Graham’s Port lanceert ‘aged tawny collection’

GRAHAM’S PORT LANCEERT UITZONDERLIJKE 50 JAAR OUDE TAWNY PORTO IN ZIJN PRESTIGIEUZE « AGED TAWNY COLLECTION »

 

Graham’s Port, eigendom van de familie Symington, producenten van Portwijnen in de Douro-vallei sinds 1882, heeft zijn 50 jaar oude Tawny Porto onthuld. Deze exquise blend voegt zich bij de 40 jaar oude blend en breidt de prestigieuze Aged Tawny-collectie van Graham’s verder uit.

Twee generaties meesterblenders, Peter Symington en zijn zoon Charles, hebben nauwlettend toegezien op de ontwikkeling van de 50 jaar oude Tawny Porto van Graham’s. Deze wijn getuigt van het ongeëvenaarde vakmanschap en de toewijding die zijn besteed aan het rijpen van de wijnen die deel uitmaken van deze blend. Deze wijnen waren enkele van de eerste die door de familie Symington werden geproduceerd na de overname van Graham’s in 1970.

Charles Symington, keldermeester en meesterblender van Graham’s, selecteerde twee hoofdelementen voor de 50 jaar oude blend. De eerste is een wijn uit 1969, bekend als « CAS Reserve », die oorspronkelijk door Peter Symington werd gereserveerd om de geboorte van Charles te markeren. Het tweede element bestaat uit wijnen uit 1970 en 1973, die in 1982 werden geblend. Deze wijnen werden zorgvuldig apart gehouden voor langdurige rijping en reduceerden geleidelijk meer dan 50% door verdamping, wat resulteert in een verbluffende concentratie.

De 50 jaar oude Tawny Porto van Graham’s onderscheidt zich door een diepe, betoverende oranjebruine tint, met een donkere walnootbasis en bleke groene randen. De wijn heeft complexe aroma’s met opeenvolgende noten van sinaasappelbloesem, fruitcake en boterkaramel, wat zorgt voor een gebalanceerde en geconcentreerde zintuiglijke ervaring. De smaak is vol, rijk en romig met een sprankelende aciditeit, betoverende houttonen dankzij vatrijping, nootmuskaat en kaneel, en een aanhoudende afdronk die lang in de mond blijft nazinderen.

De presentatie van de Aged Tawny-collectie is geïnspireerd op de leeftijd en zeldzaamheid van elk van de 40 en 50 jaar oude Tawny Ports. De illustraties, ontworpen door de Portugese illustratrice Mariana Rodrigues, weerspiegelen enkele van de zeldzaamste flora en fauna van de Douro-vallei – een UNESCO-werelderfgoed sinds 2001. De houten kist van elke wijn, zorgvuldig bekleed met behangpapier en lambrisering aan de achterzijde, draagt bij aan een huiselijk gevoel en doet denken aan de Britse interieurdecoratie uit de 16e eeuw.

“Deze 50 jaar oude Tawny Porto is bijzonder belangrijk voor ons omdat de blend bestaat uit enkele van de eerste wijnen die door onze familie werden gemaakt na de overname van Graham’s in 1970. Het is bijzonder ontroerend om een wijn te mogen blenden die oorspronkelijk door mijn vader opzij werd gezet om mijn geboortejaar te herdenken. Ik ben enorm trots op deze 50 jaar oude wijn, die de uitzonderlijke concentratie en complexiteit heeft die alleen kan worden bereikt door langdurige rijping op hout.” – Charles Symington

GRAHAM’S PORT

W & J Graham’s werd opgericht in Porto in 1820. Wereldwijd bekend om het produceren van uitzonderlijke Vintage Ports, produceert Graham’s ook een reeks Aged Tawny Ports, Late Bottled Vintage, Reserve en Quinta dos Malvedos Vintage Ports. Het groeiende succes van Graham’s in de 19e eeuw leidde tot de overname van de beroemde Quinta dos Malvedos in de bovenste Douro en de bouw van de imposante Graham’s Lodge in 1890. Uitkijkend over de stad Porto, herbergt de Graham’s Lodge meer dan 3.500 gedroogde eiken vaten, talrijke grote eiken kuipen, een uitgebreide Vintage Port kelder en Vinum – een van de voornaamste restaurants van Porto. Graham’s is eigendom van Symington Family Estates.

SYMINGTON FAMILY ESTATES

De familie Symington, met Schotse, Engelse en Portugese wortels, produceert sinds 1882 Portwijnen in het noorden van Portugal. Al vijf generaties lang combineren zij hun passie voor het produceren van fijne wijnen en Ports met een diepgewortelde betrokkenheid bij de landerijen en mensen in de regio. Vandaag werken tien leden van de familie Symington in hun vier Port-huizen: Graham’s, Cockburn’s, Dow en Warre’s, evenals voor hun Douro-wijnmerken – Quinta do Vesuvio, Quinta do Ataíde, Altano en Prats & Symington (bekend van Chryseia). In 2017 lanceerden ze een nieuw bedrijf, Quinta da Fonte Souto, in de Alto Alentejo.

Symington Family Estates is een van de belangrijkste producenten van premium Port en de grootste eigenaar van eersteklas wijngaarden in de Douro-vallei, met 26 Quintas die 2.462 hectare beslaan, waarvan 1.114 hectare wijngaard. Het familiebedrijf is medeoprichter van Primum Familiae Vini – een vereniging van 12 Europese wijnfamilies – en werd in 2020 verkozen tot de 7e meest bewonderde wijnmerken ter wereld door een panel van meer dan 200 internationale wijnexperts, samengesteld door Drinks International.

Alle wijngaarden van Symington worden duurzaam beheerd onder een certificering van minimale interventie en 130 hectare wordt biologisch verbouwd – het grootste areaal biologische wijngaarden in het noorden van Portugal. De familie heeft aanzienlijk geïnvesteerd in wijnbouwkundig onderzoek en ontwikkeling om zich aan te passen aan klimaatverandering en heeft een ambitieus duurzaamheidsplan met een reeks publieke doelstellingen onder de naam Mission 2025. In 2019 werd het bedrijf een gecertificeerde B Corp – het eerste wijnbedrijf in Portugal dat deze mijlpaal bereikte – en sloot zich aan bij een wereldwijde gemeenschap van bedrijven die zijn geaudit op de hoogste normen van sociale en ecologische verantwoordelijkheid. Symington werd uitgeroepen tot Ethisch Bedrijf van het Jaar tijdens de Green Awards 2019 van The Drinks Business.