4 op 10 Belgen verspillen water …

door vuile borden af te spoelen

Uit een onderzoek van Finish blijkt dat er nog veel misvattingen bestaan over het waterverbruik van vaatwassers. Bovendien spoelen vier op de tien Belgen de vaat af voor ze die in de vaatwasser doen. Een gewoonte waarmee je al snel tot 60 liter water per lading verspilt, terwijl een vaatwasser gemiddeld 10 liter water per cyclus verbruikt. Daarom deelt het merk Finish, als wereldleider in vaatwasmiddelen, tien toegankelijke tips om samen meer water te besparen.

Bespaar water met je vaatwasser

Belgen hebben een hoog waterverbruik: dagelijks 96 liter drinkbaar water per persoon. Dat is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie twee keer zoveel als de 50 liter die we dagelijks nodig hebben om fatsoenlijk te leven. Bovendien kampt ons land met waterstress – de verhouding tussen de vraag naar water en het aanbod.

Ségolène De Fleurieu, Marketing & Trade Marketing Director Benelux Reckitt: “Er zijn meerdere redenen waarom België met waterschaarste kampt en extra kwetsbaar is voor droogte. Zo zijn we een dichtbevolkt land, met veel verharding. Maar tegelijk verbruiken Belgen opvallend meer water dan het land te bieden heeft. Zolang het klimaat stabiel was, kwamen we nooit in de problemen. Maar de klimaatverandering zet onze watervoorraden onder druk. Daarom wil Finish Belgen aanzetten tot een bewuster watergebruik. Zeker omdat dat vaak een kwestie is van ‘foute gewoontes’ doorbreken”, aldus Ségolène de Fleurieu, Marketing & Trade Marketing Director bij Reckitt Benelux, het bedrijf achter het merk Finish.

Rond vaatwassers en waterverbruik bestaan heel wat misvattingen:

  • Ruim een derde van de Belgen (36%) denkt dat je meer water verbruikt als je je vaatwasmachine laat draaien dan als je de vaat met de hand afwast. Onterecht, want moderne vaatwassers verbruiken gemiddeld 8 tot 12 liter per cyclus, terwijl dat voor afwassen met de hand kan oplopen tot 60 of zelfs 120 liter, afhankelijk of je de vaat laat weken of de kraan laat lopen… Gelukkig denken meer Belgen (45%) dat een vaatwasser minder water verbruikt dan met de hand afwassen.
  • Maar liefst 39% van de Belgen spoelt vuile borden af voor ze in de vaatwasser te steken. Per volgeladen vaatwasser verspillen we daar maar liefst 61 liter water mee. Als alle Belgen deze ‘voorspoeling’ zouden overslaan, kunnen we elk jaar zo’n 18 miljard liter water besparen. Finish heeft zijn vaatwastabletten ontworpen met efficiënte formules die een propere vaat garanderen én tegelijk de planeet sparen.
  • Veel Belgen zetten hun vaatwasmachine op het ‘snel-programma’, in de overtuiging dat de vaat snel gewassen is én minder water verbruikt. Maar dat laatste klopt niet, langdurige ‘eco-programma’s’ zijn vrijwel altijd zuiniger in water- en energieverbruik. Bij zo’n snel-programma gaat er niet alleen veel energie naar het snel opwarmen van het water, het water heeft ook minder tijd om gefilterd te worden waardoor het meer ververst moet worden.

Tien tips om je waterverbruik te beperken. Door kleine dingen aan te passen in het huishouden kan je je watervoetafdruk al verkleinen, vaak zelfs zonder aan comfort te moeten inboeten.:

  1. Laat niet onnodig water lopen: draai de kraan dicht terwijl je je handen inzeept, je tanden poetst of jezelf scheert. Zo bespaar je gemakkelijk 5 tot 8 liter water.
  2. Vul je wasmachine volledig: een volle trommel (met nog een vuisthoogte ruimte) verbruikt minder energie en water. Hetzelfde principe geldt voor je vaatwasser.
  3. Check op waterlekken: monitor je waterverbruik en wacht niet tot je je jaarlijkse waterstand moet doorgeven. Check op mogelijke lekken door af en toe de stand van de watermeter te noteren voor je gaat slapen en als je opstaat. Is dat cijfer niet hetzelfde, dan weet je dat er iets mis is.
  4. Vang regenwater op in een ton: bv om je auto te wassen of de tuin water te geven.
  5. Hergebruik water in huis: bijvoorbeeld door je groenten in een kom te wassen en het water daarna aan je planten te geven.
  6. Neem een douche in plaats van een bad: douche niet langer dan tien minuten, anders verbruik je al snel 150 liter water, wat overeenkomt met een bad.
  7. Vang koud kraanwater op: aan het wachten tot er warm water uit de kraan loopt, in de keuken of zelfs voor je onder de douche stapt? Vang het koude water op in een kan, en gebruik het om je planten water te geven of de drinkbak van je huisdier bij te vullen.
  8. Spoel je wc niet onnodig door: een spoelbeurt verbruikt 7 tot 12 liter water, afhankelijk of je de gewone of dubbele spoelknop induwt. Gebruik dus zo veel mogelijk de enkele spoeling. Heb je geen spoelsysteem met twee knoppen? Dan kan je het volume van het toiletreservoir verkleinen door een volle fles water in het reservoir te plaatsen. Zo bespaar je al snel 1,5 liter water bij elke spoelbeurt. ​ ​
  9. Gebruik een emmer en spons: zin om je buitenmeubelen of terras onder handen te nemen? Laat de hogedrukreiniger links liggen en gebruik een emmer met spons: gemiddeld 200 liter versus 10 liter.
  10. Speel slim met water: wil je je kinderen op zomerse dagen geen waterpret ontzeggen? Plaats dan liever een klein zwembad en vul het één keer in plaats van continu waterspelletjes te doen waarbij de kraan non-stop openstaat. Gebruik ook een kleine emmer of wasbak om de voeten te spoelen voor ze in het zwembad stappen, zo vermijd je dat het water snel vuil wordt en je dat moet vervangen. Bedek het zwembadje ook ’s avonds zodat er minder water verdampt.

Finish is een merk van de multinational Reckitt, actief in de sector van consumptiegoederen met een breed portfolio van verzorgings- en huishoudproducten. De groep is sterk innovatiegedreven en is wereldwijd actief in 180 landen met ruim 50 merken (naast Finish onder andere ook Vanish, Dettol, Veet, Durex, Air Wick, Strepsils…). Het Belgische filiaal van Reckitt is gevestigd in Anderlecht.