St Patricks Day, 17 maart: culinair hoogfeest dankzij Bord Bia

St. Patrick’s Day komt er snel aan! De ideale gelegenheid voor Bord Bia om enkele smakelijke recepten voor te stellen op basis van Iers rund- en lamsvlees, met een uitzonderlijke smaak, dankzij dieren die worden gevoed met gras, in de weiden van het eiland.

Enkele tips over hoe u uw vlees succesvol kunt bereiden. De eerste en algemene regel is ‘ Neem je tijd! ‘  Ongeacht de bereidingswijze moet het vlees ten minste 20 minuten vóór het bereiden uit de koelkast worden gehaald, en bij grote stukken zelfs veel langer. Vlees dat aan het begin van de bereiding te koud is, zal stijf worden en zijn malsheid verliezen. Na de bereiding moet het vlees altijd 5 minuten rusten voor een biefstuk en tot 30 minuten, onder aluminiumfolie, voor een lamsbout of een ribstuk. Deze rusttijd zorgt ervoor dat de warmte en de smaken zich gelijkmatig over het vlees kunnen verspreiden.

Voorkom uitdroging! In de oven of op de grill nooit in het rund- of lamsvlees prikken, want dan zou het zijn sappen verliezen. Gebruik in plaats daarvan een tang! Voor een groot stuk vlees in de oven is het raadzaam het vlees af te dekken met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen. Indien mogelijk, is vacuüm koken nog beter. Steeds meer slagers en distributeurs bieden Iers vlees aan als aanvulling op het lokale assortiment, zowel in traditionele slagerijen als in supermarkten.

De iconische Ierse rundvleessnitten in Frankrijk en België zijn de entrecôte, de onglet, de rib of de rokbiefstuk, perfect met ons recept van gegrild rundvlees en pompoen. Voor Iers lamsvlees zijn de klassieke deelstukken (zoals colettes, poot…) verkrijgbaar in de zelfbedieningsafdeling, maar aarzel niet om de slager te vragen een lamsfilet voor u uit te snijden om het recept voor gegrilde lamsfilet met venkel uit te proberen.

8 originele receptideeën, voor alle smaken en wensen

Ter ere van St Patricks day biedt Bord Bia 8 originele en heerlijke recepten, met name 3 rundvleesrecepten: Gegrild Iers rundvlees met pompoen; Ierse rundvleesribbetjes met whisky; Iers rundvlees, peterseliekaas en pompoenpizza en 4 lamsrecepten: Gegrilde Ierse lamsfilet met venkel; Gekonfijte lamsmuis met honing en dadels; Irish Lamb Sweetbread Toast with Whiskey (voor de meer avontuurlijken); – Irish Lamb Shoulder Confit Cromesquis (voor de meer ervaren lamsschouder). Een dessert zoals de lekkere Five Farms whiskey cream cheesecake, vormt ook in Ierland het sluitstuk van de maaltijd.

Rundvleessuggestie : Irish Whiskey Prime Rib

Voor 2/3 personen – voorbereidingstijd 30 minuten – kooktijd 30 minuten

Ingrediënten: 1 Ierse rib – 20 cl Ierse whisky – 2 zoete uien – 20 cl rundersap – 2 teentjes knoflook – 10 cl koolzaadolie – 30 g boter – zout en peper

Recept:

Leg het ribstuk op het bot in een schaal en laat het in de whisky uit de koelkast minstens 2 uur rusten (maximaal een nacht). Braad het ribstuk op het bot in een grote, zeer hete koekenpan in koolzaadolie 3 minuten aan elke kant, voeg vervolgens de boter en de knoflook (met het vel) toe en bedruip ze royaal gedurende 1 à 2 minuten aan elke kant, Plaats het ribstuk met bot gedurende 10 minuten in de oven op 120°C, Snijd de uien fijn en gebruik de pan met het braadvet om de gesnipperde uien te karamelliseren, Blus af met de rest van de whiskey en laat tot de helft inkoken, Voeg ten slotte het rundersap toe en laat 10 minuten koken tot een mooie saus is verkregen, Werk af met de whiskeysaus

Andere suggesties : Pizza van Iers rundvlees, peterselie en pompoen – Voor 4 personen – Bereidingstijd 30 minuten – Kooktijd 12 minuten en Gegrild Iers rundvlees en pompoen – Voor 2 personen – Bereidingstijd 15 minuten – Kooktijd 20 minuten

