AOP Faugères neemt andermaal pioniersrol op zich

Agro-ecologische overgang: zeven gemeenten verbinden zich ertoe de oproep van het AOP Faugères te volgen. Sinds 29 augustus 2019 is het grondgebied van de Faugeris (Hérault) verenigd om de uitdagingen van de klimaatverandering het hoofd te bieden. Op verzoek van de 144 wijnbouwers van het AOP Faugères hebben de burgemeesters van zeven gemeenten zich ertoe verbonden de milieumaatregelen in de landbouw in een gebied van 5000 hectare op wereldschaal ten uitvoer te leggen. Dit uitvoeringsbesluit werd door de burgemeesters nu ook officieel geratificeerd.

In deze regio vormt de natuur een grenzeloos geheel dat rijmt op gehechtheid en betrokkenheid: 1900 hectare wijngaarden en 3100 hectare struikgewas, bewoond door 144 wijnboeren en 3700 inwoners, in het hart van het Regionale Natuurpark van de Haut-Languedoc. Op donderdag 29 augustus, ter gelegenheid van de Ban des vendanges, hebben de wijnbouwers en de gemeenten van de appellatie Faugères een historische stap gezet in de richting van de agro-ecologische overgang. Op verzoek van hun wijnvakbond, de gekozen vertegenwoordigers van de zeven gemeenten van de benaming – Autignac, Cabrerolles, Caussiniojouls, Faugères, Fos, Laurens en Roquessels – en de voorzitter van de gemeente van de Avant-Monts, de provincieraad van Hérault en Occitanie en senator Henri Cabanel hebben ze een verbintenisbrief ondertekend waarin zij hun wens te kennen geven om deel uit te maken van een innovatief ontwikkelingsmodel.

In de komende maanden zullen de hoofdlijnen van deze samenwerking worden toegespitst op gemeenschappelijke kwesties zoals het beheer van natuurlijke hulpbronnen (lucht, water, bodem, enz.), biodiversiteitsbeheer, de implementatie van onbehandelde gebieden, de aanplant van ziektebestendige wijnstokrassen aan de rand van huizen, enz. “We moeten inspelen op de sterke maatschappelijke verwachtingen ten aanzien van het gebruik van pesticiden in de wijnbouw. Er zijn verplichtingen en acties! Het initiatief van Faugères is een logisch vervolg op wat de wijnbouwers van dit gebied al lang doen”, zegt Hérault Senator Henri Cabanel, die de brief mede heeft ondertekend.

Dit initiatief, een pionier in Frankrijk, heeft tot doel de AOP-zone van Faugères om te vormen tot een “openluchtlaboratorium” in het kader van een globale territoriale aanpak, met als doel de ecologische impact van de acties van de landbouwers te vergroten.