Wijndomein Pietershof

De wijngaard Pietershof van de familie Akkermans-Janssen, met een oppervlakte van 2 ha is gelegen aan het Krindaal, een kronkelende doorgaande weg van De Plank naar Sint Martens- en Sint Pietersvoeren. Met een zonovergoten zuidhelling, aan de noordzijde omzoomd door een dichte bosrand, spreken we hier van een ideale situering van deze wijngaard.

Niet alleen de ligging, maar ook de bodem van silex en kalkzandsteen is vrijwel optimaal. Deze kalkrijke bodem, die 70 miljoen jaar geleden werd gevormd door de toenmalige zee die Europa bedekte, verleent de wijnen de zo geliefde mineraliteit. In mooie zomers worden de talrijke dikke silexstenen opgewarmd door de zon en geven na zonsondergang, hun warmte af aan de druiven die zich daarna nog urenlang koesteren aan deze ‘aardwarmte’.

Alhoewel ons klimaat zeer wisselvallig en onvoorspelbaar is biedt het microklimaat in de wijngaard, gemiddeld genomen over het hele seizoen, genoeg warmte om de druiven te doen rijpen. In de terroir worden fossielen weergevonden van zee-egels en pijlstaartinktvissen, overblijfselen van het ondiepe deel van de zee die miljoenen jaren gelden de wijngaard bedekte.

Het Pietershof vinifieert voornamelijk witte wijnen van de klassieke druivenrassen zoals Chardonnay, Pinot Blanc , Pinot Gris en Auxerrois. Daarnaast zijn er kleine hoeveelheden Riesling en Pinot Noir aangeplant waarmee de wijnboer kan ‘spelen’. Pinot Gris en Riesling bijvoorbeeld blijken samen een perfecte basis te vormen voor een sprankelende smaakvolle mousserende wijn.

De kleine hoeveelheid Pinot Noir brengt in een assemblage met Pinot Gris een verrassend smakelijke rosé. Auxerrois voegt een interessante smaaktoets toe aan de Pinot Blanc. Chardonnay blijkt het beste tot zijn recht te komen in de monocepage: mineraal, boterig en met een vleugje vanille door een korte houtlagering op eiken vaten. Soms wordt er een kleine hoeveelheid Riesling aan toegevoegd vanwege de sprankelende zuren van deze druif. Kenmerkend voor alle wijnen van het Pietershof is de zuiverheid en mineraliteit. Op de prestigieuze proeverijen scoort het wijndomein meer dan gemiddeld en eindigt vaak in de hoogste regionen.

Als compagnon voor de creaties van de Stoempdog werd een pinot-blanc –auxerrois 2015 geselecteerd. Het is een frisse, minerale en heldere gele witte wijn met mooie aroma’s van citrusvruchten en groene appel.