Terroir de l’Agly – Restaurant Casa Sansa – Perpignan

Als je toevallig In Perpignan in de buurt van Castillet bent, is dit beslist een restaurant dat een bezoekje waard is. De Franse en mediterrane keuken van Casa Sansa biedt authentieke maaltijden met fascinerende garnalen als aanrader. Het is een goed idee om een heerlijke parfait te bestellen. Hier wacht een heerlijke huiswijn op je. Een enorme frappé is een van de lekkerste drankjes om te proberen.

De imposante toegangspoort Porte Notre Dame in Perpignan vlakbij het Castllet geeft toegang tot een wirwar van kleine straatjes en pleintjes waar de lokale en zeker de Catalaanse gastronomie iedere bezoeker aanspreekt. Een eilandje dat de vergelijking met het Brusselse Ilôt Sacré kan doorstaan en een ruime keuze biedt aan bistro’ en restaurantjes. Kwalitatief selecteerden we met behulp van de lokale toeristische dienst het restaurant Casa Sansa waar de Franse en mediterrane keuken, tal van authentieke gerechten serveert.

Restaurant Casa Sansa bestaat reeds meer dan 170 jaar. Het werd tussen 1846 en 1920 beheerd door de familie Sansa die het haar naam meegaf. Nadien volgde de familie Celma, 1920 tot 1987 en sindsdien is het in handen van de familie Pujades die ook een aantal Catalaanse specialiteiten toevoegde.

De aangename sfeer van het restaurant, mede door de talrijke foto’s die het interieur  sieren en het verhaal vertellen van de verschillende functies die de families bekleedden, maar die eveneens verwijzen naar hun belevenissen en avonturen, zorgen ervoor dat men zich onmiddellijk thuisvoelt in deze wonderlijke wereld. Het ervaren en vriendelijk personeel geeft een extra duwtje in de rug, zodat je in optimale condities je culinaire ontdekkingsreis kan aanvatten.

Gastheer Mathieu Pujades verwelkomt je hartelijk en geeft graag enkele concrete richtlijnen om optimaal van de keukencreaties te genieten. Starten doe je so wie so met een voorgerecht om te delen. Je krijgt dan onmiddellijk twee, drie, vier of zelfs meer, afhankelijk van de grootte van het gezelschap,  smaaktendensen die de smaakpapillen aftasten, zoet en zuur, bitter en zacht, zilt en krokant, …

Aanraders bij de voorgerechten zijn o.m. de serrano pan tomaquet, een bereiding van typische jambon, 12 jaar gerijpt en getooid met enkele pittige groentjes, de planxa, een creatie van calamars, lichtjes gedeglaceerd en getooid met look en peterselie, de manchego d.g. olli pedu, schapenkaas 6 maan gerijpt met olijfolie en pepertjes, de esqueixada de bacalà, een creatie van gezouten kabeljauw, xérès-azijn en olijfolie en de anchoiada casa, ansjovis ‘bouquerons’ , gegrilde pepers, tapenade, bio-ei en garnatuur van sla. Een bouquet van uiteenlopende smaken en aroma’s die gedeeld met je tafelgenoten uitgroeit tot overheerlijke mix van impressies.

De hoofdgerechten worden wel individueel geserveerd. Ook hier een zeer ruime keuze met als blikvangers gamba’s geflambeerd met rivesaltes, calamars à la plancha met huisfrieten; pollenta met gamba’s, rundtartaar à la catalan, lamschouder met vleessaus, magret van eend au banyuls. Kortom een uitgelezen pleiade van geuren, smeuïge sauzen en uitdagende aroma’s waarbij men de indruk krijgt net een foute keuze te hebben gemaakt wanneer de aroma’s van je tafelbuur ook jouwneus binnendringen. Hoe dan ook elke schotel wist overtuigende elementen mee te brengen waardoor het ganse gezelschap eensgezind kon beamen dat Casa Sansa een overvloedige maar vooral bijzonder lekkere gastronomie aanbiedt.

Het menu Sansa bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert en kost zonder drank €39.99.

Wij degusteerden de huissuggestie een Sorgères, Côtes de Roussillon, Clos des Fées, een assemblage van 50% Syrah, 30% Grenache en 20% Carignan, 13.5% alc vol. Een wijn met explossief fruit, delicate tannines, aangenaam mondgevoel. Een wijn die verrassend bij elk gerecht kon overtuigen en toch leuk drinkbaar bleef. De ranken van de Grenache en Carignan zijn 40 tot 80 jaar, terwijl de Syrahdruiven afkomstig zijn van ranken jonger dan 25 jaar.

Restaurant Casa Sansa – 3 rue des Frabriques Couvertes – 66000 Perpignan