All I want for Christmas is … panettone!

Een Italiaanse deliatesse !

 

Je zag het misschien al passeren op Instagram, maar het is de Gentse topbanketbakker Joost Arijs die de panettone integraal in zijn hart sloot. Dit luxueus Italiaans brood zou jouw feestmaaltijd wel eens naar een verrassend ultiem hoogtepunt kunnen brengen.

Keuze uit: Klassieke panettone met gekonfijte sinaas, citroen en rozijnen; Panettone met hazelnoot praliné en Panettone met chocolade. Hoewel panettone in België hoegenaamd niet bekend is, vormt het in Italië al sinds de 20ste eeuw het favoriete geschenk voor de gastheer of -vrouw tijdens de feestdagen.

Kenmerkend aan de panettone is de grote hoge vorm, het gekonfijte fruit en de rozijnen binnenin en de luchtige textuur. Opvallend want het gesuikerde brooddeeg is niet volledig doorbakken. Je snijdt een panettone uiteindelijk, net zoals cake, in plakken die je serveert bij koffie of thee. Of voor wie het wat luxueuzer mag zijn, bij een glaasje spumante natuurlijk bij de kerst brunch.

Deze delicatesse vindt zijn oorsprong in Milaan en het is ook daar dat Joost Arijs er tijdens een vakantie zijn tanden voor het eerst inzette. Hij was er niet enkel wild van, maar besliste ook om er zijn versie van te maken.

Desem maakt het verschil

Arijs zweert bij de authentieke bereidingswijze en dat betekent veel tijd en geen bewaarmiddelen. Naast de traditionele panettone presenteert de bakker ook een versie met chocolade en versie met hazelnootpraliné.

Daar waar panettone doorgaans gemaakt wordt met bakkersgist, houdt Arijs zich – net zoals zijn brood en viennoiserie – aan desem. Voor Arijs is werken met desem de enige juiste manier van brood maken. “Het maakt niet enkel brood luchtig, maar ook gebak”, verklapt hij daarover.

Joost Arijs was altijd al fan van desembrood, maar verdiepte er zich de afgelopen jaren almaar meer in. Tot hij einde 2022 naast zijn patisseriewinkel in Gent ook een bakkerij opende, The Bakery.

Joost Arijs volgde een opleiding patisserie aan hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. De knepen van het vak leerde hij bij patisserie Mahieu in Woluwe, patisserie Ducobu in Waterloo en als chef-patissier in driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruishoutem. Perfectie en vernieuwing zijn de sleutelwoorden van patissier en chocolatier Joost Arijs. Hij brengt nononsense patisserie zonder extreme of zware smaakcombinaties, gekke tierlantijntjes of drukke decoraties. Het draait om de puurheid van de ingrediënten, verfijnde smaken en texturen.

In 2011 opende hij samen met zijn partner Elke De Baerdemaeker een eigen patisserie- en chocolateriezaak in de Vlaanderenstraat 24 in Gent. Die werd al snel uitgeroepen tot de beste patisserie van België door restaurantgids Gault & Millau.

De panettone is verkrijgbaar in The Bakery van Joost Arijs (Vlaanderenstraat 28 in Gent). Zoals het de traditie betaamt, is dit verrukkelijk gebak enkel beschikbaar tijdens de eindejaarperiode: van december tot januari aan €33,50.