Altano, de wijn voor Millenils, de Dourzame wijn

Geboren in 2000. Trekken de eerste DOC Douro wijnen van de familie Symington nu uit om de (jonge) Belgische markt te veroveren. Een frisse wind in de rekken

Bem-vindo !  Sinds het jaar 2000, wordt een nieuwe hoofdstuk van het verhaal van de Symington, een familie van wijnboeren die 14 generaties teruggaat, geschreven op het ritme van de wijnoogst. Sinds het nieuwe millennium heeft immers Altano, de warme wind die in de zomer over de Vilariçavallei blaast, in de Dourostreek ten noordoosten van Portugal, zijn naam geschonken aan een assortiment van vier jonge wijnen.

Branco, Tinto, Biologico en Reserva : de doopnamen van de Altano zijn even eenvoudig als relevant in deze wijnwereld. En het aparte karakter van deze rechtstreekse nakomelingen van de knowhow van de familie Symington,  wordt al van bij de eerste slok onderstreept: • Branco (DOC Douro White), een witte wijn, laat zich vlot degusteren. Hij onthult aroma’s van citrusvruchten en exotisch fruit en zijn weelderige frisheid vertoont een prachtige persistentie voor mooie lange zomeravonden. • Tinto (DOC Douro Red), een donkerrode wijn met een evenwichtige body,  die aroma’s van fruit en bloemen oproept, overheerst door gesmolten tannines voor een harmonieuze afdronk. De Tinto is nu al bij de eerste blik verleidelijk, maar kan zich ook geduldig tonen en nog 5 jaar in de kelder rusten. • Biologico (Organic DOC Douro Red) heeft een robijnrode glans, is krachtig en persistent en onderscheidt zich met zijn aroma’s van rijpe rode vruchten, maar ook met zijn bloemige en kruidige toetsen. •   Reserva (DOC Douro Red Reserva 2013): dieprood, tegelijkertijd complex en intens, laat nuances van bloemen ontwaren, maar ook van braambessen, chocolade en kruiden. Deze monocépage 100% Touriga National kan nog een tiental jaren in de kelder rijpen.

De wijn van millennials… onder andere: De veelbelovende jeugdigheid van de wijngaard en de toegankelijkheid van de wijn zowel uit economische standpunt (de witte en de rode wijn kosten 5,89 €, de biowijn 6,89 € en de Reserva 9,89€) als wat de smaak betreft, maken van deze wijn een bevoorrechte partner voor relaxte momenten en avonden van millennials. Deze generatie van wijnliefhebbers gaan immers op ontdekking in deze wijnwereld met welbepaalde verwachtingen.

Zo hoort de inzet in de duurzame en doordachte wijnbouw bij de selectiecriteria van een consumptiewijze met respect voor het milieu. De aanwezigheid van de “gebroeders” Altano mag misschien een bijkomende verjongingskuur vormen in de rekken van de supermarkt , hun oorsprong stoelt wel op een stevige en coherente basis van veertien generaties wijnboeren die elkaar opgevolgd hebben binnen de familie Symington. Men wordt niet zomaar wijnboer en de ervaren consument zal dan ook, ongeacht zijn leeftijd, de persoonlijkheid van elkeen van deze wijnen met een uitgesproken karakter kunnen waarderen. Het assortiment van Altano zal dus, ondanks zijn jeugdigheid, nieuwe markten kunnen veroveren met het volste vertrouwen en de volste overtuiging.

“Dourzame” ontwikkeling: De woordspeling is misschien gemakkelijk, toch krijgt de term al zijn betekenis wanneer we de grootste wijngaard van de Dourovallei, met zijn 1006 hectares aan wijnstokken, ontdekken.

Geteeld op vlaktes die natuurlijk afgebakend zijn, rijpen de druiven van de streek in een sterk continentaal klimaat, met droge zomers gevolgd door even droge, maar heel koude winters. De diepe en licht zure bodems bestaan hoofdzakelijk uit lei en schalie. De streek is bijzonder geschikt voor duurzame wijnbouw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Vilariçavalei thans de hoogste concentratie aan “biowijngaarden” kent. Dit deel van de Douro is ook een pionier wat de identificatie en het behoud betreft van de druivensoorten voor de DOC Douro, waaronder de Touriga Nacional en de Touriga Franca. Deze wijnen met hun apart karakter, ontsproten uit rijpe wijnstokken van minstens 30 jaar oud, zijn een vaste waarde van de regio geworden.

Binnen de groep Symington Family Estates, worden alle wijngaarden beheerd vanuit het principe van het geïntegreerd productiebeheer en/of de biowijnbouw. Het bezaaien van de wijngaarden met gras zorgt voor een natuurlijke plaagbestrijding, de regulering van de temperaturen, maar laat ook toe om de voedingselementen in de bodem te brengen en de erosie te controleren. Deze technieken werken ook een ecologisch evenwicht en het behoud van de biodiversiteit in de hand.  Met 126 hectares aan bio-wijngaarden verspreid over zijn drie domeinen in de Vilariçavallei is Symington vandaag de grootste producent in biologische wijnbouw van Portugal.

De druiventrossen die bestemd zijn voor de DOC wijnen worden minstens één week vóór de trossen die geselecteerd zijn voor de vervaardiging van Porto geoogst. Ze worden vervolgens onderworpen aan een strenge selectie waarna ze verwerkt worden in de geavanceerde familiale gistingsruimte in Quinta do Sol. Daarna worden de geselecteerde trossen in de wijnkuipen gegoten, waar ze lichtjes worden geplet. Bij het gistingsproces wordt gekozen voor een langzame maceratie om de extractie van de kleur en de tannines van de schillen te bevorderen, zodat enkel de beste kenmerken van de specifieke wijngaarden waarvan ze afkomstig zijn, worden opgevangen. Vervolgens begint in Quinta do Sol de rijping van de wijn op vaten van Franse of Amerikaanse eik van 400 liter.

De Belgische markt, een markt die rijp is… voor nieuwe ontdekkingen

Voor Euan M. Mackay  1st Executive Director Sales van Symington Family Estates, biedt de Belgische markt een geweldige uitdaging voor het Altano-gamma. “Het is een markt van wijnkenners, die echter gevoelig zijn voor de nieuwe producten die hun worden aangeboden. Of ze fervente liefhebbers of jonge consumenten zijn, ze geven blijk van een onmiskenbare belangstelling voor onze wijnen en waarderen onze duurzame manier van handelen, die eenvoud en kwaliteit samenbrengt.