Ostendaise trapt jubileumeditie af

Ostendaise – North Sea Food Fest

 

Op de Hendrik Baelskaai gaf toerisme Oostende, het startschot van Ostendaise – North Sea Food Fest. Een unieke kans om te genieten van gerechten die rechtstreeks van de vissersboot Reinilde op hun bord belandden. Tijdens deze feestelijke lunch, bereid door drie gerenommeerde chefs van de restaurants STORM, Bistro Mathilda en Le Bassin, genoten de genodigden van culinaire hoogstandjes met kraakverse Noordzeevis, een toonbeeld voor de versheid en kwaliteit van de producten die tijdens Ostendaise centraal staan.

Foodfestival met zicht op zee

Burgemeester Bart Tommelein sprak zijn enthousiasme uit: “Dit evenement markeert het levendige startschot van alweer een fantastische zomer. Ostendaise is één groot openluchtrestaurant, een uniek foodfestival met zicht op zee, waar we het lekkerste weekend van de Belgische kust vieren. Dé headliner van Ostendaise is en blijft Noordzeevis in al haar kraakverse glorie. Ostendaise groeit elk jaar en verwelkomt zowel ervaren chefs als nieuwe talenten. Met elk gerecht brengen we een hommage aan de vissers die elke dag verse, pure Noordzeevis aan wal brengen. Dit festival is een ode aan de Noordzee en onze kustvisserij, de toewijding van de vissers en hun hard labeur”, aldus nog burgemeerster Tommelein.

Onder de nieuwe deelnemende restaurants dit jaar zijn Brasserie David, Paroles Paroles, Lizette & Lucien, Maison Annette by chef Vito, Galerie BeauSite, Haut, en AMY MARY. Elk van deze restaurants draagt bij aan de culinaire diversiteit en innovatie die Ostendaise kenmerkt.

Nieuw hoogtepunt

Een bijzonder hoogtepunt is de deelname van Haut, het  hoogste en nieuwste restaurant aan de kust. Chef Dimitri Proost presenteert een gerecht rond hondshaai. “Mijn inspiratie sloeg meteen op hol toen ik een levende hondshaai zag. De bereiding met vin jaune en gefermenteerd eekhoorntjesbrood geeft de richting van onze keuken aan. Haut staat voor een klassieke en Frans geïnspireerde gastronomie met zowel Japanse als Scandinavische toetsen”, aldus chef Dimitri Proost.

Ostendaise viert culinaire diversiteit

Ostendaise vindt plaats op 22 en 23 juni 2024 op het iconische Zeeheldenplein in Oostende. Voor de tiende keer transformeert dit plein tot het culinaire epicentrum van de Belgische kust, waar 24 chefs evenveel visgerechten serveren, vaak creatief afgewerkt met zeegroenten en -wieren. Nog drie chefs zorgen voor passende desserts. Dit jaar zijn er niet alleen visgerechten, maar ook twee vegetarische en drie veganistische creaties, een record voor het festival. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van een champagne-, wijn- en koffiebar en een desserteiland met creaties rond ijs, fruit en chocolade.

Alle geserveerde gerechten zijn zorgvuldig geselecteerd door Gault & Millau, een waarborg voor culinaire hoogstandjes. Ondersteund door de North Sea Chefs, ligt de focus van het festival ook op de promotie van minder bekende en vaak vergeten vissoorten, gevangen door Belgische vissers. Deze culinaire diversiteit weerspiegelt de innovatieve kracht van de lokale chefs, die door North Sea Chefs worden gestimuleerd om verantwoord gebruik te maken van minder bekende vissoorten en bijvangst.

Duurzaamheid troef

Ostendaise zet sterk in op duurzaamheid. Bezoekers zullen gebruik maken van cashless betaalkaarten en herbruikbare materialen, waarmee het festival zowel toegankelijk als milieuvriendelijk blijft. Elk gerecht is geprijsd op 8 euro per bordje en er is een waarborgsysteem voor glazen en bestek.

Praktische Informatie

Locatie: Zeeheldenplein 8400 Oostende dit op zaterdag 22 juni van 11.00 tot 21.00 uur en zondag 23 juni 2024 van 11.00 tot 19.00 uur. Het festivalterrein is uitstekend toegankelijk met het openbaar vervoer en er zijn nabijgelegen parkings beschikbaar. Ook is het festival goed toegankelijk voor mensen met een beperking.

De volledige lijst van deelnemende restaurants en hun gerechten kan je raadplegen op https://ostendaise.be/nl/restaurants