Lamsvleessugggestie : Ierse lamsmuis met honing en dadels

Voor 4 personen – voorbereidingstijd 30 minuten – kooktijd 6 uur

Ingrediënten: 4 lamsmuizen – 2 lange rode paprika’s – 2 uien – 1 aubergine – 2 tomaten – 2 teentjes knoflook – 2 takjes rozemarijn – 1 laurierblad – 50 cl lamsbouillon – 20 cl olijfolie – 150 g couscous – 60 g honing – 12 gekonfijte dadels – 40 g verse munt – Zout en peper

Recept:

Braad de 4 lamsmuisjes in een braadpan en bak ze aan alle kanten bruin. – Snijd de groenten in grote blokjes. Haal de lamsmuizen eruit en braad de groenten in de pan met het lamsvet, – Voeg de honing en de dadels toe, bevochtig met de lamsfond – Leg de lamsmuizen terug in de groenten en dek af. – Voeg de aromatische kruiden toe. – Zet 6 uur in de oven op 140°C – Kook 30 cl water en giet dit over het griesmeel, wacht 10 minuten om het griesmeel te laten zwellen – Breng het griesmeel op smaak met olijfolie, zout en verse munt.

Andere suggesties voor St Patricksday: Ierse lamsfilet, gegrilde venkel – Voor 2 personen – Bereidingstijd 15 minuten – Kooktijd 20 minuten ; Irish Lamb Sweetbread Toast met Whiskey – Voor 2 personen – Bereidingstijd 30 minuten – Kooktijd 3-4 minuten en Gekonfijte lamsschouder cromesquis – Voor 4 tot 6 personen – Bereidingstijd 1,5 uur – Kooktijd 4 uur

Dessertsuggesties : Five Farms Whiskey Cream Cheesecake

Voor 4 personen – voorbereidingstijd 2 uur – kooktijd 2 minuten

Ingrediënten: Krokante basis: 20 Oreo koekjes – 5 el. gesmolten boter – Whiskey roomvulling: 2×230 g roomkaas, zacht gemaakt op kamertemperatuur, poedersuiker, 4 tot 6 el. eetlepels Five Farms Irish cream, 1 theelepel citroensap, 1/2 theelepel vanille-extract, snufje zout, 250 ml dubbele room – Ganache: 150 g chocoladestukjes, 120 ml dubbele room, 1 à 2 eetlepels Irish cream van Five Farms Irish Cream op kamertemperatuur – Slagroom: 120 ml dubbele room, koud, 1 theelepel poedersuiker, 1 à 2 eetlepels Five Farms Irish Cream

Recept:

Doe de koekjes in een blender en maal ze tot fijne kruimels, voeg dan de gesmolten boter toe en meng tot een gladde massa. Verdeel het mengsel over een met perkament beklede taartvorm met een diameter van 15 cm. Zet minstens 20 minuten in de koelkast terwijl u de vulling bereidt. Doe de smeerkaas, 6 eetlepels poedersuiker, whiskycrème, citroen, vanille en zout in een keukenmachine met gardehulpstuk. Klop tot een licht en luchtig mengsel. Klop in een aparte kom (schoon en droog) de slagroom met 1 theelepel poedersuiker stijf. Spatel de slagroom voorzichtig door het smeerkaasmengsel zonder het mengsel te laten leeglopen. Giet de vulling over de bereide knapperige bodem, dek de bovenkant af met huishoudfolie en zet 8 uur in de koelkast + 1 uur in de vriezer voordat u de vulling uit de vorm haalt. Doe de chocoladestukjes in een hittebestendige kom. Verwarm de dubbele room, ongeveer 1 minuut op het fornuis of 15 en 30 seconden in de magnetron. Giet de dubbele room over de chocoladestukjes en laat 1 minuut staan, roer dan om de chocolade te laten smelten. Voeg whiskeycrème naar smaak toe. Laat afkoelen alvorens de ganache over je cheesecake te verdelen en zet 20 minuten terug in de koelkast. Meng alle ingrediënten samen en mix op hoge snelheid met een elektrische mixer tot zich stijve pieken vormen. Schep over de met ganache bedekte kaastaart en versier met chocoladekrullen. Bewaar koel tot u klaar bent om te serveren.

Bord Bia heeft 16 kantoren over de hele wereld. Het kantoor in Parijs is verantwoordelijk voor de promotie van Ierse producten in Frankrijk, België en Luxemburg. Om zijn taken te vervullen werkt Bord Bia regelmatig samen met de Ierse Ambassade en andere Ierse overheidsinstellingen en het Ierse netwerk in het algemeen.