Prowein goed uitgerust voor de toekomst

Online aanmelding gestart / Portfolio Wine & Spirits krijgt met Marius Berlemann een nieuwe algemeen directeur

Terwijl de jubileumeditie van ProWein recentelijk succesvol is afgerond, is de koers voor de toekomst van ‘s werelds grootste en belangrijkste vakbeurs voor de wijn- en gedistilleerdindustrie, al uitgezet. Deze zal met ProWein 2025 in Düsseldorf worden uitgerold. Vanaf nu kunnen exposanten van over de hele wereld zich aanmelden voor de komende ProWein. De deadline voor aanmelden is 30 juni. De toelatingsprocedure en de indeling van de hallen loopt tot eind september 2024.

“Onder het motto Discover The Taste of Tomorrow gaan we met een nieuwe look & feel en op maat gemaakte concepten de toekomst in. De gecomprimeerde indeling van de elf ProWein-beurshallen is daarbij het uitgangspunt. Met onze exposanten en bezoekers van over de hele wereld als uitgangspunt, zullen we ProWein weer aanzienlijk compacter structureren, zoals dit ook vóór de pandemie het geval was,” legt Peter Schmitz, directeur van ProWein, uit. Voor bezoekers betekent dit praktisch kortere routes van de ene exposant naar de andere. Dit gaat ook gepaard met een nieuwe positionering van individuele wijnlanden. Concreet ziet de hallenstructuur voor ProWein 2025 er als volgt uit: Hallen 1 en 4: Duitsland – Hal 5: ProSpirits – Hal 7.0: Trendshow ‘same but different’ – Hal 9: Portugal & andere Europese landen – Hal 10: Frankrijk – Hal 11: Spanje – Hal 12: Overzeese gebieden – Hallen 15 en 16: Italië – Hal 17: Griekenland & Oostenrijk

Handelsmerk van ProWein: focus op actuele trends

“Zo belangrijk als de duidelijke structurering van het productaanbod in de hallen is, zo belangrijk is het ook altijd geweest, om voor onze vakbezoekers op maat gemaakte concepten te ontwikkelen en om relevante branche-trends op te pikken en te stimuleren. Uiteindelijk profiteren beide partijen, te weten, de exposanten en bezoekers, hiervan. Dat is voor ons de reden, om het concept steeds verder te ontwikkelen,” benadrukt Peter Schmitz. Hierbij moeten vooral de trendshows en themawerelden worden genoemd, die een centraal kenmerk van ProWein zijn.

Concreet gaat het daarbij om: ProSpirits: Tijdens ProWein 2024 werd een indrukwekkende première gevierd voor de nieuwe merkwereld voor gedistilleerd. In de hele hal 5, in directe nabijheid van de Trendshow ‘same but different’ voor de hippe stedelijke barscene, draaide bij ProSpirits alles om gedistilleerd. Ongeveer 300 exposanten uit meer dan 40 landen presenteerden hun producten op ongeveer 5.500 vierkante meter, een toename van 1.700 vierkante meter – een indrukwekkend bewijs van het potentieel van gedistilleerd. – ProWein Zero: Nog maar drie jaar geleden speelde het thema ‘no-and-low’ vrijwel geen rol in de branche; de ProWein-special heeft dit onderwerp opgepakt en extra momentum gegeven. – Packaging & Design: Een vergelijkbaar onderwerp is alternatieve verpakkingen met producten zoals PET-wijnflessen of recyclebare aluminium blikjes. De special in combinatie met de Trend Hour Tastings van de ProWein-Scouts Paula Sidore en Stuart Pigott heeft hier extra impulsen gegeven. – Concept Store: De special over het vermarkten van wijn en gedistilleerd op de verkooppunt had ook zijn première op ProWein 2024. Een idee dat nog in de kinderschoenen staat – maar steeds relevanter wordt.

ProWein wordt met verschillende themawerelden, zoals ‘urban gastronomy by #asktoni & ProWein’, de Champagne-lounge en de bijbehorende guided tour ‘Champagne for the future’ en de ProWein-foren gecompleteerd. Ook op zakelijke thema’s, zoals AI en duurzaamheid wordt door ProWein proactief de nadruk gelegd.

Nieuwe algemeen directeur voor het Portfolio Wine & Spirits

Vanaf 1 augustus 2024 wordt Marius Berlemann de nieuwe operationele directeur van Messe Düsseldorf en volgt daarmee Erhard Wienkamp op, die eind juli 2024 met pensioen gaat. Naast tal van toonaangevende beurzen zal Marius Berlemann onder andere ook het Portfolio Wine & Spirits, waar ook ProWein onder valt, overnemen en samen met Michael Degen, executive director van Messe Düsseldorf, en Peter Schmitz, directeur van ProWein, het nieuwe managementteam van de ProWein World-familie vormen. Marius Berlemann was van 2016 tot 2019 Global Head Wine & Spirits en directeur van ProWein. Daarna was hij algemeen directeur van Messe Düsseldorf Shanghai Co. Ltd., waar hij verantwoordelijk was voor projecten en personeel voor het gehele portfolio van Messe Düsseldorf in China, waaronder ook ProWine Shanghai en ProWine Hong Kong.