Delhaize Vinolution Travels2

Biologische wijn: de natuur in het hart van de productie

 

De natuur neemt een belangrijke plaats in het leven van de wijnbouwers. Meer en meer wijnbouwers bekommeren zich om de natuur en het milieu. Een zichtbaar gevolg hiervan is de groeiende populariteit van biowijn.

Onder de wijnen gebotteld door Delhaize is er een ruim aanbod aan biologische wijnen, waaronder de Best of Our Planet-wijnen. Alle wijnen in dit assortiment zijn uitsluitend afkomstig van biologisch geteelde druivenrassen. De missie van de wijnbouwers is om de plant en de bodem weer in ecologisch evenwicht te brengen: zij zorgen voor het ecosysteem door het organische milieu waarin de wijnstok leeft, te intensifiëren. De dynamisering van hun omgeving vereist de introductie van preparaten die zijn afgeleid van natuurlijke producten en de afwezigheid van alle stoffen die als schadelijk en onnatuurlijk worden beschouwd. Wijnbouwers gebruiken veel minder sulfieten en sommigen gebruiken de maankalender om hun druiven te oogsten. Deze atypische methode combineert biologische landbouw met een spirituele benadering waarbij de wijngaard het hart van de productie vormt.

Delhaize kan niet voorbijgaan aan de behoefte van haar klanten aan een meer verantwoorde en biologische consumptie, en daarom worden de biologische wijnen van Best of Our Planet op een milieuvriendelijke manier vervoerd. De bewaartanks van de wijnkelders van Delhaize bieden plaats aan ongebottelde wijn en de capaciteit van een tankwagen is twee keer zo groot als die van een vrachtwagen die gebottelde wijn vervoert. Dit vermindert het aantal trajecten en ook de CO2-uitstoot. Het merk versterkt door de vraag naar meer ecologische wijnen, vermenigvuldigt zijn ontmoetingen met wijnbouwers die op deze gebieden actief zijn en dankzij deze verrijkende samenwerkingen is Delhaize er trots op om 20% “biologische” wijnen aan te bieden in het assortiment van de wijnbeurs.

Een vleugje originaliteit voor het milieu

Wat telt bij het proeven van de wijn is natuurlijk de intensiteit van de aroma’s en hun evenwicht, om nog maar te zwijgen van de lengte in de mond. In veel opzichten heeft de inhoud voorrang boven de verpakking. Met de Delhaize-selectie is het echter mogelijk om kwaliteitswijnen te proeven die verpakkingen met atypische formaten worden aangeboden. Tijdens de wijnbeurs promoot Delhaize wijnen die originaliteit en kwaliteit combineren.

Een bijzondere verpakking: wijn in een zak

Wijn in een fles? Het zou veel te gewoon zijn voor het merk Bivouac. Zij bieden hun wijnen liever aan in zakken, en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Wijn in een zak lijkt misschien nogal avant-gardistisch, maar deze verpakking heeft veel voordelen. Wijnzakken zijn een ideaal alternatief voor alle wijnliefhebbers die inzitten met het milieu. Aangezien deze verpakkingen minder ruimte innemen, is de CO2-uitstoot tijdens het transport tien keer lager dan tijdens het vervoer van flessen. Deze wijnzakken zijn niet alleen ecologisch, maar ook zeer praktisch: ze maken het mogelijk om de wijn tot zes weken na opening te bewaren, dankzij een verpakkingstechniek die de smaak van de wijn fixeert. Zo zal het mogelijk zijn om de hele zomer door aperitieven en picknicks te houden. Het merk Bivouac biedt zijn “pouch” zak van 1,5 liter aan voor alle drie de wijnsoorten: wit, rood en rosé.

Op de proeftafel:

Bivouac Pays d’Oc Pouch 2018 Chardonnay: afkomstig uit Languedoc, geteeld op klei-kalkachtige gronden, 100% Chardonnay, 12.5% alc vol. Maceratie met ontsteelde oogst en alcoholische gisting in vaten.

Prachtige kleur met gouden schijn, complexe toetsen en fijne elegantie in de neus, in de mond hints van exotisch fruit vermengd met accenten van perzik. Past bij verse salades, gegrilde vis of gewoonweg als aperitief.

Best of our planet Sauvignon blanc: Languedocwijn geteeld op zanderige terroirs, vinificatie en maceratie in klassiek roestvrij staal.

Citroenachtige kleur met bloemige hints van meloen en citroen in de neus. Mooi levendig in de mond met behoorlijke frisheid, elegant en helder. Past bij zeevruchten, rauwe vis en ok als aperitief.

Château Soudars 2015: Haut Médocwijn geteeld op terroirs van 90% filterende klei-kalsteen en 10% grind. Assemblage van 50% Merlot, 49% Cabernet Sauvignon en 1% Cabernet Franc. 12.5% alc vol, bewaartermijn 5 tot 8 jaar. Viert dit jaar 40 jaar samenwerking met Delhaize. Beschikbaar in 37,5 cl, 75 cl en magnum 1.5l.

Heldere robijnrode kleur, in de neus frisse fruitige toetsen die in de mond een leuke ondersteuning krijgen van goed uitgebalanceerde tannines. Past perfect bij gegrilde kip, geroosterd rundvlees en kaas.