AOC Reuilly – 2

De wijnen van de AOC Reuilly zijn afkomstig van een regio die lokaal als “terre d’inspiration” wordt omschreven. De wijnbouwer krijgt door de aanwezigheid van meerdere wijnrassen immers een symfonie van smaken en aroma’s aangeboden. Zijn creativiteit en inventiviteit worden door de ingeving van het moment zorgvuldig gebundeld in een product dat in het glas tot leven komt en de smaakpapillen maximaal verwent.

AOC Rosé: Domaine Ponroy

100% Pinot Gris, oppervlakte 1ha, 6500 ranken per ha op percelen Les Lignis en Les Sablons, terroir van zanderige en gravleux ondergrond geteeld volgens de principes van verantwoorde landbouw, afkomstig van jonge ranken van 3 tot 5 jaar.

Mechanische oogst en tri met lichte pressing en debourbage gedurende 12 uur, de sappen worden opgeslagen in inox voor fermentatie op lage temperatuur tussen 8-12°C. Rijping sur lies om aroma’s te optimaliseren, botteling in februari-maart volgend op het jaar van de oogst.

Deze rosé geeft in het glas een lichte zalmachtige kleur. In de neus mooie en leuke aroma’s van perzik en framboos en delicate toetsen van engelse bonbon. In de mond eerder zacht met lichte zure accenten bij de afdronk. Aanbevolen temperatuur bij degustatie 10-12°C, ideaal bij verfrissende zomerse maaltijden, maximale bewaartermijn van 3 jaar.

Op de proeftafel: AOC Reuilly rouge – Domaine Ponroy

100% Pinot Noir, percelen Les Beaumonts, 1,2 ha met 6500 ranken per ha op een zanderige en gravleux ondergrond geteeld volgens verantwoorde landbouw. Trossen zijn afkomstig van jonge ranken 5-7 jaar.

De oogst gebeurt volledig manueel. Fermentatie in inox onder gecontroleerde temperatuur om de aroma’s optimaal te bewaren. Dagelijkse remontage om de korst te breken en kleur en tannines van de schil te bewaren. Afgerond met een malolactische fermentatie. Sappen rijpen quasi 6 maand in inox, fijne filtering bij het bottelen dat normaal plaatsvindt in de periode mei-juni na de oogst.

De mooie rode mantel in het glas geeft in de neus aangename aroma’s van rijp rood fruit met duidelijke accenten van kers en framboos. In de mond een volronde vette wijn met een leuk stevig karakter zonder echt dominant te zijn, lichte kruidige accenten terwijl het fruit bij een gezellige afdronk de kruidigheid volledig doet verdwijnen.

Aanbevolen temperatuur 12-14 ° C, ideaal bij rood vlees, grillades en kazen. Bezit een bewaarcapaciteit van maximaal 5 jaar die bij een goed millésime duidelijk uitloopt.