Om de 10e verjaardag van Pistolet Original op gepaste wijze te vieren, wist eigenares Valerie Lepla, niet één maar twee chefs tot een gezamenlijke creatie te bewegen, nl : Yves Mattagne (La Villa Lorraine by Mattagne**) & Stefan Jacobs (Hors Champs*). Zij zorgden voor een unieke Amerikaanse Pistolet Anniversary Terre/Mer – Land/Zee.
De Amerikaanse Land/Zee van Yves Mattagne en Stefan Jacobs. Voor de zeezijde stelt Yves Mattagne een in blokjes gesneden rode tonijn voor, gemengd met een USA-saus (op basis van mayonaise, Engelse saus, tabasco, zout, peper en mosterd). Hij voegt er peterselie, uien en kappertjes aan toe. Het halve pistool wordt gevuld en overgoten met Shichimi saus (op basis van Japanse mayonaise, chili en knoflook). Afgewerkt met een zoete komkommer en waterkers. Voor de aardse kant stelt Stefan Jacobs een Amerikaanse eend voor (Ferme de la Sauvenière in Florennes) gemarineerd met een voor Pistolet Original op maat gemaakte Berberse kruidencurry, geïnspireerd op de Ethiopische keuken, gemengd met een beetje kwark saus bewerkt met een beetje verse gember. Vers gehakte kruiden (koriander en munt) worden erover gestrooid. Prijs: 10,50.
Het concept Pistolet Original:
Pistolet-Original: nieuw belegde broodjes concept als eerherstel voor pistolet. Met de oprichting van Pistolet Original wilde initiatiefneemster Valerie Lepla inspelen aan een opkomende trend. Het lag indertijd in de tijdsgeest om terug te keren naar authentieke smaken van vroeger. Waarom geen herinneringen ophalen aan de smaak van een ouderwetse, ronde pistolet? “Pistolet-Original” is een nieuw belegde broodjes concept gebaseerd op het ronde, krokante broodje met kenmerkende groef in het midden. Tegelijkertijd wil Pistolet-Original ook andere lekkernijen en producenten van bij ons in de kijker zetten. De eerste opende in centrum Brussel.
Bij Pistolet-Original vindt men daarvoor alles onder één dak. In de pistoletbar met de allure van een kruidenierswinkel kan je aan de toog van een belegde pistolet genieten. Maar bestellen en vers belegd meenemen kan uiteraard ook. Net gebakken, krokant en belegd met gekapt en pickles, of met sappige ovenverse rosbief en smeuïge seldersla of met vers gepelde grijze garnalen en gezouten boter…..
Pistolet-Original biedt niet alleen een keuze uit een dozijn klassiek en traditioneel belegde pistolets. Ook wie graag van een warm, belegde pistolet geniet, kan er terecht voor onder meer witte pens met gestoofde ui of gekonfijt varkensvlees. Pistolet-Original wou ook graag zogenaamd bijna vergeten beleg zoals rolmops, bloempanch, kipkap, potjesvlees of mandjeskaas terug in de belangstelling brengen. En verder zijn er ook wekelijks wisselende suggesties. Naast de pistolets zijn er ook typische en verrassende suggesties, een kleine seizoensgebonden kaart, nagerechten, recepten van gastchefs, Belgische bieren, wijn, Moka Royal koffie en een ontbijt (8 tot 11 uur) te verkrijgen…
Bij de oprichting kreeg Valerie alvast de steun van twee Belgische topchefs, nl. Pierre Wijnants en Freddy Vandecasserie die niet alleen het peterschap van het nieuwe culinaire adresje aanvaardden, maar ook met plezier gastronomisch advies gaven. Zes sterren & twee mecenassen bogen zich over de wieg van Pistolet Original. Pierre Wynants***, meer dan 40 jaar chef bij Comme chez Soi, dat hij doorgaf aan zijn schoonzoon Lionel Rigolet. Al meer dan 27 jaar krijgt hij drie sterren in de Michelingids. Als geboren Brusselaar en ware encyclopedie van de gastronomische keuken is hij een groot verdediger van de Belgische keuken en een groot liefhebber van gehakt… met augurken! Freddy Vandecasserie*** stond bijna 40 jaar aan het roer van de Villa Lorraine en kreeg jaren 3 sterren in de Rode Gids. Hij is een West-Vlaming en een echte duizendpoot in de gastronomie. Hij zou zijn ziel kunnen verkopen voor een handgepeld garnalenpistool, dat hij graag zelf opvist.
Bij de opstart was het Valerie’s bedoeling om regelmatig, tweemaal per jaar, een nieuwe creatie te brengen van een persoonlijkheid uit de Belgische gastronomische wereld. Opzet waarin ze overduidelijk is geslaagd. In 10 jaar tijd hebben 15 chefs de originele pistolet opnieuw gemaakt!
Een lijstje: Stefan Jacobs (Restaurant Hors-Champs), Lionel Rigolet (Restaurant Comme chez Soi *), Peter Goossens (Hof van Cleve***), Gerald Watelet (kok- presentator RTBF, decorateur), Giovanni Bruno (Senzanome *), Christophe Hardiquest (ex Restaurant BonBon**), Sofie Dumont (chef-kok, TVVTM-presentator, auteur), David Martin (Restaurant la Paix**), Hendrik Dierendonk (Boucherie Dierendonck en Restaurant Carcasse), Eric Martin (Maison Lemonnier – Lavaux St Anne), Tomoyasu Kamo (Restaurant Kamo *), Willem Hiele (Restaurant Willem Hiele *), Karen Torosyan (Restaurant Bozar *), Pascal Devalkeneer (Le Chalet de la forêt **), Dirk Myny (Restaurant Les Brigittines).
Het lijstje van producenten van bij ons die de ingrediënten leveren is al even indrukwekkend. België zit vol echte schatten die Pistolet Original het Belgische en buitenlandse publiek heeft laten (her)ontdekken… Yves Guns – Craft bakker Arthus de Bousies – Natura (saus) Carlos & zonen – Patrick Vandecasserie chef restaurant De Mayeur, garnalenkroketten – Sebastien en Roland van Tongelen, gezouten vleeswaren – Jean Van Roy, Cantillon brouwerij – Vanessa & Andy Wyckmans, wijnbouwers Château de Bioul, Bernard en Yvan Brasserie de la Seine.
Pistolet Original is nog steeds een superleuk adresje waar je voor een unieke, ouderwetse ronde pistolet terechtkan.
Pistolet Original: Joseph Stevensstraat 24-26 1000 Brussel – Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag en zondag van 10.30 tot 16.30 uur.
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 3 minutes
Kraakverse producten van bij ons
Gezellig sfeervol interieur
Attente bediening
Ruim assortiment pistolets