BBQ seizoen met Iers vlees

Iers vlees is onbetwistbaar een voltreffer op elke zomerse bbq. Bord Bia wil de exportpromotie dan ook graag ondersteunen en met enkele nuttige tips verrijken.

Tips voor een geslaagde BBQ

Om het vlees dat u eet een uniek aroma te geven, bestrooit u de kolen vóór het grillen met laurierblaadjes, tijm, rozemarijn of zelfs theeblaadjes.

Prik zo mogelijk niet met een vork in het vlees om het op de grill om te draaien: dan verliest het al zijn sappen. Gebruik in plaats daarvan een spatel of een tang om het te hanteren.

Om uw brochettes goed te laten garen, moet u ze slechts één keer omdraaien: roer ze niet voortdurend om, want dan verliezen ze al hun smaak.

Voeg pas vlak voor het serveren zout toe aan rood vlees. Zout heeft de neiging het voedsel zijn sappen te laten verliezen, zodat u snel droog vlees zult hebben.

Na het bakken kunt u het vlees 5-10 minuten laten rusten, zodat de warmte zich over het vlees verspreidt. Voor een groot stuk vlees kan dit oplopen tot 20 minuten.

Spiesjes? U kunt de houten spiesen ongeveer 15 minuten laten weken in port, wijn, bier, thee of zelfs vleesmarinade om te voorkomen dat ze tijdens het koken verbranden of breken.

Suggestieve recepten met Iers vlees:

Teriyaki rundvleesspiesjes – voor 2 personen

Ingrediënten: 500 g Ierse runder ribeye – 1 rode ui – 200 ml donkere sojasaus – 6 teentjes knoflook, fijngehakt – 50 ml sesamolie – 1 el plantaardige olie – 1 el basterdsuiker – 1 el sherrywijn – 1 el geraspte gember – 2 el sesamzaadjes –  Gesneden groene uien, voor garnering – Brochettes

Voorbereiding:

Snijd de entrecote in blokjes van 2,5 cm. Snijd de rode ui in grove stukken en zet apart.

Klop in een grote kom de sojasaus, knoflook, sesamolie, plantaardige olie, suiker, gember en sherry door elkaar. Voeg de stukken ribeye toe en bestrijk ze met de marinade. Marineer gedurende 3 uur of ‘s nachts.

Bereid een barbecue voor of verwarm de grill voor op middelhoog vuur. Rijg het vlees en de rode ui aan de spiesen.

Grill 8-10 minuten tot het vlees naar wens gaar is.

Dublin-Seoul Burger – 2 personen – 20 minuten

Ingrediënten: 2 Gemalen biefstukken 100% puur Iers rundvlees – 2 brioche broodjes – 4 plakjes belegen cheddar kaas – 3 eidooiers – 50cl koolzaadolie – 40 gr Kimchi –  zout en peper

Voorbereiding:

Klop voor de kimchimayonaise de eidooiers los met de koolzaadolie, zout en peper en voeg het kimchisap toe aan de mayonaise.

Maak een barbecue klaar en grill de hamburgers aan elke kant, leg de cheddarkaas erop en dek af om de kaas te laten smelten. Rooster de broodjes.

Maak de burger klaar met kimchi mayonaise en verse kimchi. Serveer met frietjes of curlyfries.

Kimchi? Kimchi is een traditioneel Koreaans product dat wordt gemaakt van chilipepers en groenten die lacto-gefermenteerd zijn, d.w.z. in pekel geweekt tot ze zuur zijn geworden. Het kan thuis worden gemaakt, maar is ook in sommige winkels verkrijgbaar.

Gegrilde gemarineerde Ierse lamskoteletjes – voor 2 personen – 20 minuten

Ingrediënten: 6 lamskoteletjes – 1 donker bier 500ml – 50g honing – 4 takjes tijm – zout en peper -1 bosje platte bladpeterselie

Voorbereiding:

Marineer de lamskoteletjes 4 uur in het bier met de honing,

Verwarm de barbecue en grill de karbonades, Bedruip tijdens het bakken met de marinade, 3 tot 4 minuten aan elke kant,  Laat de koteletten 5 minuten rusten

Laat de overtollige marinade inkoken tot een stroperige, geconcentreerde saus, Leg de koteletten in de gereduceerde marinade en serveer met gehakte peterselie.

Lamsbiefstukjes met kerriesaus – 4 personen – 45 minuten

Ingrediënten: 4 lamsbiefstukjes, goed bijgesneden – 800 g kleine aardappelen – 200 g malse broccoli – 2 rode uien, geschild en in kwarten en dunne plakjes gesneden – 1 el koolzaad- of olijfolie – Zout en versgemalen zwarte peper

Marinade: 2 el kerriepoeder –  sap van een halve citroen – 1 el koolzaad- of olijfolie

Saus: 200 ml light mayonaise – 1 tl kerriepoeder –  sap van ½ citroen –  handvol fijngehakte muntblaadjes

Voorbereiding:

Meng voor de marinade het kerriepoeder, het citroensap en de olijfolie in een kom. Bestrijk de lamsbiefstukjes met de marinade en zet ze 5-10 minuten apart om de smaken te laten intrekken.

Verwarm de oven op 200°C. Snijd de aardappelen in de lengte doormidden en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en zwarte peper. Rooster ze 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Fruit de broccoli en rode uien in een beetje olie en kruiden. Voeg ze toe aan de schotel met de aardappelen en rooster ze opnieuw gedurende 8-10 minuten. Giet het in een serveerschaal.

Verwarm ondertussen de barbecue op hoog. Kruid de biefstukken en leg ze op de barbecue. Bak 3 tot 4 minuten aan elke kant of zoals gewenst. Zet 2 minuten opzij.

Om de saus te bereiden, meng de ingrediënten, proef en breng op smaak. Besprenkel over de groenten en serveer met de biefstukken. Serveer de rest van de saus ernaast.

Smakelijk !