40 jaar “de kunst van het tafelen”

Culibel is een vereniging die horecazaken in Vlaanderen samen brengt. Culibel telt intussen 40 lentes en wordt geleid door een keur van doorgewinterde restaurateurs. Culibel is ontsproten uit de geest van enkele wakkere horeca-lui die gastvrijheid en gastronomie hoog in het vaandel dragen. Op donderdag 24 september 1981 schoven ze voor het eerst de vereniging Culibel naar voor, goed voor 21 restauranthouders, verzameld in een fraaie overzichtelijke gids. Ondertussen is Culibel uitgegroeid naar meer dan 100 leden en meer dan 55 business partners.

Anno 2021 zijn de basis doelstellingen grotendeels dezelfde gebleven maar aangepast aan de huidige snel veranderende maatschappij. Maar Culibel wil meer zijn dan dat ! Onder invloed van een vernieuwde raad van bestuur timmert Culibel aan de toekomst. Een charter werd uitgewerkt met een duidelijke lijn waar Culibelleden & Ambassadeurs voor staan. Foodies worden aangesproken om deel uit te maken van de Culibelfamilie met een aangepast lidmaatschap en beleving. De businesspartners worden individueel benaderd om een zo efficiënt mogelijke samenwerking te bekomen. Culibel wenst zicht te profileren als de vereniging waar iedereen welkom is van sterrenzaak tot bistro , van feestzaal tot traiteur, van B&B tot hotel. Op voorwaarde dat de kwaliteit van de beleving binnen het charter past. Daarbij staan kwaliteit en gastvrijheid bovenaan.

Het Culibel charter steunt op 6 basis principes: Streekproducten: Zoveel als mogelijk werken met dagverse en streekgebonden producten, leveranciers en businesspartners. Gastvrijheid : gasten op een gastvrije en culinaire manier ontvangen en dit volgens de regels van de kunst. Ecologie: Ecologisch verantwoorde bedrijfsvoering, d.m.v het zoveel mogelijk beperken van voedseloverschotten en verkwisting, energiezuinig te werken. Collegialiteit : Vriendelijk omgang met de collega leden, uitwisselen van ideeën en elkaar ondersteunen waar mogelijk. Lidmaatschap : Het met trots en fierheid dragen van het Culibel-lidmaatschap, vertegenwoordigen en promoten. Team : Respectvol omgaan met zijn ploeg en het stimuleren van werknemers.

De Covid-19 pandemie verhinderde een sfeervolle en culinaire viering van het 40-jarig bestaan van de vereniging en de presentatie van de gids 2021.Noodgedwongen werd ook hier een digitale uitweg gezocht. In de nieuwe editie van de Culibelgids 2021 kan u kennis maken met de nieuwe en huidige Culibel leden en ambassadeurs alsook met de businesspartners. De handige gids in pocketformaat is te verkrijgen bij leden & ambassadeurs.

Ontdek, proef & beleef de rijke take awayformules van de Culibelleden, de terrassen en weldra ook de culinaire rijkdom in de nieuwe gids. www.culibel.be