Ellis Gourmet Burger – Maasmechelen

Who the f*ck is Ellis…Ellis is het concept van een groep enthousiastelingen dat in mei 2011 het levenslicht zag, met één doel voor ogen: betere burgers serveren. Ja, we gebruiken absoluut de beste producten zeggen de initiatiefnemers, maar verfijnen onze recepten ook continu met de hulp van bekende productspecialisten en sterrenchefs. De eerste vestiging in hartje Brussel werd spoedig gevolgd door restaurants in andere steden zoals Knokke, Gent, Leuven, Antwerpen …, waaide over naar Nederland. Ellis gourmet burger opent eerstdaags haar eerste vestiging in Frankrijk, in de lichtstad Parijs nota bene. Ellis Gourmet Burger hoort aldus Olivier Hayes, algemeen directeur Frankrijk Ellis Gourmet Burger, onbetwistbaar thuis in de stad van de mode, glamour, toeristische monumenten en horeca.

We moeten de waarheid onder ogen zien: hoewel de hamburger eeuwen geleden bedacht werd, werd hij de laatste decennia vooral vervolmaakt in de VS. Onze naam verwijst daarom naar Ellis Island bij New York, een grenspost waar Europese immigranten tijdens de vorige eeuw de VS binnenstroomden. Ellis Gourmet Burger wil de kwaliteitsburger uit de VS opnieuw introduceren in Europa.

Wat is de ‘Louis Original’…, ? Aan het begin van de 13e eeuw legden de soldaten van de Mongoolse krijgsheer Dzjengis Khan rauw vlees onder hun zadel, zodat de beweging van de paarden het vlees mals zou maken. Toen zijn kleinzoon Koeblai Khan Moskou veroverde, vond dit culinaire gebruik ook daar ingang. De Russen noemden het vlees ‘steak tartaar’ naar de naam die ze de Mongolen toedichtten en Russische koks voegden al snel ui en eieren toe voor een rijkere smaak. Door de handel met Russische steden raakte het gerecht ‘ingeburgerd’ in de Duitse havenstad Hamburg, waar het Hamburgse steak gedoopt werd. Vorige eeuw emigreerden heel wat Europeanen naar Amerika via Ellis Island in New York. Omdat gerookt en gepekeld vlees langer houdbaar is, werd een variant van deze Hamburgse steak populair op de oceaanstomers die immigranten naar het ‘beloofde land’ brachten. Eethuisjes in de haven van New York zetten begin 19e eeuw steak Hamburgse stijl op het menu, om zo de pas aangekomen Duitse emigranten te lokken. Volgens de legende serveerde Louis Lunch in New Haven, rond 1900, een hamburger tussen twee sneetjes toast aan een klant die er snel vandoor moest…

Kwaliteit is een absolute vereiste bij Ellis gourmet burger. De hamburgers worden traditioneel medium gebakken, de klant kan eventueel een andere bakwijze vragen. De hamburgers worden opgedeeld in Classic gourmet burgers, geserveerd met 100% rundergehakt van het Holsteinerras, een melkkoe dat een tweede leven en doel krijgt als een smaakvol sappig puur stuk vlees. Hieronder ressorteren de Classic: 100% rundergehakt, sla, tomaat, rode ui, augurken, mosterd en ketchup en de Ellis Special-bacon: 100% rundergehakt, cheddar, gerookt spek, sla, tomaat, rode ui, augurken, mosterd en ketchup. De Veggie gourmet burgers zijn overheerlijke burgers in een vegetarische versie, met smaak samengesteld en in samenspraak met Paul Floorizoone, pionier van het vegetarisme in België, naast de Portobello is er een Crazy red veggie by Paul Florizoone met rode paprilka-soja burger, raketsla, babyspinazie;  peacannoten en limoenmayonnaise. De Tribute gourmet burger is een smakelijk eerbetoon aan het restaurant in de USA in New Haven waar omstreeks 1900 de eerste burger ‘on the go’ werd geserveerd. Als ode aan dit prachtig verhaal serveert Ellis gourmet burger, net als bij Louis Lunch, deze burger op een toast. De Signature gourmet burgers werden speciaal door de chefs samengesteld, hier vinden we o.m. een Blue Cheese Madness by Van Tricht, de must voor elke kaasliefhebber met verfijnde smaak van een ‘bleu de Causses’ uitgezocht en geaffineerd door meesterkaasmaker Van Tricht;  een Funkt Chicken en Lovely Lamb with spoon by Van Tricht, de zachte smaak van Texel-lam wordt heerlijk geaccentueerd door de Torta de Oveja, een karaktervolle kaas van rauwe schaapsmelk. Bovendien kunnen gasten een keuze maken uit een aantal side dishes, salads en desserts.

Wij kozen bij onze degustatie voor een sexy smoked salmon en een meatlover by Dierendonck. De sexy smoked salmon is een heerlijk samenspel tussen zalmfilet en gerookte zalm, samengebracht door een heerlijke zoetzure gravlaxsaus en garnituur van sla en raketsla. De Meatlover bestaat uit 100% rundergehakt van Dierendonck, salade, tomaat, rode ui, augurken, mosterd en ketchup. Ongetwijfeld de lievelingsburger van elke carnivoor. Deze hamburger werd vakkundig en exclusief voor Ellis Gourmet Burger samengesteld door sterrenslager Dierendonck uit Sint Idesbald.