Winterse uit-tip

Maand van de Hopscheuten in Poperinge

Lokale chefs en toeristische dienst zetten witte goud centraal van mid februari tot eind maart. Ook dit jaar staat de maand maart in het West-Vlaamse Poperinge opnieuw volop in het teken van de Maand van de Hopscheuten. Met een eigen hopmuseum, 11 lokale chefs die hopscheuten verwerken in hun gerechten, 19 hopboeren en tal van streekproducten op basis van hopscheuten ​ is Poperinge niet voor niets het epicentrum van de hop. Door het snelle groeiproces van deze groente, beter bekend als het witte goud, kan je slechts één maand per jaar genieten van deze delicatesse. Om die reden organiseert de stad Poperinge van mid februari tot eind maart verschillende activiteiten waarmee ze bezoekers meenemen door het verhaal van de hop, zoals de gastronomische fietstocht ‘Taste of Hops on tour’ of een begeleid groepsarrangement rond hopscheuten. ​ Plan nu je bezoek aan Poperinge op basis van onderstaande tips.

Start je dag in het Poperingse Hopmuseum

Je ontdekkingstocht door het hoplandschap van de Westhoek start je best in het Hopmuseum, gelegen in de historische Stadsschaal van Poperinge. Hier werd meer dan 100 jaar lang hop gewogen, gekeurd en gestapeld. Je komt er alles te weten over de hop- en biergeschiedenis van Poperinge en leert over de cruciale rol die hop speelt in het bierbrouwproces. Op de benedenverdieping ontdek je een indrukwekkende collectie van meer dan 3000 Belgische bieren, een echte must-see voor elke bierliefhebber. Het Hopmuseum organiseert bovendien ook degustatieavonden en interactieve zoektochten voor kinderen. Iedere eerste zondag van de maand kan je het museum gratis bezoeken, met geplande rondleidingen om 11u00 en 14u30. Tip! Kom zeker langs op zaterdag 8 en zondag 9 maart tijdens het Proefweekend. Een unieke kans om de smaken van Poperinge te ontdekken.

Bezoek een van de hopboerderijen

In totaal zijn er in de regio Poperinge maar liefst 19 hopboeren. Acht daarvan telen hopscheuten. De meeste kan je tijdens de Maand van de Hopscheuten bezoeken om met eigen ogen te ontdekken hoe hopscheuten geteeld en geoogst worden. Zo kan je in boerderij ‘t Hoppecruyt een rondleiding op de boerderij volgen, vergezeld door accordeonmuziek. Elke zaterdagnamiddag in maart is de boerderij open voor publiek. Ook de Lovie is meer dan een bezoekje waard. Dit centrum voor begeleiding van personen met een verstandelijke beperking slaagt er ieder jaar in om als eerste de primeurhopscheuten te leveren aan de REO-veiling in Roeselare. De bewoners en begeleiders van het centrum laten met veel fierheid zien hoe ze dit doen. Ook op de bezoekboerderijen Belhop, Lemahieu en Derycke ben je van harte welkom voor een rondleiding en proeverij.

Reserveer een tafeltje bij een van de lokale hopchefs

Een bezoek aan Poperinge is uiteraard niet compleet zonder een heerlijk diner of lunch in een van de 11 streekrestaurants waar lokale chefs aan de slag gaan met hopscheuten. In elk van de deelnemende restaurants die ook logies aanbieden kan je van half februari tot eind maart terecht voor een hopscheutenarrangement. Dit is onder andere het geval bij Hotel Amfora, Callecanes en La Paix. Ook B&B In’t Groen serveert hopscheuten aan de gastentafel.

Ga all-in met ‘Taste of Hops on Tour’

Om je helemaal onder te dompelen in de wereld van de Poperingse hopscheuten, stippelde Keurbroederschap De Witte Ranke in samenwerking met de Stad Poperinge een unieke dagervaring op de fiets uit doorheen het prachtige Poperingse hoppeland. Deze bijzondere tocht van ongeveer 20 km combineert cultuur, gastronomie en ontspanning. Een van de hoogtepunten is zondermeer een degustatie bij de beroemde abdij van Westvleteren. Je kan de Taste of Hops on Tour doen op een van volgende data: Zaterdag 22 maart – Maandag 24 maart – Donderdag 27 maart – Zaterdag 29 maart. Er zijn telkens twee startmomenten om 9u30 of 10u00, de dag eindigt omstreeks 17u30 en de kostprijs bedraagt 87 Euro pp. Deelnemers dienen hierbij hun eigen fiets mee te brengen.

Tot slot kan je ook als groep genieten van een culinaire dag in Poperinge, dankzij een arrangement dat uitgewerkt werd door Toerisme Poperinge. Op het programma staan ondermeer een bezoek aan hopboerderij ’t Hoppecruyt, een hopscheutenlunch in een lokaal restaurant en een bezoek aan het Hopmuseum. Dit groepsarrangement is te boeken in maart van dinsdag tot en met zaterdag. Prijs per persoon bedraagt 65 Euro.

Wist-je-datjes over de Poperingse hop

Wist je dat…. De hopplant de snelstgroeiende plant van West-Europa is – Het oogsten en reinigen van hopscheuten zeer arbeidsintensief is – Hopscheuten arm aan calorieën en rijk aan eiwitten zijn en met hun typische nootsmaak doen denken aan postelein – Er tal van streekproducten op basis van hopscheuten bestaan, zoals karamelsaus, wafels en jenever – Bieren gebrouwen met Poperingse hop al tal van prijzen gewonnen hebben op prestigieuze bierwedstrijden …

Illustraties hopmuseum – toeristische dienst poperingen & roeckies world