Antwerpen Proeft maakt de eerste 14 namen bekend

De 16de editie van Antwerpen Proeft loop van donderdag 9 mei (Hemelvaart) tot en met zondag 12 mei 2024 en vindt plaats in en rond de Antwerpse Waagnatie.

Tijdens het lange weekend van Hemelvaart, dit jaar van donderdag 9 tot en met zondag 12 mei, zul je elke dag weer vele duizenden levensgenieters en lekkerbekken in en rond de Antwerpse Waagnatie aantreffen. Daar speelt zich de 16de editie af van Antwerpen Proeft, sinds 2007 hét restaurant- en culinair festival van België.

Vandaag presenteren de organisatoren de eerste 14 van in totaal 35 deelnemende restaurants en speciaalzaken. Ook nu zitten er weer heel wat mooie, bekende namen bij uit culinaire gids Gault&Millau. Maar nieuwe, veelbelovende restaurants zijn eveneens van de partij, en 7 van de eerste 14 beleven in mei 2024 hun festivaldebuut.

De eerste restaurants : UKIYO · Stekene · in Michelingids en 1 koksmuts bij Gault&Millau / op Antwerpen Proeft i.s.m. ZOET BY GILL WALSCHAP · Bornem;  EMBER · Mechelen · nieuw op Antwerpen Proeft · in Michelingids en in Gault&Millau;  MEY · Antwerpen · 1 koksmuts in Gault&Millau; RESTAURANT DA COSTA · Antwerpen · in Gault&Millau / op Antwerpen Proeft i.s.m. GAUTIER ANTWERP;  TEATRO · Antwerpen · nieuw op Antwerpen Proeft · in Gault&Millau; ZAOWANG · Antwerpen · in Gault&Millau; BISTRO HART & ZIEL · Antwerpen · nieuw op Antwerpen Proeft; L’HISTOIRE DU LUX / BAR LUX · Mechelen · nieuw op Antwerpen Proeft; THAI BY SANITO · Antwerpen · nieuw op Antwerpen Proeft;  VICENZA · Ekeren · nieuw op Antwerpen Proeft; DE VISTAFEL BY ALFA FISH · Brecht · nieuw op Antwerpen Proeft; CHOCOLADEHUIS BOON · Hasselt · Gault&Millau’s Chocolatier van het Jaar 2024.

Extra namen

Antwerpen Proeft kende in mei 2023 een van zijn beste edities ooit, met massa’s bezoekers, tienduizenden verkochte gerechten en mooi weer als kers op de taart. Je kon signature dishes proeven van onder meer driesterrenchef Viki Geunes (restaurant Zilte), sterrenchef en Njam!-vedette Roger van Damme (Het Gebaar) en sterrenchef Wout Bru (Le Grahd Verre). “Sommige restaurants zaten op de eerste dag al door hun voorraad gerechten heen en moesten flink aan de bak voor de volgende dagen,” vertelt organisator Claudia Engelen. “Viki Geunes en Zilte bleken al na vier uur uitverkocht. Je hoorde de Waagnatie bij momenten op zijn grondvesten daveren.”

“Het spreekt voor zich dat we er weer een groot festijn en succes zoals in 2023 van willen maken,” vult organisator Ward Ramaekers aan. “Deze lijst met 14 restaurants en speciaalzaken is een eerste teaser en alvast een voorproefje. Extra namen volgen binnenkort. Wie van lekker eten houdt, moet dus zeker onze website en social media in de gaten houden.”

Meer informatie en tickets: proeft.be

Antwerpen Proeft, als pionier gestart in 2007, geldt als een vaste waarde op de culinaire en toeristische agenda, met bezoekers uit heel België en Nederland. Het festival heeft in 2024 plaats van donderdag 9 mei (Hemelvaart) tot en met zondag 12 mei, in en rond de Antwerpse Waagnatie.

Gerenommeerde restaurants, sterrenchefs, jong keukentalent en tv-koks bieden op Antwerpen Proeft signatuurgerechten in degustatievorm aan. Nergens anders vind je als bezoeker – helemaal live – op één adres en op één moment zo veel topgerechten voor een fractie van de restaurantprijs.

Toonaangevende speciaalzaken en artisanale namen prijken eveneens op de affiche. Gratis kookdemonstraties, workshops en proeverijen zijn andere attracties, net als een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde en een bruisende sfeer. Antwerpen Proeft is meer dan gewoon een middag of avondje uit voor wie van lekker eten en drinken houdt. Het is een unieke culinaire ontdekkingsreis, dicht bij huis, en een feest voor alle zintuigen.

Het evenement heeft sinds 2013 plaats aan de Waagnatie, in de wijk het Eilandje. Met zowel indoor als outdoor overdekte stands van restaurants, bars en terrassen kan Antwerpen Proeft alle weersomstandigheden aan.

Headline Partner van Antwerpen Proeft is ATAG, we love to cook.

Met zijn toonaangevende keukentoestellen, zowel qua design als qua technologie, maakt ATAG van de keuken de fijnste én lekkerste plek in huis. Daarom is ATAG de perfecte partner voor culinair festival Antwerpen Proeft.

De gloednieuwe ATAG-inductiekookvlakken en ATAG-wijnklimaatkasten werden beide bekroond met de prestigieuze internationale iF Design Award. Hierbij was hun klassevolle design doorslaggevend, maar evenzeer hun state-of-the-art en verfijnde technologie. Zo bieden de Celsius°Cooking™-inductiekookplaten een perfecte temperatuurcontrole en resultaatgarantie, gedaan met aangebrande boter of verbrande pijnboompitten. Met Celsius°Cooking™ krijg je elke keer hetzelfde gewenste resultaat, zonder stress. En bewaard en geschonken op ideale temperatuur belooft ATAG dat je favoriete wijn voortaan nog beter smaakt.

De wortels van ATAG Benelux, opgericht in 1948, liggen in de Nederlandse provincie Gelderland. Sinds 2018 is ATAG Benelux onderdeel van de Hisense Group.