Noord England: culinaire ontdekkingen – Mowgli – Liverpool

Mowgli is een figuurtje dat wereldbekendheid geniet. Met dit element wou initiatiefneemster Nisha Katona in 2014 bij de creatie van haar restaurantvorm gebruiken om de Indische keuken in het Verenigd Koninkrijk een boost te geven.

Mowgli is geen gecompliceerde keukenarrangement maar gewoonweg een weerspiegeling van de manier waarop de Indiërs thuis en op straat eten. Meteen een blijk van respect voor hun traditionele keuken en een waardering voor het rijke smaakpalet met in het achterhoofd lichte, gezonde, kruidige en pittige gerechten.

Nisha, actief als recensent voor een aantal Britse kranten, raakte meer en meer geobsedeerd door de manier waarop de traditionele Indische keuken in England ten tonele werd gevoerd waardoor ze in 2014 besliste om een eigen restaurant te starten met absoluut respect voor de authenticiteit van deze keuken.

Figuurlijk verslaafd aan het rijke curry-assortiment wil ze via Mowgli het smaakpalet verruimen. Ze selecteert zelf handgeplukte curry’s waardoor haar bereidingen mijlenver afwijken van de stereotype curry’s die te pas en te onpas worden geserveerd. De traditionele Indische keuken is net door de selectieve curry’s erg gezond, licht verteerbaar, meermaals vegetarisch en biedt en uitzonderlijke frisheid.

Mowgli Liverpool werd op zeer korte ijd een uitgesproken succesformule met een nieuwe vestiging in Manchester als resultaat. In thuisstad Lierpool werd ondertussen een tweede Mowgli-exploitatie geopend.

De kaart bestaat uit een assortiment ‘street meats’, The Hindu kitchen, The House kitchen en wordt aangevuld door Street chat – brood, rijst en aardappelcreatie – en carbs- koolhydraatrijke creaties – eveneens gerechtbegeleiders. De éénpersoons Tiffon boxen bestaan als ‘office workers’, een selectie van vleesbereidingen of ‘Indian school’ vierdelige selectie van vegetarische en koolhydraatrijke gerechten bereidt op grootmoeders wijze. Globaal een aanbod van een 30-tal authentieke gerechten waarbij de Mowgli-dessertsuggesties niet zijn inbegrepen. Naast de individuele keuzemogelijkheden zorgt chef Brian Middleton in de exploitatie in Liverpool ook voor een “sharing-menu” voor twee personen.

Hoewel het ‘sharing-menu’ ons ideaal leek om Mowgli’d keuken te testen werd ons aangeraden om de chef de vrije hand te laten waardoor we een overdonderend verrassingsmenu aangeboden kregen met daginspiraties van de chef.

Wij degusteerden o.m. Chat Bombs, kleine pistolets opgevuld met kikkererwten, gekruide yoghurt, koriander en tamarinde, een zurige vrucht met geneeskundige kracht en familie van de vlinderbloemen; Bhet Puri; gepofte rijst met hazelnoot, zure room zacht prikkelend gekruid; Himalayan cheese toast: toast met koriander, rode ui, groene chili, cheddar getopt met Indische pickels; Mowgli chip butty, een Indische wrap met fenegriek, rode ui, pickels en Mowgli tomatensaus: Agra ginger chicken: kippenborst gemarineerd in verse ginger en Noord-Indische garan masala en geserveerd met zoete aardappel, koriander en spinazie; Goan fish curry: een graatloze gestoomde vis met zoete saus, tamarinde, ginger, koriander en droog gerookte rode Kashmir peper; Benny chew is het lievelingsgerecht van de Indische spoorlui, een fruitig, sterk gekruide bereiding van kip met curry van aardappel.

Globaal een unieke, succulente en aromarijke ervaring waarbij je moeilijk het lekkerste gerecht kan aanwijzen. Eén ding staat vast, bij een volgende trip naar Liverpool staat een degustatie van de superlekkere keuken van Mowgli zeer zeker op het programma.

Mowgli – Bold street 69 – Liverpool

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  5 minutes

authentieke Indische keuken

succulente smaakassociaties

lekkere bereidingen

uitermate attent personeel

luchtige, moderne maar sfeervolle inrichting

absolute aanrader