Acht op de tien Belgen …

Acht op de tien Belgen van plan terug te keren naar café of restaurant bij heropening

 

Aan de vooravond van de Nationale Veiligheidsraad blijkt uit een onderzoek van Edenred België bij 1.600 Ticket Restaurant gebruikers dat acht op de tien van plan is om naar een café of restaurant te gaan zodra die weer open gaan. De belangrijkste reden daarvoor: het plezier om familie of vrienden te ontmoeten in een andere omgeving dan thuis.

Belgen hebben behoefte aan een omgeving voor het opbouwen van sociale contacten

Met de Nationale Veiligheidsraad in het vooruitzicht, waarbij de voorwaarden voor de heropening van horeca gepreciseerd zullen worden, wilde Edenred België polsen naar hoe Belgen daar tegenover staan. Uit een enquête bij meer dan 1.600 gebruikers van Ticket Restaurant is nu gebleken dat acht op de tien van plan is om naar een horecazaak te gaan zodra deze weer open gaan. De belangrijkste reden daarvoor is dat ze zo snel mogelijk opnieuw een goede tijd willen hebben met vrienden of familie. Belgen voelen de noodzaak om sociale contacten op te bouwen, of opnieuw op te bouwen, en hebben behoefte aan een omgeving die dat soort interactie stimuleert, zoals cafés en restaurants.

Hoewel uitbaters vrezen dat de heropeningsvoorwaarden de motivatie van de Belgen zal temperen, blijkt dat vier op de tien geen bijzondere eisen stelt betreffende de infrastructuur van het etablissement. Drie op de tien geeft ook aan nog steeds van een buitenterras te willen genieten.

Ondersteuning van de sector

Een opvallende andere reden waarom Belgen willen terugkeren naar de cafés en restaurants, is omdat ze de horecasector willen ondersteunen, die zwaar getroffen is door de coronacrisis. De helft van de respondenten gaf ook aan dat ze tijdens de crisis zijn blijven gebruik maken van horeca, onder meer met afhaalmaaltijden, thuisbezorging en de aankoop van vouchers op websites als #HorecaComback die kunnen worden ingewisseld in horecazaken.

Beperking van fysiek contact als belangrijkste terughoudendheid

Sommige Belgen (20%) wachten liever nog enkele weken alvorens terug te keren naar horecazaken. Daar hebben ze verschillende redenen voor, zoals de vrees dat de sfeer niet meer hetzelfde zal zijn als voorheen (16%), of dat de sanitaire maatregelen niet zullen worden gerespecteerd (17%). De belangrijkste reden echter waarom sommige mensen niet onmiddellijk willen terugkeren, is dat ze fysiek contact zoveel mogelijk willen beperken. Drie op de tien Belgen die niet onmiddellijk wensen terug te keren, willen de risico’s op besmetting beperken door plaatsen te vermijden waar veel mensen zijn.

Voor 44% van de Belgen die zich eerder terughoudend opstellen, kan enkel het einde van de lockdownmaatregelenhen overtuigen om terug te keren naar een café of restaurant. “We zijn blij dat de Belgen van plan zijn terug te keren naar horeca, net zoals ze ook zijn teruggekeerd naar andere handelszaken de afgelopen weken. Edenred zal tijdens de versoepeling uiteraard zijn restaurantpartners bijstaan door zijn betalingstechnologieën ter beschikking te stellen om fysiek contact te vermijden“, besluit Olivier Bouquet van Edenred, gedelegeerd bestuurder van Edenred België.