Verwenadresjes 2016 – april – Bartholomeus – Heist/Knokke

Dit restaurant pal op de zeedijk in Heist geniet niet alleen van een mooie ligging maar vormt een ideale combinatie en permanentr uitdaging voor meesterkok Bart Desmidt, autodidact, een van de North Sea chefs, om dagelijkse zilte creaties op het bord te serveren.

Voor de naamkeuze lijkt ‘Bartholomeus’ een logische keuze, perfect passend bij de voornaam van de chef. De achterliggende betekenis van een in Nederland vaak voorkomende jongensnaam duidt evenwel op ‘vorenterkker’ of ‘voortrekker’, een gegeven dat naadloos aansluit bij Barts vernieuwende creaties en promotor van dagverse ingrediënten met open blik op de rijkdommen van de Noordzee.

Gasten kunnen en lunchen en dineren met zicht op zee en ’s avonds kun je via de grote ramen ook de lichtjes bewonderen die de haven van Zeebrugge sieren. Op zowat een kwart eeuw tijd is Bart uitgegroeid tot een van onze gastronomische boegbeelden en wordt hij niet alleen door gastronomen en fijnproevers gewaardeerd, maar krijgt hij, volkomen terecht, ook het nodige respect van de culinaire gidsen. Na zijn eerste Michelinster leek de weg naar een volgende bekroning open te liggen maar ondanks de intensieve passie van himself met ondersteuning van het volledige team, moest er 12 jaar worden getimmerd vooral hij zijn tweede Michelinster wist binnen te halen.

Het interieur van restaurant Bartholomeus is verfrissend fraai, een tikkeltje luxueus maar vooral intens en stijlvol, dit mede door de talrijke kunstwerken aan de muur en de samenwerking met kunstgalerij G. Pieters waardoor regelmatig nieuwe schitterende contrasten en kleuren, het restaurant een eigentijdse uitstraling meegeven. De kunstwerken zijn voor de chef tevens een onuitputtelijke inspiratiebron die hem aansporen om zijn dresseertechnieken te verfijnen, maar tegelijk aangeven dat ‘humor’ in de keuken, net als in de kunst, en de presentatie een centrale rol vervullen. De chef’s tafel naast de keuken biedt de gasten een perfecte blik op de drukke en intense bezigheden in het hart van het restaurant. Gastvrouw Sandra Desmidt-Vandegeuchte zorgt samen met sommelier Marino Opsomer voor een attentievolle bediening waarbij het ganse team feilloos op sleeptouw wordt genomen.

De keuken van Bart Desmidt is uiterst verfijnd met oog voor detail, essentieel voor Barts creativiteit is de noodzaak dat alle ingrediënten duidelijk herkenbaar blijven in de diverse bereidingen. Werken met dagverse producten die aan strenge kwaliteitsregels moeten beantwoorden is een absoluut gegeven waarbij hij elk compromis uitsluit. Als extraatje schuilt achter tal van bereidingen een verhaaltje, deels echt, deels fantasie. Vlaggen, ballen, zandkastelen … zijn taferelen die je dagelijks op het strand beleeft, activiteiten die men ook in zijn creatieve presentaties weervindt. Een stevige portie Noordzee is een vast onderdeel van zijn kaart en menu’s en vergeten vissoorten, lees niet rendabele bijvangsten maar lekkere producten, worden met respect behandeld en vergasten de klanten op unieke smaakcombinaties.

Restaurant Bartholomeus – zeedijk 267 – Knokke-Heist

Tel 050- 51 75 76 – www.restaurantbartholomeus.be

Gesloten op dinsdag, woensdag en donderdag.