen van smaakvolle evenwichtige gerechten en vooral de absolute klanttevredenheid blijven hoe dan ook de dragende kracht van het restaurant.

Net als zijn voormalige leidsman Alain Passard duldt noch Michel noch Simon de inbreng van kunstmatige attributen. Een lekkere en gezonde keuken blijft voor hen synoniem van verse ingrediënten via een seizoensgebonden menukaart. Het feestmenu ’25 jaar Chemin de l’Herbe’ belooft alleszins een culinaire voltreffer te worden.

De kaart van het huis volgt de wisseling van de seizoenen met regionale attenties en streekspecialiteiten, kaart die regelmatig met avant-primeurs en exclusiviteiten wordt getooid. Michel en de laatste tijd vooral Simon, willen de smaakpapillen van de klanten verwennern en een prikkelende appetijt te voorschijn toveren. Eigentijdse  accenten worden ondersteund door de Franse traditionele keuken met vleugjes romantiek, doorspekt met Italiaanse, Spaanse en zelfs Aziatische hints. De wijnkaart volgt deze filosofie, traditionele wijnen met tal van lekkere buitenbeetjes uit de Nieuwe Wereld. Met in het achterhoofd de bekommernis om de klant steeds een optimaal plezier aan te bieden worden meerdere wijnen ook per glas aangeboden.

Wij opteerden bij onze proeverij op een ruim terras met zicht op de tuin en majestueuze treurwilg, terras dat door Michel tot een Bourgondische smeltruimte werd getransformeerd, als voorgerecht voor een carpaccio van St Jacobsvruchten, leuk decoratief gepresenteerd met erg fijne smaaktoetsen en aangenaam zilte hints. Als hoofdgerecht kozen we voor de huisbereiding van kalfszwezerik, mooi gebraden licht krokant, kreeg de kalfszwezerik een leuk groentegarnituur mee. Als extra smaaktoets een mooi gekarameliseerde pastinaakmousseline die bewees dat zelfs ‘vergeten groente’ een belangrijk en smaakvol item blijven in een moderne culinaire belevenis.

32 Chemin de l’Herbe – 32 chemin d el’herbe )- 1325 Bonlez

Tel 010- 68 89 61 – www.32chemindelherbe.com

Gesloten op zondagavond en maandag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

sfeervol, gezellig en intiem decor

fijne smaakcombinaties met evenwichtige decoratieve presentaties

dagverse ingrediënten

Michelin:       traditionele keuken

sympathiek etablissement

gulle evenwichtige keuken met specialiteiten

Delta:             open sinds 1994

karaktervol etablissement

keuken van hoog niveau

kindvriendelijk

mooie wijnselectie