Alcopedia: een unieke collectie van 3 zeldame spirits!

De Alcopedia boeken zijn het decor voor een uitzonderlijke collectie van  3 geestrijke dranken en een uitnodiging voor de smaakpapillen om te genieten van de deskundigheid van uitzonderlijke ambachtslui. Deze eerste originele editie is zowel een uiting van kunst als van hedonisme.

De Alcopdia-boeken zijn een initiatief van Juliet Bourely die een uitzonderlijke collectie sterke dranken in prestigieuze ingebonden boeken lanceerde. Haar familie is actief in de regio van de Calvados en tijdens haar jeugd raakte ze gepassioneerd door de minutieuze bewerkingen tijdens het productieproces. Ze merkte dat haar grootvader, boekbinder van beroep, zijn flesjes alcohol in boeken verstopte …

Tijdens haar studie was ze vice-president van de oenologische vereniging waardoor ze heel wat contacten had met wijnbouwers en ontdekte dat de geestrijke dranken het resultaat zijn van een ongelooflijke chemie tussen fruit, granen, destillatieproces en het hout van de rijpingsvaten en besefte dat hier een uitzonderlijk erfgoed schuilgaat.

Als eerbetoon aan Diderot en zijn Encyclopedie, gaf Juliet de naam ‘Alcopedia’ aan deze eerste collectie bestaande uit 3 uitzonderlijke alcoholen: een Calvados Domaine de la Mérité 20 jaar oud; Claude Thorin Cognac XO 1er cru Grande Champagne en Whisky tourbé G. Rozelieures. Uitgaande van de nieuwsgierigheid van de fijnproevers, schetst Juliet op de achterkant van elke drank een summiere geschiedenis van de drank en de deskundigheid van de producent. Ze wil geleidelijk de collectie uitbouwen met andere zeldzame dranken om een volledig encyclopedie te creëren om aldus de dorst naar lectuur te lessen …

De XO Cognac

Brand: Claude Thorin, AOC Cognac, afkomstig uit Segonzac, het hart van het prestigieuze regio Grande Champagne. Productie: Charentais destillatie, Ugni Blanc en Folle Blanche, mix van oude eaux-de-vie uit Segonzac, rijping in kelders gebouwd in de vorige eeuw door de keldermeester van het huis Hine voor een optimale veroudering.

Wijnboer Claude Thorin groeide op in de wijngaarden en herneemt het werk van zijn vader André Thorin en kijkt als producent, resoluut naar de toekomst. Deze cognac laat notities van peer, amandel, gekonfijte vruchten en kruiden (kaneel, witte peper) en tabak voor rancio, optekenen. Hij zorgt voor een uitzonderlijke pairing met peperkoek, bitterkoekjes Pear en een goede sigaar.

Calvados 20 jaar oud

Domaine de la Deserved, AOC Calvados – het hart van de Pays de la Risle Norman. Aan de basis liggen meer dan 15 variëteiten van appels, dubbele Charentais destillatie, assemblage van geestrijke dranken van 20 tot 40 jaar oud. Het Domaine de la Deserved verkoopt
20 jaar oude Calvados, het resultaat van een historische traditie.

Calvados wordt vaak voorgesteld als een digestief in exclusieve restaurants, o.m. Alain Passard en Alain Ducasse hebben deze Calvados opgenomen in hun ster restaurants. Proefnotities: gedroogde abrikoos, geroosterde hazelnoten, witte bloemen, gekarameliseerde appels, volrond en krachtige, complexe, lange afdronk. Gesublimeerd door de onmiskenbare Norman tarte Tatin, maar ook als uitstekend digestief bij donkere chocolade en een goede sigaar.

Single Malt Whisky G. Rozelieures

Herkomst: Rozelieures, dorp in Lorraine, gemaakt van 100% gerst uit Lotharingen,  dubbele distillatie (Charentais alembic) gerijpt in bourbon en nieuwe eiken vaten uit Lotharingen (boom Stave). De producenten Sabine en Christophe Grallet-Dupic, hebben de volledige controle over de fabricage gaande van de teelt van gerst, de destillatie tot de veroudering, die op het domein zelf plaatsvindt.

Lorraine is een natuurlijke, goede plek om een ​​uitstekende whisky te produceren vermits aan alle parameters is voldaan: de gerst komt uit de regio (eerste regio van Europa mout, gerst gewas), uitstekende water (betrouwbare bronnen, zoals Vittel en Contrex), stokers hebben uitgebreide ervaring van de destillatie en de bossen produceren hout van hoge kwaliteit voor de vaten.

Proefnotities van turf (25 parts per million), gerookt, geroosterd, noten, granen, mooi vettig. Deze Single Malt vormt een prachtige pairing met eendenborst of een zalm forel met knapperige geschaafde amandelen.

De collectie is te koop op de website www.alcopedia.com maar eveneens in een alle boetieks. Boekformaat ‘Livre de poche’, 10cl : 40€ – Half folio-formaat 20cl : 55€ en boek in folio-formaat 50cl : 115€